Vastelaovend als basis van een hechte vriendschap; extra dimensie boerengezelschappen van Venlo en Tegelen

15 februari 2023

Nick Poeth en Funs Slaats zijn al lange tijd bevriend met elkaar, maar tijdens deze vastelaovend krijgt hun band een extra dimensie. Nick groeide op in Tegelen, woont al vele jaren in Venlo en is dit jaar bruidegom bij het Boerebroelofsgezelschap van het Zomerparkfeest. Funs woonde vanaf zijn geboorte in Venlo, maar de liefde deed hem besluiten in Tegelen te gaan wonen. Daar heeft hij nu de rol als getuige bij de Boereraod. In dit artikel vertellen ze over hun vriendschap en de bijzondere rol die ze allebei dit jaar tijdens vastelaovend hebben.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Collectie Nick Poeth en Funs Slaats

Ooit waren ze collega’s bij McDonalds in Venlo, maar meer ook niet. Eigenlijk vanaf het moment dat ze beiden in 2009 lid werden van Jocus Prinsgarde ontstond er in de loop der jaren een bijzondere vriendschap. Niet alleen tussen Nick en Funs, maar ook met een aantal andere gardisten die nu een gezamenlijke vriendengroep vormen en een eigen kookclub, De Garde, hebben opgericht. Beiden zijn bovendien nog steeds actief binnen Jocus als lid van de commissies R&T (Nick) en T.C (Funs). “Het opvallende is dat onze vriendschap dankzij de vastelaovend is ontstaan, maar tijdens die periode zagen we elkaar door de werkzaamheden bij Jocus de afgelopen jaren juist nauwelijks. Het was vooral buiten het seizoen om,” aldus Funs. “Dit jaar hebben we ieder een eigen bijzondere rol, maar we proberen natuurlijk wel een aantal momenten uit te kiezen waarop de gezelschappen elkaar treffen, zoals deze woensdagavond. Dan zien we elkaar onder andere bij scholengemeenschap Den Hulster en de oud-narrenavond van De Dreejkes. Het is bovendien goed voor beide groepen om ervaringen uit te wisselen. Dat zal dan ook zeker gebeuren.”

Kookclub De Garde
Toen de vriendengroep van Nick en Funs wilde stoppen als Gardisten, kozen ze bewust voor een gefaseerde aanpak. Om Jocus niet met een probleem van plotseling acht vertrekkende leden op te zadelen, trok de harde kern van de Prinsegarde er drie jaar voor uit. Zo kreeg de Venlose vastelaovesvereniging de tijd om ieder jaar een klein aantal nieuwe leden in te passen. Nick: “Iedereen binnen de vereniging kent ons als de jongens van de kookclub, maar die staat wel los van Jocus. We zijn met die groep in die jaren bij de Garde zo dicht naar elkaar toegegroeid dat het echt onze kookclub is. Inmiddels is er een aantal getrouwd, heeft kinderen gekregen en delen we veel leuke momenten samen: verjaardagen, uitstapjes en andere feestjes. De andere jongens en hun partners moesten dus natuurlijk ook bij de presentaties van zowel de Boerebroelof als bij de Boereraod aanwezig zijn.”

Rolverdeling Boerebroelof
En dat laatste was door de coronapandemie nog niet eens zo eenvoudig. Waar bij Nick al sinds de zomer van 2020 duidelijk was dat hij als bruidegom van dat gezelschap gekozen was, daar bleef de rol van Funs tot 28 januari geheim. Hoe hebben ze die periode doorstaan? Nick trapt af: “Alle vrijwilligers van het Zomerparkfeest mochten we een drietal favoriete rollen opgeven. Tijdens een bijeenkomst van het kleine gezelschap bij Brouwersplaats werd op bijzondere wijze duidelijk wie welke rol binnen het gezelschap kreeg. Alle aanwezigen kregen bij binnenkomst een enveloppe overhandigt. Daarin stond niet de eigen rol vernoemd, maar de naam van een ander persoon die je moest aankondigen. Zelf mocht ik de naam van de bruid oplezen. Dat maakte het wel heel bijzonder.”

Lastige coronajaren
Vervolgens begon het lange wachten. Nick: “In het eerste jaar was al snel duidelijk dat de vastelaovend van 2021 niet door kon gaan. Er waren door de coronapandemie zoveel mensen overleden, winkels voor lange tijd gesloten. Het was een logisch gevolg. Toen echter twee weken voor de elfde van de elfde van 2021 het bestuur onze repetitie bezocht en vertelde dat ook door de vastelaovend van 2022 een streep ging, was iedereen enorm teleurgesteld. Die boodschap kwam echt hard binnen. Velen vroegen zich af: krijgen we nog een derde kans of kiest Jocus volgend jaar voor een ander gezelschap. Gelukkig ging de vastelaovend op het laatste moment toch door, weliswaar zonder officiële activiteiten, maar het zorgde voor een uitgelaten stemming. Uiteindelijk bleek dat wij dit jaar alsnog de Boerebroelof mochten organiseren. Het was een fantastische ervaring om in januari bij de Boeremoosbal eindelijk op het podium te staan en we genieten nu van ieder moment.”

Niet verdacht
Ook Funs Slaats is officieel vrijwilliger bij het Zomerparkfeest, maar hij deed niet mee bij de rolverdeling, omdat hij in 2020 al wist getuige te zijn bij de Boereraod in Tegelen. “Mensen vroegen mij wel waarom ik geen voorkeur had ingediend, maar mijn reactie was helder: ik ben nog niet zo lang actief als vrijwilliger, dus verdelen jullie die rollen maar. Dat accepteerde iedereen en het was geen moment verdacht.” Funs was samen met zijn vriendin Brenda Peulen door het boerebroedspaar Rob Gielen en Franca Peulen al in het geheim benaderd om de rol van getuigen op zich te nemen. “Bij de Boereraod blijven de rollen geheim tot de dag van het uitroepen,” zo verklaart Funs. “Vergelijk het maar met een Prins of Prinses bij andere verenigingen. Eigenlijk waren Rob en Franca het 66e boerebroedspaar; dat feit hebben we echter na die coronajaren losgelaten. An sich jammer, want het geeft toch een extra dimensie aan het gebeuren.”

Presentatie Boereraod
De uitdaging zat er voor Funs in om zijn Venlose vriendengroep in januari zonder argwaan naar D’n Haandert in Tegelen te lokken voor de officiële presentatie. “Nick was wel op de hoogte en samen maakten we het plan dat er een feestavond was georganiseerd. Verdere details zouden nog volgen, maar we moesten die datum vastleggen om de groep compleet aanwezig te hebben. Het was bovendien één week na het Boeremoosbal, dus iedereen moest twee keer binnen korte tijd een oppas regelen. Maar eigenlijk verliep dat probleemloos. Er was geen argwaan. Pas op het moment dat de locatie bekend werd, ontstond er reuring. Ik had bovendien voor een aantal Venlose elementen in de complete presentatie gezorgd. Zo draag ik de Jocushaan op mijn jas en heeft de Venlose illustrator Leon Peeters de poster gemaakt. Het werd een onvergetelijke avond, waarbij het voor iedereen duidelijk werd hoe bijzonder deze vastelaovend zou worden, met twee vrienden in twee verschillende gezelschappen.”

De Boereraod van Tegelen zal ook tijdens vastelaovenddinsdag in Venlo in grote getale aanwezig zijn tijdens de Boerebroelof. Het gezelschap loopt mee in de optocht en bekijkt de plechtigheden op de Markt voor het stadhuis. Verder zullen beide groepen de komende dagen nog apart diverse bezoekjes afleggen, zo laten Funs en Nick tot besluit weten. “Als gardisten hebben we veel ervaring opgedaan, maar nu weten we nog beter hoe belangrijk het bezoek van onze gezelschappen aan bepaalde plekken is. Denk aan zieke mensen of het bezoek aan scholen en verzorgingstehuizen. Deze groepen zijn misschien niet meer in staat om zelf echt vastelaovend te vieren, maar ze genieten des te meer van dergelijke kleine momenten. Ze halen herinneringen op en laten duidelijk hun waardering blijken van ons bezoek. En dat hoort ook absoluut bij vastelaovend.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad