Sint Martinusbasiliek en Rotary Venlo-Maas en Peel organiseren carillonconcert voor Oekraïners

22 februari 2023

Vrijdag 24 februari is het precies één jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Het wordt een dag die bij alle inwoners uit dat land veel emoties zal oproepen. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de Oekraïners die in de gemeente Venlo wonen. Om deze groep te steunen en het gevoel te geven dat Nederland met hen meeleeft. organiseert de Sint Martinusbasiliek samen met Rotary Venlo-Maas en Peel een carillonconcert vanuit de historische toren van de kerk.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Het idee is afkomstig uit Voorburg. De plaatselijke stadsbeiaardier Gerda Peters en Rotary Voorburg bedachten dit plan voor een concert om de Oekraïense burgerbevolking een hart onder de riem te steken. Het idee viel dusdanig goed dat veel gemeenten en steden het plan omarmen. Nu is er de hoop dat dit concert leidt tot een grootschalig signaal van compassie en vrede dat in het hele land zichtbaar en hoorbaar is. “Vergelijk het maar met de ode aan George Kooijmans, gitarist van de Golden Earring, die getroffen is door de spierziekte ALS,” vertelt Peter Keijsers, bestuurslid stichting Het Venloos Carillon. “Toen was in veel Nederlandse steden vanuit kerktorens de hit Radar Love te horen. We hopen nu op een zelfde olievlek voor de Oekraïense burgerbevolking.” Inmiddels hebben zich al 50 gemeenten bij dit initiatief gemeld waar komend weekend een carillonconcert te horen zal zijn.

Invulling initiatief
De bijdrage vanuit de diverse Rotaryafdelingen is volgens Keijsers essentieel. “Zij zorgen voor de betaling van de beiaardiers, maar plaatselijk mogelijk ook voor blauwgele verlichting en het faciliteren voor een bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen in de buurt. Of die laatste twee opties in Venlo gaan gebeuren, durf ik op dit moment nog niet te zeggen. We hebben dit initiatief pas vlak voor vastelaovend besproken en er moet nu nog een en ander geregeld worden. Maar dat er vrijdag van 18.00 tot 18.30 uur een carillonconcert in Venlo plaatsvindt, dat is zeker. We zijn blij dat ook Rotary Venlo-Peel en Maas in deze gemeente dit initiatief mede mogelijk maakt.”

Meeleven
Stadsbeiaardier Marcel Siebers zal internationaal bekende klassiekers spelen die betrekking hebben op vrede en liefde. Keijsers: “Maar het is ook de bedoeling dat Marcel Oekraïense muziek gaat spelen. Hoe mooi zou het zijn als in dat half uur de kleuren van de Oekraïense vlag op de toren van de Sint Martinusbasiliek te zien zijn. Hoe triest het ook is dat we deze vreselijke gebeurtenissen nu moeten herdenken. Wij hopen dat de oorspronkelijke bewoners uit dat land voelen hoe zeer wij met hun meeleven. Ze kunnen vanuit verschillende plekken in het Venlose centrum het concert volgen. Maar het zou mooi zijn als ze solidair zijn en dit gezamenlijk rondom de Sint Martinusbasiliek aan de Grote Kerkstraat zelf doen. Het pleintje voor de kerk of voor het Ald Weishoès zijn een prima plek om samen te komen en elkaar te steunen. Overigens is de basiliek die dag ook ’s morgens en in de middag tot half vier geopend. Als mensen behoefte hebben om juist op die dag een kaarsje aan te steken, dan is die mogelijkheid dus gewoon aanwezig.”

Het carillonconcert begint aanstaande vrijdag dus om 18.00 uur en duurt tot 18.30 uur. “Een prima tijdstip. Na acht uur zitten veel mensen weer binnen. Nu kunnen ze vroeg op de avond samen komen om hun emoties te delen om vervolgens verder in eigen omgeving, woning of verblijfplaats de rust te vinden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad