“Venlo is geen jazzstad bij uitstek, nog niet”

16 augustus 2022

Ben van den Dungen, Ruud Breuls, Simon Rigter, Boris van der Lek (foto), het zijn niet de minste namen uit de Nederlandse jazzscene die vanaf komend najaar in Venlo optreden. Op zondagmiddag in Take Five Music Café dat voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot Club Autumn Leaves. Een initiatief van Jazz in Limburg, opgericht door oud-Venlonaar en saxofonist Thijs Nissen. “We streven ernaar om er een maandelijkse traditie van te maken.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Rooland Oomens

Venlo en jazz, het lijkt een moeizame combinatie. Bij café De Klep en Take Five is van tijd tot tijd live jazzmuziek te horen en Poppodium Grenswerk organiseert alweer enkele jaren het jazzfestival Autumn Leaves op verschillende locaties in de stad. Maar dat kan beter, zo vond de in Venlo geboren en getogen en tegenwoordig in Rotterdam woonachtige – waar hij naar het conservatorium ging – Thijs Nissen. Die onder meer daarvoor de stichting Jazz in Limburg opzette. “Ik ben met de stichting begonnen in de coronaperiode, toen er weinig kon, maar er wel enkele subsidiemogelijkheden waren. Daar hebben we waar mogelijk gebruik van gemaakt.”

Maandelijks
Nu alle coronabeperkingen van de baan zijn, wil Nissen graag een van zijn doelstellingen waarmaken. Een maandelijks terugkerend jazz-event in Venlo op de zondagmiddag. Hij zocht daarvoor contact met Grenswerk en met Take Five en kwam zo tot het idee van Club Autumn Leaves. Wat heeft hij precies voor ogen? “Één keer in de maand willen we toppers uit de Limburgse, nationale en zelfs internationale jazzscene naar Venlo halen, op zondagmiddag. Dat moet een vast moment in de agenda van de jazzliefhebbers uit de regio worden.”

Grootheden
Nissen knikt als hij wordt geconfronteerd met de opmerking dat het met de jazz in Venlo niet echt wil vlotten en dat er in het verleden al diverse pogingen zijn gedaan. Zelfs internationale grootheden als Ben Webster en Dexter Gordon konden Venlo niet jazz-minded maken. “Nee, Venlo is geen jazzstad bij uitstek… nog niet. Maar door al dat voorwerk is er wel een basis. Zoals gezegd, zie het festival van Grenswerk, de optredens bij De Klep en Take Five. Daar moeten we op voortborduren, al zal dat best een hele opgave zijn. Vandaar ook de grote namen. En het structurele karakter. We laten het niet bij een of twee optredens en willen het dus een maandelijks terugkerend iets maken.”

Ode aan Coltrane
Voor komend seizoen heeft Nissen twee series van drie optredens gepland, te beginnen op zondag 25 september om 19.00 uur als het Ben van den Dungen Quartet met jong talent Tom Ridderbeekx optreedt. Zij brengen een ode aan een van de allergrootste jazzsaxofonisten ooit: John Coltrane. Op zondag 20 november staat The Ruud Breuls/Simon Rigter Quintet op het programma. Volgens Nissen een combo bestaande uit vijf musici die slechts om één simpele reden bij elkaar komen: het maken van mooie muziek. De eerste serie wordt afgesloten op zondag 22 januari 2023, als Boris van der Lek en Simon Rigter te gast zijn in Venlo met hun nieuwe band Tenor Conclave. Het wordt een heuse tenor battle als ode aan de muziek van Gene Ammons en Sonny Stitt. Nissen: “Daarna is er nog een serie van drie optredens gepland, maar die moeten we nog invullen.”

Toegankelijk
Heeft hij bij de programmering nog met bepaalde aspecten rekening gehouden? “Ja, we houden het zeker in het begin heel toegankelijk. Jazz, dat is voor veel mensen toch moeilijke muziek. Maar dat valt wel mee. Jazz is heel divers, is diep geworteld in een traditie en heeft een bepaalde structuur. Als je je daar een beetje in verdiept, ontdek je dat jazz toegankelijker is dan menigeen denkt. Dat willen we met Club Autumn Leaves ook aantonen. Met als doel dat de jazz een volwaardige plek in de Venlose muziekscene krijgt.”

Tickets zijn koop via grenswerk.nl, in het Grenswerk Café, bij Sounds (vvk € 12,- voor Ben van den Dungen Quartet + Tom Ridderbeekx, vvk €12,50 voor The Ruud Breuls/Simon Rigter Quintet en Tenor Conclave ft. Boris van der Lek) en aan de deur (€ 15,00).

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad