Venlonaar Stefan Hendrikx in Maaspoort tijdens Leids Cabaret Festival On Tour

17 mei 2022

Het leek hem wel een goed moment om eens auditie te doen voor het vermaarde Leids Cabaret Festival. Zijn gevoel was juist, want Venlonaar Stefan Hendrikx (31) doet als deelnemer van dat evenement momenteel diverse theaters aan. Zaterdag 21 mei staat hij in de Maaspoort. “Wie wil dat niet, optreden in je eigen stad.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Brigitte Tops

Het Leids Cabaret Festival bestaat sinds 1978 en heeft heel wat bekend geworden winnaars, namen als Micha Wertheim, Javier Guzman, Sara Kroos, Najib Amhali en Sanne Wallis de Vries. Anders dan andere jaren toeren 5 halve finalisten dit jaar vanwege de eerder geldende coronamaatregelen door Nederland en is de halve finale nu op 3 juni en de finale op 4 juni in Leiden, vertelt Stefan Hendrikx. “Het begon met videoaudities. Daaruit volgde een selectie van 15 kandidaten die een optreden verzorgden in Galerie-Café Leidse Lente in Leiden. Uit die groep van 15 zijn 5 finalisten gekozen.” Van wie Hendrikx er dus één is. “Bij de optredens in het land treden steeds drie acts op, de andere twee hebben vrij. Natuurlijk wilde ik graag in de Maaspoort op het podium staan.”

Toon Hermans
Het begon voor de jonge Stefan ooit met Toon Hermans. Hij was 10 en zat in groep 7. Lachend: “We hadden een playbackshow en ik deed ‘Wat ruist er in het struikgewas’ van Toon Hermans. Dat sloeg enorm aan. Dat heb ik daarna nog heel wat keren moeten doen. Geweldig.” Het werd daarna steeds meer duidelijk dat Hendrikx’ toekomst in het theater lag. Hij ging bij toneelverenigingen, speelde mee in de Tegelse en Blerickse revue en was op College Den Hulster betrokken bij culturele avonden. Van Den Hulster ging hij naar de Koningstheateracademie in Den Bosch. Hij vervolgde zijn studie daarna aan Toneelschool ArtEZ in Arnhem waar hij in 2017 afstudeerde. “Omdat acteren me eveneens aanspreekt.”

Improviseren
De afgelopen jaren trad Hendrikx onder meer op als stand-up comedian en maakte hij deel uit van de improvisatiegroepen Beperkt Houdbaar en Flunknarf. “Als stand up comedian doe je een show van 20 à 25 minuten met alleen vooraf bedachte grappen. De improvisatieshows zijn breder en je weet van te voren niet wat er gaat gebeuren. Kunnen ook langer duren. Met Beperkt Houdbaar tot wel anderhalf uur.” Is dat niet lastig, zo lang improviseren? Hij glimlacht: “Valt wel mee. Ik vergelijk het vaak met een voetbalwedstrijd. Als je als voetballer het veld op komt weet je ook niet hoe het gaat lopen. Maar als je goed kunt voetballen, kom je er wel uit. Bovendien heb ik bij Beperkt Houdbaar een enorme klik met de andere cabaretier, Andries Tunru.”

Bo Burnham
Gevraagd naar mensen die hij zelf goed vindt en die hem inspireren komt uiteraard als eerste de naam van Toon Hermans naar voren. Daniël Arends noemt hij dan, Ronald Goedemondt. “Maar wie ik momenteel echt te gek vind, is een Amerikaanse stand-up comedian, Bo Burnham. Bijzonder grappig en slim. Hij doet ook iets wat veel stand up comedians niet doen, gebruik maken van geluids- en lichteffecten. Dat zie in dat genre inderdaad veel minder; cabaretiers maken daar weer wel veel gebruik van. Ja, dat zijn inderdaad twee verschillende dingen.”

Kwetsbaarheid
Volgens Hendrikx is het prettig dat hij als deelnemer van het Leids Cabaret Festival meters kan maken, zeker omdat ook hij, zoals vrijwel alle theatermakers, zo’n twee jaar lang niets heeft kunnen doen. “Bovendien kan ik dankzij de optredens nog wat schaven aan mijn act. Waar die over gaat? Lastig om dat zo even uit te leggen. Het gaat over mannen die moeite hebben met hun kwetsbaarheid, hun vrouwelijkheid te tonen. Ja, daar kun je best een half uur grappig over zijn.” Hij hoopt dat het hem in ieder geval meer bekendheid oplevert. “Winnen zou top zijn, maar als ik met de andere dingen die ik doe wat meer in beeld kom, is dat al mooi.”

Humor verbroedert
Tot slot, een constante plek voor stand up comedy, is dat in Venlo mogelijk? Hendrikx knikt. “Dat denk ik wel. Volgens mij heeft café De Klep het al eerder gedaan. Er is zeker een publiek voor. Bovendien, humor verbroedert, dat is toch een mooie achterliggende gedachte. En je geeft zo jong talent een podium.” Zoals Hendrikx dankzij de finale van het Leids Cabaret Festival een mooi podium krijgt. Zeker aanstaande zaterdag. Want zeg nou zelf, wie wil dat niet, optreden in zijn eigen stad…”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad