Theater De Garage heeft nieuwe plannen voor verdere verduurzaming

2 mei 2023

In Theater De Garage in Venlo-Zuid komen iedere week liefhebbers van theater, dans, muziek en andere amateurpodiumkunsten bij elkaar om er te repeteren, presenteren en elkaar te ontmoeten. Het theater werd in 2019 verbouwd, maar er is nog steeds werk aan de winkel als het gaat om de verduurzaming van het monumentale pand.

Beeld: Leon Vrijdag

Naast allerlei vormen van theater vinden er in De Garage eveneens sociale en culturele bijeenkomsten plaats en kunnen kinderen en scholieren er genieten van educatieve voorstellingen. Als coördinator en programmeur is Marlie van Ulft de spil van het theater, dat daarnaast gedragen wordt door zo’n 40 actieve vrijwilligers.

Plannen en wensen
Marlie vertelt over de huidige plannen en wensen om het theater verder te verduurzamen. “Met behulp van subsidies, sponsoren en vrijwilligers is in 2019 de foyer al flink aangepakt. De bar en de entree zijn vernieuwd en geluidsdichte deuren sluiten de foyer nu beter af van de zaal. De vloer is vernieuwd en geïsoleerd en ook de binnenwanden hebben extra isolatie gekregen. De gemeente heeft het gehele dak vernieuwd, want dat was echt aan vervanging toe. Toch kan er qua verduurzaming nog veel verbeteren en daarom zijn we dit traject aangegaan.”

Winst behalen
Een CO2-meting heeft vorig jaar laten zien dat de ventilatie in de foyer nog te wensen over laat. “We letten er altijd goed op dat we ventileren door deuren open te zetten, maar het is natuurlijk beter als het ventilatiesysteem wordt vernieuwd. Verder hebben bijna alle ramen in de foyer nog enkel glas, maar omdat het een monumentaal pand is, kunnen we de ramen niet zomaar vervangen. Voorzetramen gaan waarschijnlijk niet afdoende werken bij deze oude ramen, dus daar zoeken we nog naar een oplossing. Ook de gele poort en de buitenmuren zijn nog niet geïsoleerd; daar is echt nog veel winst te behalen.”

Vrijwilligers
Een andere verbetering die het theater wil doorvoeren, is het vervangen van alle theaterverlichting door speciale led-lampen voor theaterzalen. “We willen dan ook meteen de ophanging van de lampen aanpakken, zodat ze op afstand draaibaar zijn en onze vrijwilligers niet steeds een hoge trap hoeven te beklimmen”, legt Marlie uit. “Want duurzaamheid gaat voor ons niet alleen over het pand, maar ook over de duurzame inzetbaarheid van onze vrijwilligers. Zo vernieuwen we momenteel ons vrijwilligersbeleid en proberen we, waar mogelijk, het werk zo gemakkelijk, veilig en leuk mogelijk te maken voor iedereen.”

Gasrekening
Momenteel wacht het theater op de terugkoppeling van de gemeentelijke energiemeting. Daarna kunnen op maat gemaakte oplossingen uitgevoerd worden om het binnenklimaat van de foyer en zaal te verbeteren en het algehele energieverbruik omlaag te brengen. “Over ons elektriciteitsverbruik hebben we geen klagen, maar onze gasrekening is in een jaar tijd vervijfvoudigd”, vertelt Marlie tot slot. “Het is maar de vraag hoe lang we dat kunnen blijven ophoesten, al hopen we hiervoor steun te krijgen van energiefondsen en -subsidies. We zijn er dus echt bij gebaat als we het pand op korte termijn kunnen verduurzamen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad