Venlo krijgt met installatie Legacy een tijdelijk coronakunstwerk

18 oktober 2021

In het processiepark, hoek St. Urbanusweg en Genooyer Kapelweg is begin november tijdelijk de installatie Legacy te zien. Het is een creatie van kunstenares Yvonne Rooding met verlies door corona als uitgangspunt .

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Yvonne Rooding

Je zult maar in een plastic pak afscheid hebben moeten nemen van een naaste. Of helemaal geen afscheid hebben kunnen nemen vanwege de beperkingen. Je baan hebben verloren door corona. Of je inkomsten fors hebben zien dalen. De Installatie Legacy maakt geen onderscheid en is er voor iedere vorm van verlies.

Verzachtend
Legacy is een tijdelijke interactieve zintuiglijke installatie, vertelt Yvonne Rooding, een spiraalvormig werk, bestaande uit (Maas)keien, rozenkwarts en kaarsen. “Ik heb voor rozenkwarts gekozen vanwege de verzachtende werking. Verder zorgt een mix van oliën eveneens voor een verzachtende geurbeleving. Daarnaast horen mensen het geluid van stromend water en van tijd tot tijd slagen op een trom, waardoor het iets plechtigs krijgt.”

Intensiteit
De spiraalvormige installatie wordt groter dan op de afbeelding, legt Yvonne vervolgens uit. Waarom heeft ze voor een spiraalvorm gekozen? “Je wordt door die vorm naar binnen geleid; dat zorgt voor een bepaalde intensiteit, zo heb ik zelf ervaren.” Het creëert focus, geeft ze aan, maakt dat je iets los kunt laten. Telkens kan één persoon het spiraalpad bewandelen, in zijn of haar eigen tempo. “De ervaring die je dan krijgt zal voor iedereen anders zijn.”

Geurbeleving
Hoe kwam ze op het idee van een spiraalpad? “De basis lag er eigenlijk al, alleen kleiner. Eerder dit jaar zijn we als kunstenaars met de gemeente in gesprek gegaan vanwege gemiste inkomsten omdat exposities en dergelijke niet door konden gaan.” Yvonne had in eerste instantie een binnenlocatie voor de installatie in gedachte. “Omdat onder meer de geurbeleving daar wat beter tot zijn recht komt.”

Processiepark
Omdat op dat moment nog veel onduidelijk was over de versoepeling van de coronamaatregelen, besloot ze het zekere voor het onzekere te kiezen en op zoek te gaan naar een buitenlocatie. “Tijdens een van mijn wandelingen kwam ik langs het processiepark en dacht meteen: dit is perfect. Er hangt een bepaalde energie op die locatie die aansluit bij Legacy. Mensen komen er voor troost, om een kaarsje op te steken. Bovendien is de locatie afsluitbaar.”

Timing
Vervolgens werd gekeken naar een geschikt moment. Volgens Yvonne een combinatie van timing en Allerheiligen en Allerzielen. “Die twee dagen zijn toepasselijk. Maar we moesten ook kijken wat qua planning mogelijk was. Zo zijn we uitgekomen bij 2, 3 en 4 november.” Ze noemt de meerwaarde van het project dat het gelegenheid biedt en aandacht geeft aan dat wat verloren is gegaan door corona. “Mensen geven er elk op een eigen manier betekenis aan het kunstwerk. Ze beleven het en daardoor krijgt het een verfijnde verdieping.”

Installatie Legacy bevindt zich op 2, 3 en 4 november op de hoek van de St. Urbanusweg en de Genooyer Kapelweg in Venlo en is op die dagen tussen 17.00 en 20.30 uur te bezoeken. De toegang is gratis.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad