Singer-songwriter Thomas Lina brengt muzikale ode aan Venlo

16 april 2021

Zelf is hij officieel geen Venlonaar, maar zijn vader werd er geboren en hij heeft er veel familie. Singer-songwriter Thomas Lina (1973) heeft dan ook warme herinneringen aan en een sterke band met de stad. Dat verwoordt hij in het nummer Family Tree op zijn nieuwe cd.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Thomas Lina privé

Hij werd geboren in Breda, groeide op in Prinsenbeek, woonde in Amsterdam en is tegenwoordig inwoner van Middelburg. Maar hij voelt zich ook een beetje Venlonaar, al is het maar via de familieband. “De naam Lina komt al heel lang voor in Venlo. Veel oudere Venlonaren kennen natuurlijk de winkel van mijn grootouders en later van mijn oom aan de Klaasstraat. Daar kwamen we vroeger veel, op familiebezoek. We bleven er ook wel eens logeren. Dat vond ik als kleine jongen uit een dorp heel bijzonder, dat je vanuit, zoals ik het noemde, de etalage zo maar de stad in kon lopen, dat er een woning boven de winkel lag.”

Invloeden
Onder andere uit die periode stammen dus veel warme herinneringen die hij nu als muzikant in een song verwerkte. Hoe begon dat, die muzikale carrière? “Thuis werd veel muziek gedraaid, veelal Amerikaanse artiesten zoals Bruce Springsteen en Bob Dylan, maar bijvoorbeeld ook The Rolling Stones, dat heeft me beïnvloed.” Er stond ook een piano waar de jonge Thomas vanaf zijn tiende regelmatig achter plaatsnam. “Ik merkte dat ik vrij gemakkelijk dingen na kon spelen, had er ook plezier in. Leerde dus piano spelen en later ook bas en gitaar.”

Ilse de Lange
Met vrienden begon hij op een gegeven moment een band, Rosemary’s sons, waarin hij ook de backing vocals deed. Een redelijk succesvolle band, maakt Thomas duidelijk. “We hebben enkele cd’s uitgebracht en veel getoerd. Stonden op grote festivals als Lowlands, op kleinere ook en in voorprogramma’s. Nee, niet op het Zomerparkfeest, wel op Zoks. In die tijd waren voor de muziek die we speelden, Americana, in bepaalde delen van Nederland, zoals Limburg, minder podia. Wel was er een instore optreden bij platenzaak Sounds in Venlo, een van de leukste instore optredens die ik me kan herinneren.” Er was een hit met het nummer ‘Shine’ dat de band samen met Ilse de Lange opnam. Thomas deed verder onder meer sessiewerk voor Kovacs.

Zekerheid
De muziek had dus een belangrijke plek in zijn leven in die tijd. Thomas durft gerust te stellen dat ze heel professioneel bezig waren. Toch hadden alle bandleden een baan naast hun muzikantenbestaan. “Zelf heb ik rechten gestudeerd. Een baan naast de muziek zorgde voor een stukje zekerheid. Dus stonden we ’s avonds op het podium en moesten we de volgende morgen op tijd naar ons werk.”

Cd van de week
Rond 2012 viel de band uit elkaar, de koek was op, herinnert Thomas zich. Hij bleef wel muziek maken, maar minder intensief. “Eerst was er de band, vanaf dat moment speelde ik alleen. Vooral thuis in eerste instantie. Ik begon liedjes te schrijven. En te zingen, want er was geen band en geen zanger meer. Eerst heel voorzichtig, bijna fluisterend. Gaandeweg kreeg ik echter meer zelfvertrouwen.” Er verschenen twee solo-albums die goed werden ontvangen. Onder meer door Mart Smeets en Johan Derksen, die nummers van die albums in hun radioshows draaiden. DJ Dolf Jansen riep een van de albums, ‘The Painter’, uit tot cd van de week.

Fijne herinneringen
Nu verschijnt dus zijn derde cd, een EP met de titel ‘Places and Traces’, een album waarop hij opnieuw veel instrumenten zelf speelt, maar ook weer, zoals vroeger, wordt gesteund door een band. Lachend noemt Thomas het zijn ‘steden-album’ omdat in elk van de vijf nummers een stad centraal staat. Een van die steden is dus Venlo, in ‘Family Tree’. Thomas vertelt over hoe het nummer ontstond. “Het is onder meer gebaseerd op mijn vele fijne herinneringen aan bezoeken aan de stad. De familiebijeenkomsten, wandelen op de hei, zwemmen bij de Onderste Molen, meelopen met de Boerebroelof. Maar ook de beelden en geluiden van de stad. Het dialect, dat altijd een warm gevoel oproept, de ligging, dichtbij Duitsland en noem maar op.” Toch zit er ook een droevige kant aan het lied, zegt hij. “Een van mijn ooms was overleden en op de terugreis uit Venlo na de uitvaart ontstonden de eerste regels van het nummer. Niet lang daarna overleed een andere oom uit de Lina-familie. Dat heb ik eveneens in het lied verwerkt. Dus ja, het is ook een stukje rouw.”

Live
Allerlei gevoelens dus in een lied dat vooral zijn liefde voor de stad die hij zo graag bezocht en bezoekt uitdrukt. Een lied dat hij met alle plezier op een dag op een Venloos podium live zou willen vertolken. “Jazeker, het Zomerparkfeest zou mooi zijn. Een instore bij Sounds of een optreden bij Grenswerk, daar hoor ik veel positieve geluiden over. Ik hoop dat het over niet al te lange tijd mogelijk is. Heb ik ook weer de kans naar Venlo te komen.”

Klik op onderstaande link om Family Tree te beluisteren

 

Het album ‘Places en Traces’ is onder meer verkrijgbaar via www.thomaslina.nl en vanaf volgende week bij platenzaak Sounds aan de Parade.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad