Venlonaar Randy van der Elsen: de perfecte muzikant voor Vandenberg

4 juni 2020

Het was één van de albumreleases die afgelopen week wereldwijd de meeste aandacht kreeg, het nieuwe album van Vandenberg. De eerste plaat sinds 35 jaar. Met een nieuwe bezetting.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Axel Jusseit, Beate Grams en collectie Randy van der Elsen

Oprichter, gitaargod en meesterbrein achter de band blijft natuurlijk Adje Vandenberg. Sinds eind 2019 zijn daar zanger Ronnie Romero (Ritchie Blackmore’s Rainbow), drummer Koen Herfst (Epica, Armin van Buuren) en bassist Randy van der Elsen aan toegevoegd. Randy, een 27-jarige muzikant uit Venlo, die plotseling in een band van wereldformaat speelt. Nee, zijn collega muzikanten heeft hij, met uitzondering van Adje zelf, nog niet ontmoet. Het coronavirus gooide roet in het eten. Van uitstel komt echter geen afstel. De op dit moment in Blerick woonachtige bassist vertelt hoe een droom werkelijkheid werd.

Veel aandacht
Terwijl de andere muzikanten in een studio in Los Angeles diverse nummers opnamen, speelde de Venlose bassist zijn partijen vanuit een Nederlandse studio in. Repetities voor de tour en opnames voor videoclips zouden snel volgen. Althans, dat was de bedoeling. “Onze plannen voor de wereldtournee waren nog niet eens volledig uitgewerkt toen medio maart duidelijk werd dat optreden voor volle zalen en festivalweides deze zomer door de maatregelen rondom het coronavirus niet mogelijk zou zijn,” zo laat Randy weten. Vorige week donderdag had de officiële albumpresentatie in Paradiso moeten plaatsvinden, gevolgd door een show op het Ribs & Blues Festival in Raalte. “Natuurlijk is het jammer dat dit niet door kon gaan, maar iedere muzikant heeft met dit probleem te maken. Ik ben nu vooral trots en blij dat het album ‘2020’ toch uit is. Doordat veel andere releases naar het najaar verplaatst zijn, krijgt onze plaat juist veel aandacht. Laat dat een begin zijn voor als we over een tijdje echt op pad mogen gaan.”

Muzikale ontwikkeling
Eerst terug naar de basis. Randy groeide op in Grashoek en Belfeld. Hij volgde een opleiding op Rock City Institute in Eindhoven, begon als gitarist bij een Blericks bandje, maar reisde als lid van het Britse Tank en het Duitse Motorjesus al over de hele wereld. Voornamelijk acts die traditionele Classic Rock spelen. Niet bepaald een stijl waarmee je als 27-jarige bent opgegroeid. “Toch wel. Het begon al op jonge leeftijd met het ontdekken van bands als Guns n’ Roses, Rainbow en meer van die acts uit de jaren 70 en 80. Die stijl sprak mij enorm aan. Op een dag nam een oom drie albums voor mij mee: Led Zeppelin, Deep Purple en Uriah Heep. Vanaf dat moment ging ik echt los. Waarom? Die sound, de gitaren, de vrijheid die deze muziekstijl uitstraalt. Het was een andere wereld dan de muziek die op de radio te horen was. Daar kon ik mijn ei in kwijt. Zeker bij Led Zeppelin, dat is echt mijn favoriete band. De vier bandleden zijn op alle fronten uniek. De laatste jaren is daar tevens veel Soul en Funk bijgekomen. Als bassist hou ik van een swingende stijl. Bij acts als Sly & the Family Stone, James Brown en de acts van het Motown-label vind je die swing terug.”

Tank
Begonnen als gitarist, maar tegenwoordig dus bassist. Wanneer en waarom heb je die switch gemaakt? “Dat was al in die periode dat ik nog in Blerick in een band speelde. De rest was van mening dat het beter was als ik bas ging spelen. Natuurlijk was ik het daar niet echt mee eens, maar ben de uitdaging toch aangegaan. En het beviel mij uiteindelijk toch goed.” Eenmaal belandt in het muzikale wereldje kwam Randy in contact met Barend Courbois, bassist bij Blind Guardian en Tank. “Barend kreeg het steeds drukker met Blind Guardian en hij vroeg of ik af en toe voor hem wilde invallen bij Tank, een Britse band die al sinds jaren 80 actief is. Toen Barend definitief overstapte, hebben ze mij een vaste plek in de band aangeboden.”

Wereldwijd optreden
De job bij Motorjesus kreeg Randy na een goed gesprek met de gitarist van deze Duitse band bij een optreden in het Venlose poppodium Grenswerk. Ook hier was het verzoek om bij een aantal shows in te vallen. Tevens speelde Randy nog op een album mee, maar door de bekende musical differences was dat huwelijk geen lang leven beschoren. Bij beide bands heeft hij echter een schat aan ervaring opgebouwd. “Met Tank heb ik in 2019 nog een fantastisch jaar gehad. Het begon met een tournee door Nederland, België en later Scandinavië. Vervolgens namen we in Engeland een clip op. Daarna volgde nog een hele reeks optredens door Australië en Japan. Toen waren er diverse momenten dat ik mij realiseerde dat je als muzikant een bevoorrechte positie hebt. Hoe tof is het om dit allemaal te mogen meemaken? Je bent echt in een andere wereld. Het is een soort shock. Alles is indrukwekkend.”

Perfecte muzikant
Omdat hij nog niet volledig de kost als muzikant kan verdienen, werkt Randy als lasser bij een Reuvers bedrijf, gespecialiseerd in kunststoffen. Daar merkte de medewerkers steeds vaker dat hun muzikale collega stiekem toch wel erg goed bezig was. Toen hij in het najaar van 2019 voor een project in Canada was, ontving hij een appje dat zijn leven nog meer op de kop zou zetten. “Ik kreeg een berichtje van een dame of ik interesse had in een nieuw muzikaal project van een gitarist. Meer kon ze niet zeggen. Het was allemaal nogal vaag en vooral erg geheim. Vervolgens zocht ik haar naam op via Google en het bleek de manager van Jett Rebel en Adje Vandenberg te zijn. Toen was voor mij duidelijk: oké, dit moet goed zijn. Uiteindelijk bleek het dus om de nieuwe Vandenberg te gaan. De dame in kwestie had mijn naam via Ivo Severijns van de Rockacademie in Tilburg gekregen. Hij was van mening dat ik de perfecte muzikant voor de band was.”

1-0
Een eerste afspraak volgde en vanzelfsprekend was Adje Vandenberg daar zelf ook bij aanwezig. Lachend geeft Randy toe dat hij voor deze ontmoeting enigszins nerveus was. “Ik was te vroeg bij de afspraak, maar dat maakte bij Ad juist indruk. Hij zei:’Tof dat je op tijd bent, dat zijn we in dit wereldje niet gewend.’ Bam, dat is 1-0 dacht ik. Er was ook direct een klik tussen hem en mij. Maar wat het verder voor mijn toekomst zou betekenen? Ze vertelden mij dat ze met nog twee muzikanten bezig waren. Of dat echt klopt, durf ik niet te zeggen, maar op dat moment zorgde dat wel bij mij voor twijfel. Na dat eerste gesprek was er niets concreet en eigenlijk dacht ik dat het over zou waaien. Wel klonk nog de boodschap: niemand mag van dit project weten.”

Opnames
Uiteindelijk kwam het verlossende telefoontje van de blonde gitaargod zelf. Randy was officieel lid van Vandenberg. Vanaf dat moment, november 2019, ging het snel. “Adje was al met Ronnie en Koen actief in een studio in Los Angeles. Samen met producer Bob Marlette, die eerder samenwerkte met Ozzy Osbourne, Alice Cooper en Lynyrd Skynyrd. Tevens speelde Rudy Sarzo (ex Whitesnake) de baspartijen in. Adje was echter van mening dat de band waarmee hij op tour wilde gaan ook op de plaat te horen moest zijn. Ik dacht: als Rudy alles mag inspelen heb ik daar vrede mee. Hey, de voormalig bassist van Whitesnake en Ozzy Osbourne. Daarover zou ik niet moeilijk hebben gedaan. Hahaha. Uiteindelijk heb ik toch 90 procent van het baswerk op het album ingespeeld. Daar ben ik trots op. Ja, op de hele plaat. De nummers, de productie, de zang, gewoon alles. Er zijn nog steeds liedjes die ook bij mij moeten groeien. Neem Ride like the Wind. Dat is in de afgelopen weken echt een persoonlijke favoriet geworden. Ik kan daar als bassist volledig mijn stijl in kwijt.”

Plannen in de ijskast
Ondanks het feit dat alles snel in een stroomversnelling ging, gooide het coronavirus toch roet in het eten. Aan het begin van dit jaar lanceerde Vandenberg als teaser voor het album nog een nieuwe versie van de klassieker Burning Heart, maar daarna kwam alles snel stil te liggen. “De Europese tour was nog niet helemaal uitgewerkt en plannen om na de zomer in Amerika en Japan te touren, konden direct de ijskast in. Ja dat is balen, maar niemand kan iets aan deze situatie veranderen. De release van het album ‘2020’ afgelopen week heeft al veel goed gemaakt. We stonden binnen een dag wereldwijd in veel landen in de album top-10 en de reacties zijn grotendeels positief. Nee, een dergelijk succes heb ik op deze schaal nog niet meegemaakt. Het toont direct aan dat Vandenberg een grote naam in de muziekwereld is. Ik ben trots daar nu deel van uit te maken.”

Uit zowel mijn eigen omgeving als vanuit de diverse muziekbladen en websites klinken vooral positieve reacties. Rockfans zijn oprecht blij met deze plaat. Nu is het wachten op liveshows. De eerste concerten staan inmiddels gepland. Vandenberg verwacht eind november en begin december diverse optredens in de UK te gaan doen. “Ik vind dat echt tof en kijk er ontzettend naar uit om met Adje en de anderen op het podium te staan. Ondertussen kunnen mijn familie en vrienden wennen aan het feit dat ik nu in een grote band als Vandenberg speel. Dat begint toch langzaamaan wel ook bij hun door te dringen en ze gunnen het mij echt.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad