Venlonaar Finbar van der Veen schreef boek over rijke historie LVK

9 november 2021

Komende donderdag, op 11 november, verschijnt het boek ’t Volk Beslis, geschreven door de Venlose freelance journalist Finbar van der Veen. In het naslagwerk wordt teruggeblikt op 4×11+1 jaar historie van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer.

Tekst: redactie VenloVanbinnen

W-dreej was de laatste Venlose winnaar van het LVK. Ze scoorden overigens drie keer op een rij. Wiel Vestjens is de absolute LVK-koning, met zes overwinningen, waarvan vijf met Hay Crompvoets. De Venlose liedjesschrijver Frans Boermans stond vijf keer op het podium als schrijver van het winnende lied. Het zijn feitjes die ongetwijfeld terugkomen in het boek van Finbar van der Veen. Hij sprak afgelopen tijd tal van betrokkenen, die stuk voor stuk worden geportretteerd. Vele tientallen artiesten (waaronder álle winnaars), schrijvers, presentators en bestuursleden door de jaren heen komen in het boek aan bod. De lezer wordt chronologisch meegenomen en beleeft alle gloriemomenten, maar ook de mindere momenten die het festival heeft gekend.

Ontstaan
In ’t Volk Beslis, waarbij de titel verwijst naar de gevleugelde kreet van Omroep Limburg-presentator Alf Poell, die een cruciale rol speelde in de LVK-geschiedenis, wordt beschreven in welke omstandigheden het LVK in de jaren zeventig in Geleen ontstond, welke tegenslagen er moesten worden overwonnen en wat er zoal komt kijken bij de organisatie van het konkoer. Aanvankelijk was het de bedoeling om het boek bij het 4X11-jarig jubileum van het LVK te lanceren, maar dit bleek vanwege de onzekere coronasituatie onhaalbaar. Daardoor is ook de heel speciale corona-editie van afgelopen seizoen in het boek terug te vinden.

Identiteit
’t Volk Beslis wordt uitgebracht in samenwerking met de Stichting LVK. LVK-voorzitter Joep Verbugt: “De titel ’t Volk Beslis dekt de lading wat betreft de essentie en het succes van het konkoer. Het volk beslist immers wie er op het podium komt en op dat podium staan mensen die ook tussen het volk staan. Het LVK heeft mensen uit de anonimiteit gehaald en mensen anoniem laten genieten. De vele liedjes door de jaren heen zijn in de harten van mensen terechtgekomen en hebben bijgedragen aan de identiteit van dorpen en steden in Limburg.”

Het naslagwerk is vanaf donderdag 11 november verkrijgbaar op een aantal geselecteerde locaties in heel Limburg. Vanwege de coronasituatie is er geen officiële boekpresentatie, wel vinden op vrijdag 12 november en zaterdag 13 november op diverse plekken in Limburg signeersessies van bekende LVK-artiesten plaats. Zo signeert W-Dreej zaterdag 13 november tussen 16.00 en 17.00 uur bij Koops in Venlo.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad