Toch een beetje Zomerparkfeest

26 augustus 2021

Het idee lag er al. De zeecontainer die tijdens het evenement ‘Aan de waterkant’ afgelopen weekenden als podium had gefungeerd zou worden verplaatst naar het park om daar eveneens als podium voor aanstormende acts te fungeren. Nu het Zomerparkfeest niet doorgaat blijft de podium-container, The Compound, nog even op de Lage Loswal staan en kunnen de geplande acts – bands en dj’s – zich alsnog aan (een weliswaar beperkt) publiek tonen. Zoals de Venlose bands The Awkward (foto boven) en Sunset Cinema.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Grenswerk, Sunset Cinema, The Awkward

Hij had er min of meer al rekening mee gehouden dat het Zomerparkfeest (ZPF) niet zou doorgaan, vertelt Grenswerk- en voormalig ZPF-programmeur Johan Hauser. “Maar het was toch even slikken.” De knop ging echter vrij snel om, geeft hij aan. “Ik krijg energie als ik ergens een positieve draai aan kan geven. In dit geval kijken naar de mogelijkheden bij ‘Aan de waterkant’.” Dat evenement, dat de afgelopen vier weekenden plaats vond, had een vrij toegankelijk terrasgedeelte met de podiumcontainer en een concertgedeelte waarvoor tickets moesten worden gekocht. “Iets organiseren op het concertgedeelte bleek lastig; voor The Compound, de podiumcontainer zagen we wel mogelijkheden.”

Snel schakelen
Eigenlijk was het volgens Hauser de bedoeling om The Compound na het laatste weekend van de Lage Loswal naar het park te verplaatsen. Met het afgelasten van het ZPF verviel die optie. “We hadden al heel snel het idee: dan laten we de podiumcontainer maar staan en verplaatsen de programmering.” Hij merkt het op dat het vervolgens wel snel schakelen was om de geplande acts op de hoogte te stellen. Die reageerden zoals verwacht enthousiast. “Muzikanten en dj’s hebben momenteel weinig mogelijkheden tot optreden. De voor The Compound geplande acts waren dan ook verdrietig toen ze hoorden dat het ZPF niet doorging. Dat was nou net iets waar ze lang naar hadden uitgekeken. Toen we ze de mogelijkheid boden op de Lage Loswal op te treden werd daar met veel instemming op gereageerd.”

Vol is vol
Net als tijdens ‘Aan de waterkant’ is het terras met The Compound komende vrijdag, zaterdag en zondag vrij toegankelijk, legt Hauser uit. “Er is geen toegangscontrole, geen testen voor toegang, wel loopt er beveiliging. De mensen moeten gaan zitten; dansen of met z’n allen voor het podium staan kan en mag helaas niet.” Hij verwacht dat er veel belangstelling zal zijn. “De reacties op ‘Aan de waterkant’ waren heel positief, daar komt nu een soort onverwacht extraatje achteraan. Daar is een enorme behoefte aan, zo hebben we gemerkt.” Is hij niet bang dat het te druk wordt? “Nee, vol is vol en als er een lange wachtrij staat, zoals ook wel eens tijdens ‘Aan de waterkant’, dan draaien de mensen zich om. Ze gaan echt geen uren in de rij staan. Dus daar maak ik me geen zorgen over.”

Synthesizerinvloeden
Dat er volop publiek zal komen hopen uiteraard ook de optredende acts, onder wie de Venlose bands The Awkward en Sunset Cinema. Voor The Awkward wordt het sowieso een bijzonder moment, vertelt drummer Jeroen Mooi. “We zijn anderhalf jaar geleden opgericht, aan het begin van de coronaperiode, dus dit wordt ons eerste optreden voor live publiek.” Hij beschrijft hun muziek als retro. Lachend: “We zijn jongens van de nineties die muziek maken uit de eighties. Muziek met veel synthesizerinvloeden, geïnspireerd door bands als Alphaville, maar ook iemand als David Bowie.”

Thuisstudio
Op de vraag hoe ze die afgelopen anderhalf jaar door zijn gekomen antwoordt Mooi dat ze volop bezig zijn geweest. “We hebben een thuisstudio en hebben gerepeteerd en tientallen liedjes geschreven. Daar komen er een aantal van op ons debuutalbum dat in oktober uitkomt.” Hij geeft aan dat de bandleden dankzij die thuisstudio elkaar in de crisisperiode toch konden treffen en muziek konden maken. En dat ze bijzonder opgetogen waren toen ze hoorden dat hun afgelaste optreden van het ZPF op een alternatieve wijze doorgang kon vinden. “Jammer natuurlijk dat er geen ZPF is, maar dit is ook mooi. Eigenlijk zou ons eerste live optreden binnenkort in Lomm tijdens Geulpop zijn, maar het is te gek dat we nu in The Compound kunnen spelen. Natuurlijk spelen we onze nieuwe nummers. We hebben natuurlijk allemaal podiumervaring met andere bands, maar in deze samenstelling is het nieuw. We hebben ons de afgelopen tijd echter goed kunnen voorbereiden dus we kijken er naar uit.”

Sunset Cinema

Nieuwe songs
Dat doen ook de bandleden van Sunset Cinema, maakt gitarist Rens Schouenberg duidelijk. De band bestaat al enkele jaren maar in de huidige samenstelling sinds 2019. Hun muziek beschrijven ze als dansbare pop. Vanwege de crisis waren er een tijdlang geen optredens. “We hebben de focus gericht op de tijd na corona en zijn blijven repeteren.” Ook bij Sunset Cinema werd er gewerkt aan nieuw materiaal, zegt hij. “We hebben een aantal nieuwe songs klaar liggen die we eind dit jaar willen opnemen en dan vanaf begin volgend jaar willen uitbrengen.”

Europese Commissie
Voor een live publiek optreden was er dus de afgelopen periode niet bij, maar Schouenberg geeft aan dat ze toch enkele bijzondere optredens hadden. “Bij het project Radio Binnenstad bijvoorbeeld. Heel bijzonder was daarnaast optreden voor mensen van de Europese Commissie. Die hadden tijdens de coronacrisis op een gegeven moment een online pubquiz. Wij mochten de muzikale omlijsting verzorgen, een beetje zoals Danny Vera dat bij Veronica Inside doet, vanuit een studio in Amsterdam. Het thema was Eurovisie Songfestival en naast eigen nummers hebben we diverse songfestivalliedjes gespeeld.”

Verrassen
De teleurstelling vanwege het niet doorgaan van het ZPF heeft bij de bandleden van Sunset Cinema inmiddels plaatsgemaakt voor enthousiasme over het optreden van komend weekend. Schouenberg kijkt er vol vertrouwen naar uit. “Ja, de nieuwe nummers gaan we zeker spelen, die zitten er inmiddels goed genoeg in. Met daarnaast enkele covers. We hopen op, verantwoord, veel publiek, ook op bezoekers die ons nog niet kennen. Die gaan we absoluut aangenaam verrassen. We hebben er enorm veel zin in.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad