Uitdaging: jongeren gaan Venlo meer cultuur-minded maken

9 maart 2022

Jonge, net afgestuurde kunst- en cultuurmakers aan de regio binden en tevens meer mensen op een toegankelijke manier interesseren voor kunst en cultuur. Dat is het doel van De Nieuwe Golf, een gezamenlijk project van museum van Bommel van Dam, Poppodium Grenswerk en Filmtheater De Nieuwe Scene. Een eerste groep van vijf is vorige week begonnen aan het opzetten van een programma. Daar hebben ze een maand de tijd voor. “Kort ja, maar dat maakt het spannend.”

Tekst: Jac Buchholz

Het heet nu nog een pilot, maar als die goed verloopt, is het de bedoeling dat De Nieuwe Golf een jaarlijks terugkerend gebeuren wordt. Sanne Aben, medewerker educatie en publieksparticipatie bij van Bommel van Dam, vertelt dat veel jonge kunststudenten uit Venlo en omgeving elders studeren en zich na het afronden van hun studie afvragen of ze blijven wonen in hun studieomgeving of terugkeren. “Wij willen graag dat die jongeren terugkeren. Maar dan moet de regio ze wel wat te bieden hebben. Daarom hebben Grenswerk, De Nieuwe Scene en wij de handen in elkaar geslagen – in de toekomst zouden er overigens nog meer partners bij betrokken kunnen worden.”

Diverse disciplines
De Nieuwe Golf biedt jongeren werk (het is een betaalde opdracht, red.), maar maakt het tevens mogelijk dat mensen uit diverse disciplines elkaar ontmoeten en zo een netwerk opbouwen. Die disciplines zijn muziek, film en beeldende kunst, maar ook dans en theater. Sanne: “Het is de bedoeling dat ze van elkaars talenten gebruik maken en elkaar inspireren. Met als doel mensen aan te spreken die niet zo snel naar een museum gaan en normaal weinig interesse tonen in kunst en cultuur.”

Niet sturen
De programmamakers kunnen voor hun werkzaamheden terecht in van Bommel van Dam. Verder kunnen ze terugvallen op de expertise en connecties van de drie projectpartners. “Maar we gaan ze verder niet sturen”, merkt Sanne op, “ze werken hun eigen ideeën uit.” Ja, erkent ze met een glimlach, dat ze daar slechts een maand de tijd voor hebben is kort. “We zijn zelf ook benieuwd hoe ze dat gaan doen. Na die maand staan er twee weken voor de uitvoering. Ik heb begrepen dat ze die buiten het museum laten plaatsvinden.”

Discussies
De eerste groep programmamakers bestaat uit Babs van Bree en Willem Suilen (muziek) en Kim van Dijk, Ankie Houben en Edwin de Klein (beeldende kunst). Ze erkennen eveneens dat een maand voor het opzetten van een programma kort is. “Je merkt dat al aan het afstemmen van de agenda’s. We moeten dus heel flexibel zijn. Een uitdaging maar wel spannend.” Over de inhoud van hun programma willen en kunnen ze nog weinig kwijt. “We zijn nu een week bezig en al begonnen met de eerste ideeën te concretiseren. Dat doen we aan de hand van een schema. Ieder heeft zijn of haar inbreng en daar reageren de anderen weer op.” Ja, geven ze aan, dat mag tot discussies leiden. “Graag, dat leidt tot een beter resultaat.”

Licht en donker
Over het initiatief zijn ze alle vijf zeer te spreken. “Supertof. Een mooie gelegenheid om mensen te ontmoeten en interdisciplinair samen te werken in een inspirerende omgeving. Bovendien, we komen net uit de pandemie, het wordt lente en dat is dus een mooi moment om nieuwe dingen te laten bloeien. We zijn nu een week bezig en iedereen is heel bevlogen.” Of ze tot slot niet toch een tipje van de sluier kunnen lichten wat het programma betreft? “Nou, het uitgangspunt is licht en donker. En we voeren het programma buiten het museum uit. Een binnen- of buitenlocatie, het kan allebei. Verder geven we niets prijs. De uitvoering vindt waarschijnlijk plaats vanaf de tweede week van april. Kom dan maar kijken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad