En zo bleef de Markt voor het stadhuis woensdagmorgen op de Elfde van de Elfde leeg. Geen kanonschoten, geen tapkramen, geen podium, geen Raad van XI, geen zingende en deinende massa.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders & Diana de Swart
Ondertussen liep Facebook echter vol met berichten en foto’s van Venlonaren die probeerden door hun herinneringen te delen de pijn enigszins te verzachten. Want hoewel dit evenement nog relatief jong is (sinds 2006), hebben veel inwoners van het Stedje van Lol en Plezeer het openen van het vastelaovesseizoen al in hun hart gesloten.
Kwatse en meizinge
“Toen corona in maart uitbrak, was het eerste dat ik dacht: als de Elfde van de Elfde maar doorgaat,” zo laat Diana de Swart weten. Voor haar is dit één van de mooiste dagen van het jaar. Waarom? “Dit is nog echt een traditioneel Venloos feest. Niet te druk. Samen met je vrienden lekker kwatse en meizinge. Bovendien vier ik dit al vele jaren samen met mijn moeder. Dat is een traditie en dat maakt deze dag voor mij extra bijzonder.”
Fris en fruitig
En zo ziet deze dag voor Diana anders uit dan andere jaren. “Normaal sta ik ’s morgens op en begint het ritueel van schminken, muziek aanzetten en in de stemming komen. En ’s avonds kwam ik pas rond elf a twaalf uur in uitgelaten stemming thuis. Vanavond zit ik samen met mijn man fris en fruitig op de bank.” Het enige ritueel dat dit jaar overeind blijft is het beluisteren van de muziek op Omroep Venlo. “Ik zit vandaag gewoon op mijn werk, maar om elf over elf hebben we de radio aangezet en proeven we toch iets van die sfeer.”
Geen frustratie
Frans Pollux erkent dat hij niet zo heel veel heeft met het vieren van Elf van Elf. “Natuurlijk vind ik het fantastisch, maar ik ben eigenlijk nooit echt naar de Markt gegaan om het te vieren. Ja soms even een kijkje nemen, maar nooit de hele dag. Ik zit dus nu ook niet zoals sommige mensen kapot van frustratie thuis. Als we echter in februari met Vastelaovend echt niks kunnen vieren, dat zou ik wel erg vinden. Maar deze dag? Normaal sta ik dan waarschijnlijk ergens op een podium op te treden. Meer niet.”
Visioen
Pollux heeft wel een visioen over Vastelaovend 2021. “Wat zou het fantastisch zijn als we net voor dat weekend te horen krijgen dat alles weer mogelijk is. Bijvoorbeeld dankzij het vaccin, maar dan is er dus helemaal niets geregeld. Geen prins, geen optocht, geen podia. Helemaal niets. Wat krijg je dan? Juist! Drie dagen van pure spontaniteit. Ja ik weet dat de kans minimaal is, maar dromen mag. En hoe fantastisch zou het zijn als die wens mocht uitkomen?”
Herfshane Band
Oscar Linders zit altijd vol plannen als het gaat om zaken die met Vastelaovend te maken hebben. Lange tijd was hij dan ook bezig met deze dag. Tot een paar weken geleden duidelijk werd dat er echt niets mogelijk was. “Dat de Elfde van de Elfde niet doorgaat, is voor mij echt wel een dingetje. Normaal ben ik ieder jaar aanwezig. Dit jaar moest nog specialer worden. De Herfshane Band zou haar debuut maken op Jocusbühne. Daar hebben we het hele jaar naar toe gewerkt. Maar het is niet anders.”
Saamhorigheid
Linders blijft echter een optimist. Zo was hij actief betrokken bij het maken van de video ‘Vastelaovend geit altied door’ die woensdag op social media gelanceerd werd. “In die clip komt duidelijk naar voren wat Vastelaovend werkelijk betekent. Het saamhorigheidsgevoel. Dat zit bij Venlonaren in het hart. Met of zonder buitenactiviteiten.”
En met die activiteiten blijft hij volop bezig. Ook voor Vastelaovend 2021. “Op 14 februari gaat er iets gebeuren in Venlo. Hoe dan ook. We hebben alles geregeld. Artiesten, DJ’s. Het is alleen de vraag hoe. Kan het toch ergens op een podium of moeten we ons beperken tot een livestream? Want we gaan ons sowieso aan de regels houden die op dat moment gelden. Die respecteren we. Deze activiteit is absoluut veilig. Ik hoop vooral dat we toch groots kunnen uitpakken. Maar daarvoor zijn we afhankelijk van de ontwikkeling van het virus en de maatregelen. Maar Vastelaovend gaat altijd door. Op welke manier dan ook.”