Twee maal 65-jarig jubileum bij Fortissimo: “Het is een raar jubileumjaar”

9 november 2020

Afgelopen weekend vierde Showorkest Harmonie Fortissimo het jaarlijks Caecilia-feest. Met twee leden die al van het begin, 65 jaar dus, lid zijn van het muziekgezelschap. Het werd vanwege de omstandigheden een ander feest dan gepland. Het is dan ook een heel ander jubileumjaar geworden dan voorzitter Gilbert Idink had verwacht toen hij een jaar geleden het stokje ofwel de stemvork van Roel Versleijen overnam.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Fortissimo

De Heilige Caecilia is de patrones van de muziekgezelschappen. Haar gedenkdag is 22 november, reden voor tal van harmonieën, fanfares en andere muzikale gezelschappen om in deze maand een Caecilia-feest te vieren. Zo ook Fortissimo, vertelt voorzitter Gilbert Idink. “Er was een brunch gepland waarbij diverse jubilerende leden in het zonnetje zouden worden gezet. Met name Hay van Rensen (foto links) en Theo Erprath (foto rechts), al vanaf het begin, dus 65 jaar, lid van onze vereniging. Daarna gaan we normaal gesproken de stad in, de kroegen langs.”

Alternatief programma
Vanwege de omstandigheden moest er echter een alternatief programma worden bedacht, geeft Idink aan. “We hebben in totaal tien jubilarissen. Die hebben we nu aan huis een bezoekje gebracht en gehuldigd. Verder hebben alle leden zaterdag een gebakje gekregen.” Het is niet anders, al had Idink het wel graag anders gezien. “Met Hay en Theo hebben we dus twee leden die al sinds de oprichting bij ons gezelschap zijn aangesloten, dat is heel bijzonder. We gaan daar in een later stadium zeker nog een keer met iedereen bij stilstaan.”

Later stadium
Het is sowieso een heel ander jaar geworden dan Idink een jaar geleden bij zijn aanstelling als voorzitter had verwacht. Hij maakte zich samen met de rest van het muziekgezelschap op om het 65-jarig jubileum te vieren. “Het is inderdaad een raar jubileumjaar. Dat hadden we willen vieren met twee jubileumconcerten in juli op de Markt voor het stadhuis. Met een verwijzing naar 100 jaar Venlose revue. Die konden echter niet doorgaan. Wellicht dat we daar in een later stadium eveneens nog iets mee kunnen doen.”

Sinterklaas-concert
Zoals de jubileumconcerten moesten worden gecanceld, kon dus ook de Caecilia-viering niet in de geplande vorm door gaan. En wat er de komende tijd wel en niet kan is koffiedik kijken, geeft Idink aan. “We hebben altijd een aantal vaste evenementen gepland staan. Het eerstvolgende zou het Sinterklaas-concert worden. Dat gaat helaas niet door.”

Vastelaoves-concerten
Daarna staan de populaire vastelaoves-concerten op de agenda. Idink legt uit dat ze bij Fortissimo daarover nog geen beslissing hebben genomen. “Die concerten geven we al tientallen jaren. Ze zijn met 2.400 bezoekers en een wachtlijst jaar na jaar uitverkocht. Zou jammer zijn als we die nu moeten schrappen.” Met die mogelijkheid houdt hij echter volop rekening. “Natuurlijk, de gezondheid van de mensen staat voorop, we houden ons dan ook bij alles aan de maatregelen.”

Maar van het nu al afzeggen, wil Idink nog niet weten. “We hebben regelmatig overleg met de Maaspoort – waar die concerten plaatsvinden – en kijken nauwgezet naar de ontwikkelingen. En ja, dan zullen we op enig moment, gezien de voorbereidingen, een beslissing moeten nemen. Dat stellen we nog even uit, maar eind van de maand hakken we de knoop door wat betreft de vastelaoves-concerten.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad