The Daffodils: binnen twee jaar van Theater De Garage naar festival in Berlijn

23 januari 2020

Afgelopen jaar maakten The Daffodils een flinke groeispurt door. Speelde de jeugdige Venlose band in 2018 nog hun eerste optreden in Theater De Garage, afgelopen jaar waren er shows op het Zomerparkfeest, het ZOKS, bij Nedinscoplein en als klap op de vuurpijl een optreden tijdens Rock am Kanal in Berlijn. Grote vraag: hoe nu verder?

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Een Bluesrock band. Dat is de omschrijving op de eigen website. Wie aan dit genre denkt, ziet waarschijnlijk forse mannen van middelbare leeftijd met baarden in spijkerjasjes voor zich of denkt aan de oerblues van Muddy Waters, Howlin Wolf en John Lee Hooker. Maar zeker niet aan een groepje tieners uit Venlo. Toch vormt de Bluesrock de basis van de sound waarmee The Daffodils zich presenteren.

Bluesrock
Leadgitarist Bart Vrijdag en drummer Rik Vercoulen besluiten in 2017 om samen een band te beginnen. Ze wilden iets nieuws, iets verfrissends en het moest vooral supervet klinken. “Waarom Bluesrock? Ik denk dat ik het van mijn vader heb overgenomen,” aldus Bart. “Ik ben al jong naar artiesten als Stevie Ray Vaughan en Led Zeppelin gaan luisteren. Acts die het genre Bluesrock op hun eigen manier invullen. Die sound moest de basis vormen voor onze eigen band. We zochten muzikanten met dezelfde drive die echt bij ons pasten.”

Popshop
Tijdens het project Popshop in Poppodium Grenswerk kwamen Bart en Rik in contact met zangeres Michelle Westerman. Bart: “We keken elkaar aan en zeiden: die moeten we hebben! De stem, de performance en de uitstraling. Alles klopte” Een paar dagen na het project in Grenswerk ontving Michelle tot haar grote verbazing een appje van de twee. “Eigenlijk had ik enorme podiumvrees. Het begon voor mij met het zingen van liedjes van Adele. In Grenswerk deed ik Highway to Hell van AC/DC. Toen was wel duidelijk dat stevig rocken beter bij mij paste dan braaf stil staan. Als zangeres moet je toch contact met het publiek zoeken. Krijg je dan reacties terug, dan geeft dat een enorme kick en groeit je zelfvertrouwen.”

 

Bart Vrijdag en Michelle Westerman

 

Rockdino’s
Opvallend. Ook Michelle noemt diverse Rockdino’s als het gaat om haar belangrijkste invloeden: Herman Brood, Pink Floyd en Led Zeppelin. “Hoe dat kan? Waarschijnlijk dankzij mijn vader. Net als bij Bart. Al heb ik wel altijd fases waarbij bepaalde artiesten meer aandacht krijgen dan anderen. Waarom Brood? Ik denk door zijn combinatie met kunst. Dat spreekt mij heel erg aan. Herman was natuurlijk een enorme gebruiker van speed. Dat hoorde je regelmatig in zijn muziek terug. Het enorme tempo zit in veel van zijn nummers verwerkt. Led Zeppelin is echt mijn uitgesproken favoriet. Het zijn alle vier ijzersterke muzikanten. De zang van Robert Plant, de drums van John Bonham, de bas van John Paul Jones en het gitaarwerk van Jimmy Page. Vier meesters. Met die kwaliteit. Dat is uniek en kom je zelden tegen. Het is een perfecte combinatie die voor vele muzikale hoogstandjes zorgde.”

De Garage
Met het aantrekken van toetsenist/gitarist Koen van Gardingen en bassist Jona Beck was de band compleet. Volgens Bart ook muzikanten met veel talent en dezelfde drive. “Met Jona zijn we zeker blij. Bassisten zijn spaarzaam en dus verrekte lastig te vinden. Zeker met hetzelfde doel voor ogen als wij.” De eerste repetities volgden. In eerste instantie nog louter covers. Het doel was al snel om uiteindelijk eigen nummers te gaan maken.” Een eerste optreden volgde in maart 2018 in Theater De Garage. “We waren daar eigenlijk de enige echte rockband,” aldus Michelle. “Maar het publiek reageerde echt supertof. En nee, niet alleen onze moeders en oma’s. Haha. Als je iemand met de voet ziet meebewegen op jouw muziek geeft dat al een kick. Ook dat is waardering.”

Rock am Kanal Festival
Wat volgde was onder andere een optreden tijdens het Be Free Festival in Tegelen. Een belangrijke avond voor The Daffodils zo bleek later. Op dat festival speelde tevens een groep uit Berlijn. De leden van de Venlose band kwamen in gesprek met de mannen achter het Rock am Kanal Festival in die Duitse metropool: Torsten Höricke en Michael Ritter. Bart: “Ze waren enthousiast over ons. Uiteindelijk hebben die contacten ervoor gezorgd dat we 31 augustus van het afgelopen jaar voor het festival naar Berlijn afreisden.” Michelle begint te stralen als ze aan die dag terugdenkt. “We speelden onze set voor 1500 mensen. Echt waanzinnig. Maar wat gebeurde er? Op het einde van de dag mochten we nog een keer het podium op, speelden een eigen nummer en waren er zeker 2500 bezoekers die enthousiast reageerden. Op die momenten doe je zoveel podiumervaring op. Dat is echt onbeschrijfelijk gaaf.”

Zomerparkfeest
De show in Berlijn was afgelopen jaar niet het enige hoogtepunt voor de jeugdige Venlose band. Een soortgelijke kick ontstond bij het optreden in het kerkje tijdens het Zomerparkfeest. “De mensen stonden tot buiten mee te dansen en te rocken,” zo herinnert Michelle zich nog vol verbazing. “En ook nog op onze eigen nummers. Dus niet bij covers. We speelden die avond langer dan toegestaan. We hebben echt van iedere seconde genoten. Al die ervaringen maakt je als band hechter. Wie van 17 of 18 jaar heeft meegemaakt wat wij al ervaren hebben? Daar zijn we zo dankbaar voor. Natuurlijk is het wel eens lastig, zijn we ongeduldig en willen altijd meer. Maar als we alle positieve ervaringen op een rijtje zetten dan zijn we echt heel trots.”

En dan de vraag: hoe nu verder? Meer shows? Een album? Wat mogen we verwachten? Het opnemen van een volledig album kost veel geld. Het schrijven van eigen nummers is volgens Bart en Michelle bovendien een groeiproces. “Soms ben je lang met een liedje bezig. Een andere keer kan het binnen een uur gepiept zijn. We zijn gedreven en willen van alles uitproberen. Inmiddels hebben we zes eigen nummers geschreven, is een eerste EP uitgebracht en staat sinds kerst de nieuwe single Don’t give it Up op Spotify. We zijn nu bezig meer optredens te boeken en wie weet wat er nog volgt. Kijk naar de show in Tegelen. Dankzij die avond kwamen we in Berlijn terecht. Daarnaast volgen we allemaal nog een studie. Ook dat kost tijd en aandacht. Maar Venlo gaat nog van ons horen dit jaar. Dat is zeker.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad