Trio De Wien geniet na coronapandemie nog intensiever van de vastelaovend

9 februari 2023

Prins Renee Lammen en zijn adjudanten Dirk van Dijk en Marcel Betzel van Vastelaovesvereniging De Wien zijn al ruim drie weken onderweg en genieten van ieder bijzonder moment dat ze mee maken. Kleine feesten en grootschalige evenementen. Ze worden intenser gevierd dan vooraf gedacht. Dat is niet zonder reden.

Tekst: Rob Buchholz| Beeld: De Wien en Rob Buchholz

De coronapandemie zorgde er namelijk voor dat het feest een aantal jaren niet of op beperkte schaal gevierd kon worden. Hoewel het virus inmiddels voorgoed verleden tijd lijkt, heeft het toch zijn sporen nagelaten bij het trio van De Wien. Niet alleen omdat ze anderhalf jaar in de wachtkamer moesten verblijven, maar ook omdat de adjudanten Dirk en Marcel beiden flink hebben geleden onder de naweeën van corona.

Getroffen door corona
“Ik ben behoorlijk ziek geweest en had bijna op de IC gelegen. Daarna heb ik een hele tijd op halve kracht gefunctioneerd,” aldus adjudant Dirk. “Het zorgt er wel voor dat ik optimaal geniet van alle bijzondere momenten die we meemaken. Nu weet ik nog meer dan ooit eerder hoe essentieel het is om gezond te zijn.” Collega-adjudant Marcel was bijna een jaar ziek. “Alle energie leek uit mijn lijf geslagen en ik was niet bestand tegen te veel prikkels. Het is moeilijk om te omschrijven. Maar sinds begin dit jaar ben ik weer gezond en dus net op tijd om vastelaovend te vieren.”

Adjudant Dirk van Dijk, Prins Renee Lammen en adjudant Marcel Betzel

Weloverwogen keuze
Prins Renee maakte een weloverwogen keuze voor beide adjudanten. “Wij zijn vijf weken intensief met elkaar onderweg. Dan moet niet alleen de relatie tussen Prins en de twee Adjudanten optimaal zijn, maar ook de contacten van kinderen en partners moet gewoon goed zijn.” Het trio van De Wien behoort traditioneel tot de eerste dat zich aan het volk presenteert. Daarom beleefde Renee, Marcel en Dirk in de afgelopen weken dan ook al diverse uitzonderlijke momenten zoals het eigen gala en receptie, het hijsen van de vlag, de meizingmiddaag van Joekskapel Flabbedeius, het bezoek aan diverse commissies van de vereniging en de eigen sponsoravond. En die slinger van bijzondere momenten zet zich de komende weken verder.

Geen halfslachtige vastelaovend
Hoe hebben Renee, Dirk en Marcel die periode van anderhalf jaar ervaren? “Lastig, maar wij konden niets anders doen dan de ontwikkelingen volgen. De beslissingen werden van hoger hand bepaald,” aldus Prins Renee. “In december 2021 werd besloten dat Vastelaovend 2022 niet kon doorgaan. Wij zijn traditioneel inderdaad één van de eerste trio’s die in Venlo worden uitgeroepen en waren blij dat de knoop tijdig werd doorgehakt. Je maakt geen onnodige kosten en we wilden zelf ook niet dat het feest halfslachtig gevierd zou worden. Zalen zouden niet vol zitten, mensen hadden afstand moeten houden en echt uitbundig feesten was niet mogelijk geweest. Dat is geen vastelaovend. Uiteindelijk bleek afgelopen jaar op het laatste moment dat er toch meer mogelijk was, maar toen was het te laat om alles goed te organiseren. De afgelopen maanden bestond er geen enkele twijfel meer en was duidelijk dat we dit jaar gewoon op normale wijze vastelaovend kunnen vieren. Met alle activiteiten.”

Bijzonder huiskamerconcert
De herinneringen uit die eerder genoemde vervelende coronaperiode zorgde daarom afgelopen weekend nog voor een stukje emotie. Lex Uiting maakte tijdens de lockdown een liedje als ode aan het personeel van ziekenhuis VieCuri. Tijdens een privéfeestje bracht Uiting een bezoek aan Prins Renee Lammen en zijn gevolg. Daar zong hij onder andere dat liedje. “Het was een soort van huiskamerconcert voor onze vrienden en familie,” aldus de Hoëgheid van De Wien. Dirk voegt er aan toe: “Ik hield het niet droog toen Lex dat nummer zong. De herinneringen aan die lastige periode kwamen weer even bovendrijven. In die maanden veel onzekerheid en nu deze fantastische, intens feestelijke periode. Zoals gezegd: die ervaring heeft mij uiteindelijk veel goeds gebracht.”

Tot volgende week vrijdag gaat het genieten nog door. Want op die dag zal onder de noemer Muts van d’n Bluts het aftreden van dit trio plaatsvinden en kunnen ze zonder verdere verplichtingen nog een paar dagen genieten. Tot die tijd zal de intensiteit van het aantal bezoekjes aan feesten, recepties en andere gelegenheden alleen nog maar verder toenemen. “Het worden een periode van auto in en auto uit. Maar bij elke gelegenheid gaan we intens genieten en vastelaovend vieren met iedereen die op ons pad komt.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad