Venlonaar weet de weg naar theater en bioscoop weer te vinden

12 januari 2023

Ondanks de inflatie en energiecrisis hebben de Nederlandse theaters en bioscopen afgelopen jaar een plus in de bezoekersaantallen kunnen noteren. Zo ook in Venlo bij Theater de Maaspoort en bioscoop CityCinema. Bij de Maaspoort werd 42 keer een uitverkochte voorstelling geteld, bij CityCinema gaf vooral de kerstperiode een goed gevoel voor de toekomst.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: De Maaspoort

In totaal bezochten in 2022 120.000 gasten De Maaspoort voor een voorstelling, congres of evenement. Ruim 85.000 bezoekers bezochten een theatervoorstelling. Daarmee komen de cijfers weer in de buurt van de pre-corona-periode. Zo ontving het Venlose theater in 2018 in totaal 125.000 bezoekers, in de twee jaren ervoor waren dat er 140.000 mede dankzij de zomerprogrammering met de familie Kazàn. Met 144.000 bezoekers was 2019 het meest succesvolle jaar ooit voor De Maaspoort.

Vooruit kijken
Zouden die bezoekers terugkeren? Het antwoord is dus ja, ondanks de lockdown in januari en beperkingen in februari. En ondanks de gevolgen van de Oekraïne-oorlog die in die periode uitbrak. Leon Thommassen, directeur-bestuurder: “Na twee jaar met diverse maatregelen en veel onzekerheid konden we weer vooruit kijken. Met veel enthousiasme zijn we aan de slag gegaan om onze bezoekers weer enthousiast te maken. Ik ben ontzettend blij dat zoveel gasten de weg naar De Maaspoort hebben gevonden het afgelopen jaar.” Hij noemt onder meer de Venlose Revue – met bijna 10.000 bezoekers – traditiegetrouw een grote trekker. Daarnaast zorgden bijvoorbeeld Lex Uiting, Herman van Veen, Dylan Haegens, Nick & Simon, Showorkest Harmonie Fortissimo en Soweto Gospel Choir voor een uitverkochte zaal.

Kerstperiode
Tevredenheid ook bij eigenaar Joep Caubo van CityCinema. Al zit de bioscoop nog niet op de aantallen van voor corona, geeft hij aan. “We zaten afgelopen jaar op zo’n 30 procent minder bezoekers dan in 2017, 2018 en 2019. Al was afgelopen kerstperiode wel stukken beter, onder andere met trekkers als de nieuwe Avatar-film en de Nederlandse komedie De Tatta’s. Je merkt dat de mensen de weg terug hebben gevonden.” Heeft hij daar een verklaring voor? Corona lijkt een herinnering, maar er is wel een energiecrisis met torenhoge inflatie. “Mensen hebben behoefte aan sociale contacten. Je ziet het ook terug in de bezoekersaantallen van theaters en restaurants. Men wil van tijd tot tijd een avondje uit kunnen gaan.”

Laserprojectie
Er heeft zich dus een kentering ingezet, ook in de bioscoopwereld, het publiek keert terug. Zal dat zo blijven, gezien bijvoorbeeld de concurrentie in deze branche van de streamingsdiensten? Caubo glimlacht: “Ons bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar, er zijn altijd golfbewegingen. De streamingsdiensten hebben het niet makkelijk. Bovendien zien de mensen een bezoek aan de bioscoop als een avondje uit, als beleving. Dat krijg je in de huiskamer niet.” Voor komende tijd staan dan ook investeringen op de planning om dat verder te optimaliseren, zegt hij. “We zijn nu op deze plek 10 jaar open en blijven ons product verbeteren. Zo komen er nieuwe stoelen en stappen we over op laserprojectie. Dat is energiezuiniger en zorgt voor een nog een intensere beleving. Daarmee hopen we nog meer bezoekers te trekken en snel op het niveau van voor corona te komen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad