Singer-songwriter Jelske Wilmer: terug naar het dialect, nieuwe weg ingeslagen

25 februari 2021

Optreden is er momenteel niet bij voor de Venlose singer-songwriter Jelske Wilmer. Opnames maken wel, voor haar nieuwe project samen met Huub Holtman. Ze noemen het dialectric, elektronische dialectmuziek, heel anders dan haar eerdere werk. “Maar wel iets wat ik al langer wilde doen.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Renée Verberne

Het eerste volwaardige nummer dat Jelske Wilmer (36) schreef was in 2003 ‘Stedje van de leefde’, een vastelaoves-liedje dat samen met Cielke Sijben zong. “We hebben het toen opgenomen en zijn ermee langs de cafés gegaan waardoor het zeker dat jaar redelijk veel met vastelaovend te horen was.” Uiteindelijk koos Jelske voor het Engels, tot ze bij het project ‘Kersmis in Venlo’ betrokken raakte. En een nummer in het Venloos dialect zong. “Bij dat project ontmoette ik ook Huub Holtman en we besloten samen iets te gaan doen.”

Eigen taal
Voordat ze wat meer over dat project vertelt, eerst terug in de tijd. Op welk moment wist ze dat ze de muziek in wilde, dat ze zangeres wilde worden? Lachend: “Ik zing al sinds ik kan praten. Zong liedjes in een eigen taal, met eigen teksten. Die ben ik op een gegeven moment zelfs gaan opnemen op zo’n Sony walkman.” Serieuzer werd het tijdens haar middelbare schooljaren. Zo was er die competitie waarbij Beppie Kraft aanwezig was die haar aanmoedigde eens een opname te maken in haar Marlstone-studio. En er was dus dat vastelaoves-liedje.

Veiligheid
Steeds meer was er het besef dat ze iets in de muziek wilde doen. En mensen blij wilde maken. “Mijn ouders hebben me daarin altijd gesteund, wel met de opmerking dat ik een basis moest hebben om op terug te vallen. Daarom heb ik uiteindelijk voor het conservatorium in Maastricht gekozen en bijvoorbeeld niet voor de Rockacademie in Tilburg, die me ook wel trok. In Maastricht kon ik echter de opleiding orthopedagogische muziekbeoefening volgen waarmee ik als docent muziek mag les geven, dat is een stukje veiligheid dat ik heb ingebouwd.” Dat lesgeven doet ze aan jongeren in het speciaal onderwijs. “Ja, dat lag ook een tijd stil, maar vanaf volgende week mogen we weer.”

Ruimte
Terug van de docent naar de singer-songwriter. Jelske noemt als voorbeelden in de tienerjaren Alanis Morissette en Tori Amos. “Die durfden out of the box te gaan, hadden teksten die prikkelden.” Latere voorbeelden zijn Eefje de Visser en Wende. “Dan zie je al mijn interesse in het elektronische, in muziek die ruimte biedt. En artiesten uit de hoek van de elektronische muziek die me aanspreken zijn Nils Frahm en Luwten.”

Reizen
Maar dat is dus pas later. Jelske ontwikkelde zich in eerste instantie als singer-songwriter, met Engelstalige songs. “Het Engels voelt wat veiliger, een andere taal biedt toch net een beetje afstand. In het dialect zit meer emotie, dat is persoonlijker.” Na te zijn afgestudeerd aan het Conservatorium Maastricht bracht ze in 2011 haar debuutalbum ‘Breeze’ uit. Een paar jaar later besloot ze af te reizen naar Australië, Nieuw Zeeland en Thailand om haar Engels op te krikken, inspiratie op te doen voor nieuwe muziek, en op te treden. Die reis leidde tot een aantal nieuwe nummers die op haar tweede, in 2019 uitgegeven album ‘On my way’ verschenen. “Ik had toen al ideeën om meer de elektronische kant op te gaan, maar uiteindelijk is het een heel puur, echt singer-songwriter album geworden.”

Dialectric
Toch bleef de drang naar de elektronische muziek. Programmeur Johan Hauzer van Grenswerk wees haar op Huub Holtman. De twee ontmoetten elkaar uiteindelijk tijdens de opnames van het project ‘Kersmis in Venlo’. “Toen merkte ik dat ik klaar was om iets nieuws te proberen, in het Venloos dialect inderdaad – zoals het ooit begon. Dat noemen we dialectric, elektrische dialectmuziek, iets wat er nog niet was. Huub zegt dat het mijn project is, maar zijn aandeel is zo groot dat je echt van een gezamenlijk iets kunt spreken.” Het eerste resultaat, het nummer ‘Weer & Wind’, verscheen afgelopen maandag, 22 februari. Aan andere nummers wordt gewerkt. “Ik ben momenteel bezig met opnames in de studio van Niels Koster. Vervolgens gaat Huub ermee aan de slag en voegt er samples en dergelijke aan toe.”

Optreden
Dat moet uiteindelijk leiden tot een EP, geeft Jelske tot slot aan. Ze hoopt dat ze die tegen die tijd mag promoten met optredens. “Dat zullen nog geen volle zalen zijn, maar weer voor mensen te kunnen spelen, daar kijk ik wel naar uit. Ja, ook als singer-songwriter. Dat kan prima samen met het dialectric-project. Al zullen we ons de komende tijd vooral op dat project richten.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad