Urban Summer Festival essentieel voor ontwikkeling van Venlose Street Culture

13 juni 2022

Afgelopen weekend vond op de Maasboulevard het tweedaagse Urban Summer Festival Kabamm! plaats. Een event waarbij diverse stromingen binnen de Venlose straat- en jeugdcultuur de kans kregen zich te presenteren: BMX, Hiphop, Skateboard, Free Running, Break- en Urban Dance, Rap, streetwear en meer. Een nieuw festival dat is opgezet door het Venlose platform Street Culture, een samenwerkingsverband van lokale urban organisaties.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Peter Janssen en Nieuwe Helden

In de zomer van 2021 was door de beperkingen als gevolg van het coronavirus een grootschalig event niet mogelijk. Die tour bevestigde echter eens te meer dat streetculture in Venlo booming is. Toen koos de organisatie nog een Urban Summer Tour langs diverse kleinere locaties als pleintjes, het zwembad, skatepark en jongerencentrum Jacx. Aletta Smit, eigenaar van de Urban Dance Studio, is samen met Sikko Cleveringa, als eigenaar van Community Arts XL actief bij het Platform Steet Culture, de drijvende kracht achter dit festival.

Perfecte combinatie
Vanaf de opening, verricht door wethouders Marij Pollux en Tom Verhaegh, loopt Aletta met een trotse lach op haar gezicht over het terrein. “Kijk eens naar boven. Die stralende zon. Het weer kon niet beter. Er lag een reserveplan, maar gelukkig was dat niet nodig. Nu kan iedereen het hele weekend genieten.” Twee dagen van bewegen, chillen, meedoen of toekijken en inspiratie vinden. Het gevarieerde aanbod en het zomerse weer zorgden voor een perfecte combinatie. “Hoewel al deze stijlen verschillend zijn, worden ze allemaal gekenmerkt door het gevoel van vrijheid en zelfexpressie,” aldus Aletta. “Zelfexpressie is belangrijker dan perfectie. Het gaat om uitstraling, uitvoering en beleving. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier.”

Vrienden voor het leven
Street Culture is een fenomeen dat in ras tempo aan populariteit wint. Hoewel de basis van deze scène eigenlijk al in de jaren 80 is ontstaan, zien we met name in de laatste 10 a 15 jaar een enorme groei van deze subcultuur. De term Urban definieert de connectie met het leven op straat. De plek waar vriendschappen ontstaan. Daar weet Jop Peeters, actief in de BMX-sport alles vanaf. “Dankzij deze scène heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Niet alleen bij het BMX-park op het Lambertusplein, maar ook als ik alleen naar festivals ga. Zowel in Nederland als daarbuiten. We delen dezelfde passie en in één weekend maak je veel nieuwe vrienden. Dat zal dit weekend ook hier tijdens Kabamm! gebeuren. Bovendien komen alle disciplines van Street Culture hier samen. Hoewel al die disciplines anders zijn, zijn er ook veel zaken die ons verbinden.”

Meer bekendheid
Tijdens de eerste festivaldag maakte Job samen met tientallen andere BMX’ers een korte tour door Venlo. Op dag twee vond de BMX Park Contest plaats. Volgens hem is het wedstrijdverband ondergeschikt aan andere, meer persoonlijke aspecten. “Deze sport is een uitlaatklep. Het gaat om bewegen, van elkaar leren en vriendschap. Eigenlijk geldt dat voor alle disciplines bij Street Culture. Wij kiezen bij deze contest dan ook geen echte winnaar. Er is geen plek 1,2 en 3. Wel diverse categorieën. Dit festival is perfect om de complete scène in Venlo nog beter op de kaart te zetten. Het is goed voor iedereen die er actief mee bezig is, maar ook om het meer bekendheid te geven en andere mensen te informeren over het belang van onze passies en lifestyle. En ook al is er nog geen echte vaste plek, we vinden onze weg toch wel.” Dan wijst Job naar één van de vele trappen bij de Maasboulevard. “Zie je die royale leuning? Wij zien daarin direct een uitdaging en checken of we die kunnen gebruiken tijdens een BMX run. Nadeel is dat wij nog steeds bij veel plekken binnen de gemeente door BOA’s worden weggejaagd. We blijven echter zoeken naar geschikte locaties. We hebben een parcours langs de snelweg bij Tegelen en kunnen het Blerickse Lambertusplein gebruiken. Maar hoe meer mogelijkheden en uitdagingen, hoe beter.”

Kliederen
Aan de zijkant van de BLVD Stage waar zowel de BMX’ers als Skaters tijdens dit festival actief waren, laten op beide dagen verschillende Street Art kunstenaars hun kwaliteiten aan het publiek zien tijdens de Graffiti Jam. “Wat ik aan het maken ben? Eigenlijk ben ik gewoon een beetje aan het kliederen,” aldus Bruce die speciaal voor dit festival uit Tilburg is afgereisd. “Het is gewoon lekker om creatief bezig te zijn. Net waren er een paar kids die snel bij de Zeeman een paar shirts voor twee euro hebben gekocht. Ze kwamen terug met de vraag of wij er onze graffitikunst op los wilden laten. Natuurlijk doen we dat. Zij waren superblij en maken eigenlijk promotie voor onze kunstvorm.” Voor de Venlose Duane is graffiti deels een hobby, maar anderzijds tevens werk. “Ik werk in een tattooshop, maar ben soms ook op professionele wijze met graffiti bezig. Dit is een belangrijk onderdeel van de streetculture. Tegenwoordig is het legaal wat wij maken. Vroeger zagen velen het als een vorm van criminaliteit. Nu is het kunst en staan wij hier op dit festival. Natuurlijk heb ik vooraf met Bruce en Mack afgesproken wat het doel van ons werk op dit festival is, maar uiteindelijk is iedereen wel vrij om het op eigen wijze in te vullen.”

Bewegen en jezelf ontwikkelen
Iemand die weet dat graffiti tegenwoordig geaccepteerd is als kunstvorm is Vincent Huibers. Hij werkt anno 2022 beroepsmatig aan zijn passie. In de jaren 90 werd hij er nog voor opgepakt en belandde onder andere twee dagen in de cel omdat graffiti spuiten toen nog verboden was. Nu is hij als professional op de tweede dag van Kabamm actief. Deels als hobby, deels als werk, zo zegt Vincent zelf. “In veel Nederlandse steden bestaan al festivals als deze. Gelukkig pakt Venlo het eveneens steeds professioneler op en zijn er volop plannen om de jongeren die in deze scène actief zijn een eigen plek te geven. Ook politici en ambtenaren realiseren zich steeds beter dat het bij streetculture gaat om bewegen en je zelf ontwikkelen. Ja ook bij graffiti.” Op de vraag hoe hij te werk gaat op het meterslange doek, tovert Vincent een opgevouwen stuk papier uit zijn broekzak. “Kijk, dit heb ik als basisidee uitgetekend, maar het uiteindelijke resultaat wordt vaak anders. Het is een vorm van freestyle. Graffiti is ontstaan in de jaren tachtig toen mensen met een alter-ego hun kleurrijke werk op gebouwen maakten. Je bent bezig en tijdens dat hele proces geef je er pas een definitieve invulling aan. Dat stem ik wel met mijn Duitse collega af. We doen het ieder op eigen,vrije wijze, maar het resultaat oogt wel als één geheel.”

Thema’s voor jongeren
Werken aan je eigen ontwikkeling gebeurt ook bij het collectief Nieuwe Helden. Een groep jongeren zetten zaterdag in theater De Maaspoort een indrukwekkende performance neer met de voorstelling ‘Het komt wel goed, denk ik’. Vincent Perriens, Geranimo Vlijt en Whitley Sentjens zetten een uitvoering neer die een mix is van zang, rap, dans, theater en spoken word. Hierin komen thema’s als verslaving, mishandeling en eenzaamheid aan bod. Thema’s die voor veel jongeren van belang zijn. Velen voelen zich anders, onzeker en zelfs buitengesloten. Gevoelens die kunnen ontstaan door privésituaties en soms lastig zijn om over te praten. Ook voor Whitley Sentjens kwam de verhaallijn dichtbij haar eigen verleden. “Tijdens de voorbereidingen repetities zorgde dat wel eens voor emoties,” zo laat ze na afloop van de uitvoering in de Maaspoort weten. “Tijdens de eerste voorstelling begin juni in de ECI Cultuurfabriek, Roermond was het spannend om dit stuk uit te voeren. Zeker omdat er familie en vrienden in de zaal aanwezig waren. Hier in Venlo was de tweede keer en voelde ik mij al meer relaxed.”

Werken aan je skills
Nieuwe Helden is actief in diverse Limburgse gemeenten. Jongeren van 12 tot 23 jaar die geïnteresseerd zijn om aan hun skills te werken met coaches uit de urban scene kunnen zich bij dit collectief melden. Dat kan op het gebied van dans, rap of toneel, maar ook door te kiezen voor decorbouw plus geluids- en lichttechniek. Na twaalf repetities bij College Den Hulster volgt een uitvoering bij Grenswerk. Tevens organiseert het collectief nog een Summer Camp. Leerlingen en stagiaires kunnen uiteindelijk zelfs doorgroeien tot assistent-coach. Want ook bij Nieuwe Helden gaat om zelfontwikkeling, bewegen en creativiteit. Aspecten die bij alle onderdelen van Street Culture van groot belang zijn.

Impact
Tijdens de day after kijkt Aletta Smit met vooral veel trots terug. “Ook al hadden wij het als organisatie natuurlijk zelf ontzettend druk met regelen, we voelden wel de positieve vibe. Heel veel mensen kwamen even langs voor een bedankje, een compliment of een knuffel.” Hoewel ze druk bezig waren, pakte zowel Aletta als haar collega’s tijdens die twee dagen toch af en toe een kort momentje om sfeer te proeven. “Gewoon even voelen en beseffen waarmee we de afgelopen maanden zo druk bezig zijn geweest en wat we hebben neergezet. Maar het echte besef kwam pas zondagavond na de eerste evaluatie toen alle mensen van het terrein waren. Op dat moment realiseerden we ons pas welke impact dit festival op de Street Culture in Venlo en omgeving heeft gehad.”

Tijdens de twee festivaldagen heeft een professioneel bureau een enquête gehouden onder de bezoekers en deelnemers. Informatie waarmee de organisatie aan de slag kan, maar die tevens van belang is voor de gemeente. “We zijn blij dat de gemeente Venlo ons deze kans heeft gegeven. Dat ervaart iedereen binnen de Street Culture scène als fantastisch. Heel veel mensen hebben nu gezien hoe groot deze beweging is. Het bestaat al tientallen jaren, maar de populariteit neemt nog steeds toe. Tot nu waren alle disciplines altijd los van elkaar actief. Iedereen is jarenlang met allerlei activiteiten bezig geweest. Door ons nu als één geheel te presenteren, trokken we de aandacht van zowel de gemeente Venlo als de Provincie Limburg. Zij hebben ons nu de kans gegeven om dit neer te zetten. Hiermee kunnen we verdere stappen richting de toekomst zetten.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad