Seniorenomroep slaat nieuwe weg in

24 juni 2021

Meer dan 55 jaar was er de naam Tegelse Zieken- en Bejaarden Omroep. Maar behalve dat het woord bejaard niet meer van deze tijd is, wil de TZBO ook een bredere doelgroep bereiken: alle ouderen in de gemeente Venlo. Dus is de naam veranderd in Seniorenomroep Venlo, zijn er plannen voor meer activiteiten en is er een nieuwe voorzitter, Jacques Maas. Die vertelt over de nieuw ingeslagen weg.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Facebook Seniorenomroep Venlo

Nog altijd worden de uitzendingen van wat inmiddels de Seniorenomroep Venlo heet verzorgd vanuit ’t Peske in Tegelen. Want daar zat lange tijd een belangrijk deel van de doelgroep: ouderen. Maar dat is niet meer, vertelt Jacques Maas, sinds januari van dit jaar voorzitter als opvolger van Theo Laumans. “’t Peske was jarenlang een woonzorgcomplex. Bewoners ontvingen via een eigen kanaal onze programma’s. Die daarnaast ook in andere seniorencomplexen in Tegelen en Steyl werden uitgezonden.”

Nieuwe rol
Tijden veranderen echter, geeft hij aan. In ’t Peske wonen nog nauwelijks ouderen en het kanaal waarop wordt uitgezonden verdwijnt op korte termijn door digitalisering. Tijd voor herbezinning, merkt Maas op. “We willen ons niet langer alleen richten op senioren in Tegelen en Steyl maar in heel Venlo. Daarom hebben we besloten vorig jaar onze naam te veranderen in Seniorenomroep Venlo, compleet met nieuw logo. Daarnaast zijn we gaan nadenken over onze nieuwe rol. Zijn we onder meer met woningcorporatie Antares – eigenaar van ’t Peske en andere zorgcomplexen – in gesprek gegaan, evenals met Omroep Venlo en de seniorenstichting SOB Venlo.”

Groeiende doelgroep
Want, zo is Maas en met hem de andere bestuursleden van mening, er is een groeiende groep senioren die veel plezier kunnen beleven aan de programma’s – zowel op de televisie als op de radio – van de Seniorenomroep. Ouderen die nog zelfstandig wonen, maar ook bewoners van verpleeghuizen. “We zenden bijvoorbeeld bestaande series uit, maar maken – met zo’n 25 toegewijde vrijwilligers – ook eigen programma’s. Gericht op een specifieke doelgroep. Waar lang niet altijd iets voor op televisie is.”

Video-opnames maken
Hij noemt als voorbeeld het opnemen en uitzenden van een voorstelling van de Venlose Revue, de Passiespelen, een kerkmis of een optreden van een zanggroep of muziekgezelschap. Maar ook programma’s waar mensen goede herinneringen aan hebben. “Denk aan een Koninginnedag of vastelaovend van vroeger.” Ook zelfgemaakte opnames, zegt Maas. “We hebben vorig jaar in de coronaperiode dankzij een financiële bijdrage de studio kunnen opknappen en nieuwe apparatuur aangeschaft. We hebben de kennis in huis om zelf prima video-opnames te maken. Voor eigen programma’s, maar ook voor mensen die iets willen vastleggen. Bijvoorbeeld een communiefeest, verjaardag of fietstocht van een gezelschap. Daar vragen we een relatief kleine vergoeding voor die weer wordt gebruikt voor de omroep. Naast donaties is dat een belangrijke bron van inkomsten.”

De radio programma’s zijn al via de eigen website te beluisteren; momenteel wordt volgens Maas onderzocht hoe ze televisieprogramma’s voor senioren in heel Venlo kunnen uitzenden. “Het zou mooi zijn als binnenkort in ieder geval in alle verpleeghuizen en woonzorgcomplexen in Venlo onze programma’s te zien zijn. Want neem maar van mij aan, er is absoluut behoefte aan op senioren gerichte televisie.”

Voor meer informatie en het bekijken en beluisteren van programma’s: seniorenomroepvenlo.nl

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad