Theatervoorstelling ‘ADEM’: “De hoofdrolspelers zitten in de zaal”

30 juni 2021

Op 6 juli vindt in De Maaspoort de première plaats van een bijzondere theatervoorstelling: ‘ADEM’. Met de coronaperiode en het zorgpersoneel als inspiratiebron. Het initiatief komt van Madeleine Kremers, regisseur is Jeroen Marcelissen. “Ja, het is een grotendeels Venlose aangelegenheid waarmee we door het hele land gaan.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Richard Fieten

Rob Hodselmans, Richard Fieten, Sjoerd Rutten, Jelle Truijen, zo maar wat namen die bij de voorstelling zijn betrokken en die een Venlose achtergrond hebben. Hoofdrolspeelster Suzan Seegers heeft dat als een van de weinige niet. “Maar ze is geknipt voor haar rol.” Madeleine Kremers en Jeroen Marcelissen lachen. “En feitelijk zitten de hoofdrolspelers in de zaal.” Maar daarover verderop meer.

Impact
Eerst naar de aanleiding van de theatervoorstelling die volgens Jeroen Marcelissen nog het dichtst in de buurt van een cabaretvoorstelling komt, maar het niet is. “Nee, het is evenmin een monoloog. Het is net iets anders.” Madeleine Kremers neemt ons dan mee naar maart vorig jaar, het begin van de coronaperiode en de eerste lockdown. Ze runt dan al enkele jaren succesvol het Tankstation voor Mensen, een methode om in vijf stappen te ontspannen en nieuwe energie op te doen (zie artikel). “Opeens kon er niets meer. We zijn wel digitaal gegaan, maar toch.” Ze vertelt dat in die periode een van haar vriendinnen ernstig ziek werd en ze vaak in het ziekenhuis, bij VieCuri kwam. “Ik zag daar wat voor impact corona op de zorgmedewerkers had.”

Geen idee
Dat zette haar aan het denken. “Ik wilde iets voor ze doen, stuurde ook een mail om mijn diensten aan te bieden. Maar ik heb geen zorgachtergrond en dus waren er weinig mogelijkheden.” Ik vertelde vervolgens mijn ervaringen aan politicus Jasper Kuntzelaers, een man met veel ideeën en betrokken bij de zorg. Waarom maak je geen theatervoorstelling over die ervaringen, zei hij. Daarop ben ik allerlei mensen gaan bellen, onder wie Jeroen, zonder dat ik een idee had waar ik aan begon.”

Brainstormsessies
Onder de diverse mensen die vervolgens in beeld kwamen was ook Marlie van Ulft die Theater de Garage aanbood als plek voor samenkomst. De eerste ideeën werden gelanceerd door Jeroen en de vriendenstichting van VieCuri, VieAmi, leverde een eerste financiële bijdrage. Jeroen en Madeleine vertellen dat er vervolgens een aantal brainstormsessies bij Theater de Garage werden gehouden. “Daarvoor werden ook mensen uit de zorg uitgenodigd. Die liepen helemaal leeg. Vervolgens besloten we om de theatervoorstelling op te hangen aan de vijf stappen van het Tankstation voor Mensen: ontspannen, leeg worden, herinneren, verstillen en innerlijk luisteren.”

Script
Tijdens een try out in november bleek dat er aan de eerste versie van de voorstelling nogal wat schortte. Waarop Frans Pollux werd benaderd een script te schrijven. “Dat heeft hij in één woord meesterlijk gedaan”, stelt Jeroen terwijl Madeleine knikt. “Hij heeft de vijf stappen met elkaar verbonden zonder ze te benoemen. Daardoor wordt het voor de toeschouwer allemaal veel duidelijker.” En die toeschouwer, geeft het tweetal aan, is eigenlijk de hoofdrolspeler. “Nee, we gaan niet te veel verklappen. Suzan Seegers speelt zichzelf en het stuk gaat over Claudia, de verpleegkundige. Omdat het stuk primair voor zorgpersoneel is geschreven gaat het dus over vrijwel iedereen in het publiek. Die zullen heel veel herkennen. Suzan wordt begeleidt door een vijfkoppige band, er is dans en op het podium staat een groot led-scherm waarop foto’s en filmpjes worden vertoond.”

Angstig en verdrietig
Madeleine noemt het voorbereiden van de voorstelling een intense periode, te meer omdat ze zoiets nog nooit had gedaan. “Maar ook vanwege de ontmoetingen. We zijn op de corona-afdeling geweest, hebben veel zorgmedewerkers gesproken. Mensen bij VieCuri, die onder grote druk hun werk moesten doen. Maar ook bijvoorbeeld van de thuiszorg, die alleen de wijk in moesten en eveneens angstig en verdrietig waren.”

Veel belangstelling
De afgelopen maanden kreeg ‘ADEM’ steeds meer vorm. Drie weken geleden kon er dan ook een preview worden gehouden. En nu staat dus de première voor de deur, op 6 juli, bij De Maaspoort. In de grote zaal, waar maximaal 220 mensen in mogen. “Daarom houden we meerdere voorstellingen per dag.” Ja, herhalen Madeleine en Jeroen, de voorstelling richt zich op zorgpersoneel, maar toeschouwers met een andere achtergrond zullen het ook herkenbaar en inspirerend vinden. Inmiddels is er al veel belangstelling voor ‘ADEM’, zonder dat er al veel ruchtbaarheid aan is gegeven. “We beginnen met een aantal voorstellingen in De Maaspoort. Vervolgens gaan we naar Venray, Roermond en Maastricht. Twee Brabantse plaatsen zijn ook al vastgelegd en we zijn in gesprek met Den Helder en Helmond.”

Genieten
En dan? Met een lach: “Geen idee. Er zijn al bijna 10.000 kaarten verkocht. En zoals gezegd, dan moet de eerste voorstelling nog plaats vinden. Komen er aanvragen uit bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag of Utrecht, dan zou dat te gek zijn. We verwachten dat ‘ADEM’ zeker tot het eind van het jaar te zien zal zijn, misschien langer.” En is het voor Madeleine daarna weer back to business? “Nou…, ik heb de smaak wel te pakken gekregen. Denk al na over een soortgelijke voorstelling voor andere doelgroepen als het onderwijs of andere hulpverleners. Maar dat is nog ver weg. Laten we ons nu vooral concentreren op wat er de komende tijd komen gaat en daar van genieten. Het wordt, of eigenlijk is het dat al, in ieder geval voor iedereen die meedoet een bijzondere ervaring.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad