Venlonaren over demonstratie KOZP: ‘Dit is telkens weer olie op het vuur gooien’

18 november 2020

Aanstaande zaterdag vindt in Venlo een demonstratie plaats van Kick Out Zwarte Piet, de groepering die al jaren strijd tegen de traditionele vertolking van de Zwarte Piet tijdens het Sinterklaasfeest. Een demonstratie die veel emoties oproept. Ook bij ondernemers en inwoners in de Venlose binnenstad. “Het is schandalig dat de gemeente hier toestemming voor geeft.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Kinderfeesten Venlo

Mensen die reageren op de vraag wat ze van de demonstratie vinden, willen dat vooral anoniem doen. “Ja, ik weet het. Eigenlijk is het belachelijk dat ik mijn mening niet meer openbaar durf te geven, maar als jij mijn naam er bij zet, bestaat de kans dat de ramen van onze winkel worden ingeslagen,” aldus een ondernemer in hartje stad. “Als je in deze discussie laat blijken dat je voor de traditionele Zwarte Piet bent, maken ze je uit voor racist en krijg je een grote mond. Het is een trieste ontwikkeling.”

Geen racisme
De ondernemer vindt het te gek voor woorden dat mensen met een andere culturele achtergrond hier de dienst uitmaken. “Wie zich echt in Zwarte Piet verdiept, weet dat dit geen racisme is. Er is geen kind dat racistische denkbeelden heeft als het Zwarte Piet ziet. Het is ons aangepraat. Kijk hier, lees die ingezonden brief van vanmorgen in De Limburger maar eens. De media laat zich al jaren door KOZP gebruiken en zorgt daarbij voor polarisatie. Het gaat niet om de kleur van Zwarte Piet. Er wordt ons een wil opgelegd van ‘structureel gekwetsten’. Achter die mening sta ik volledig. Je moet weerbaar zijn.”

Toestemming
De ondernemer is verbaasd dat de gemeente toestemming geeft voor deze demonstratie. “Het is telkens weer olie op het vuur gooien. Kijk naar de tegendemonstratie in Maastricht. De mensen zijn het beu. Ja, ik begrijp die boosheid. Als het aan mij lag, dan stond ik zaterdag als Zwart Piet verkleed op de Markt. Maar ja, dan krijg je direct een stempel. Overigens hoeft een gemeente geen toestemming te geven. Die mogelijkheid hebben ze.” Op de vraag of hij wel begrip kan opbrengen dat het uiterlijk van Zwarte Piet toch enigszins verandert, is hij duidelijk. “Nee! Sinterklaas is Sinterklaas. Zwarte Piet is Zwarte Piet. Klaar. Er zijn wel ergere zaken in de wereld om je druk over te maken. Waar gaat dit over? Een kinderfeest. Nee dit heeft niets met racisme te maken.”

Beangstigende ontwikkeling
Dat de gemeente toestemming geeft is ook voor Bart van der Pol en Henk Schrik onverteerbaar. De twee heren maken dagelijks met een vast groepje een rondje door de Venlose binnenstad en bespreken onder het genot van een kopje koffie de maatschappelijke ontwikkelingen. Daarbij gaat het vanzelfsprekend ook over Zwarte Piet. “Je moet hier geen toestemming voor geven. Al jaren lang verziekt een klein groepje een prachtig kinderfeest,” aldus de mening van de twee. “En ze winnen aan terrein omdat mensen de discussie beu zijn en bang zijn om voor racist te worden uitgemaakt. Nou wij niet. Wij zijn geen racisten, maar deze ontwikkeling is beangstigend.”

Geweld lost niets op
De twee heren die er bewust voor kiezen hun naam wel in het artikel te laten plaatsen zijn van mening dat het niet ophoudt bij deze protesten tegen Zwarte Piet. “Het is een groepering die steeds meer eist en ons land en het Nederlandse volk steeds verdere beperkingen oplegt. Wij moeten alles tolereren. Mensen zijn bang en gaan daarom maar in die visie mee. Dan is men er van af.” Het liefste wilden Bart en Henk een tegendemonstratie organiseren, maar dan wel zonder geweld. “Helaas kiest een groep er voor om op gewelddadige wijze een tegengeluid te laten horen. Dat is niet de oplossing. Maar dat er een halt moet worden toegeroepen aan mensen die mooie tradities in ons land kapot willen maken, ja daar zijn we zeker voorstander van. Andersom hoef je de dialoog ook niet aan te gaan over hun normen en waarden. Want zij willen altijd gelijk hebben. Het Sinterklaasfeest zoals het ooit was, komt nooit meer terug. Helaas. De overheid moet zorgen dat ze niet nog meer kapot maken.”

De dialoog
Bij een ondernemersechtpaar uit de Venlose binnenstad dat ook anoniem wenst te blijven, luidt het motto: ‘Time for change.’ Als het volgens hun tijd is voor verandering, dan is het tijd voor verandering. Alleen de wijze waarop KOZP hun visie doordramt, krijgt van hun geen goedkeuring. “Veranderingen vinden plaats via de dialoog. Niet op de wijze waarop KOZP de afgelopen jaren bezig is geweest. Zij dwingen iets af. Zij leggen anderen hun mening op. Het is telkens weer zout in de wond strooien. En daarvoor krijgen ze telkens weer een platform. Dat is niet goed. Die verandering had op de achtergrond plaats moeten vinden. En dan stapsgewijs de traditie aanpassen. Dan was het tegengeluid ook minder heftig geweest.”

Censuur
Het echtpaar is van mening dat mensen zich in de echte oorsprong van deze traditie moeten verdiepen. “Leer van de geschiedenis. Zorg dat je de waarheid kent. De oorsprong van Zwarte Piet is geen racisme. Ouders willen tradities overbrengen op hun kinderen. Maar dat is nu verboden. Een trieste ontwikkeling. Geef ieder dorp of stad de kans het feest te vieren, zoals zij het willen vieren. Dat Facebook foto’s van Zwarte Piet verwijdert, is je reinste censuur. Wij hebben in ons land eeuwen tegen censuur gevochten. En wat gebeurt er? We gaan foto’s van Zwarte Piet op social media verwijderen. Dan ga je mensen een mening opleggen. We kunnen beter voor het gesprek kiezen. Dat Zwarte Piet door een schoorsteen komt en daarbij zwart wordt, snapt ieder kind. Daar is ook niets mis mee. Maar de emotie heeft de dialoog verdrongen. Helaas.”

De gemeente laat in een reactie weten dat het de locatie voor de demonstratie van aanstaande zaterdag niet bekend maakt. “Wij nemen de gebeurtenissen die afgelopen weekend in Maastricht en Breda plaatsvonden, mee in de voorbereiding naar de demonstratie van zaterdag,” aldus een woordvoerder van de gemeente Venlo. “Daar willen we het voor nu bij laten.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad