Vastelaovesvaria 3: ‘Vastelaovend op d’n Tore’ en 75e editie van ‘De Träöt’

7 februari 2023

Tot aan de vastelaovend brengen we de lezer weer regelmatig een portie VenloVanbinnen Vastelaovesvaria. Met nieuws en weetjes over gebeurtenissen die aan de vastelaovend zijn gerelateerd. Deze keer aandacht voor het inmiddels tot een traditie uitgegroeide ‘Vastelaovend op d’n Tore’ op 11 februari. Daarnaast is sinds vandaag, 7 februari, weer ‘De Träöt’ te koop bij de bekende voorverkoopadressen.

Beeld: Peter Janssen, Jocus

Op zaterdag 11 februari zullen 5 getalenteerde jeugdleden van Showorkest Fortissimo samen met beiaardier Marcel Siebers van de Martinusbasiliek het traditionele ‘Vastelaovend op d’n Tore’-concert verzorgen. Het concert wordt bijgewoond door het Dreejspan van Jocus dat rond 11:30 bij de toren verwacht wordt. Prins Gijs I en zijn adjudanten Martijn & Sef zullen de toren beklimmen om de Jocus-vlaggen te ontrollen en om vervolgens op hoog niveau van het concert te kunnen genieten. Het carillon-blazersconcert kan, dankzij versterking via een geluidsinstallatie in de hele binnenstad worden beluisterd. De beste plek blijft echter het Rosarium waar (net als in vorige jaren) volop gelegenheid tot meezingen en ‘schunkeln’ bestaat.

Jocus presenteert 75e editie van ‘De Träöt’
Twee jaar zonder Jocus-prins, twee jaar ‘De Träöt’ zonder Dreejspan op de cover. Dit jaar siert het nieuwe Jocus Dreejspan echter weer de cover van Staatsorgaan van ’t Jocusriék. Het is een dubbeldikke editie geworden vol actualiteiten, foto’s en achtergrondverhalen, in totaal 104 pagina’s en daarmee dikker dan ooit. Onder meer met een uitgebreide fotoreportage van het Hofbal.

Verder met uitgebreide sfeerbeelden van de spontane vastelaovend vorig jaar en recente Jocus-activiteiten als Elf van Elf en het Boeremoosbal. Ook is er veel aandacht voor een aantal achtergrondverhalen. Bijvoorbeeld over Sef Arends, Prins Carnaval van Jocus in 1954 (ook een Prins in de wachtkamer), voor de Venlose joekskapellen en Ad Pollux (teksschrijver van Jocusleedjes) die dit jaar 100 jaar zou zijn geworden. Vaste columnisten als Peter Leijsten en Lucas Bremmers schrijven over de actualiteit met een kritische vastelaoves-inslag.

De Träöt is vanaf dinsdagmiddag 7 februari te verkrijgbaar op de bekende verkooppunten. Meer informatie op www.jocus.nl


Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad