Venlose band Sunset Cinema vol plannen en dromen het nieuwe jaar in

28 december 2020

De geplande EP kwam er wel, maar later dan verwacht, van de geplande optredens gingen er maar een paar door. De leden van de Venlose band Sunset Cinema hadden zich 2020, zoals zo velen, heel anders voorgesteld. Drummer Tim Sijbers en bassist Pepijn van der Grinten zien terugkijkend desondanks mooie momenten en geven aan ambitieus het nieuwe jaar in te gaan.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Sunset Cinema
The Kooks, Chef’Special en Paolo Nutini, het zijn enkele namen die voorbij komen als Tim Sijbers en Pepijn van der Grinten naar de muzikale richting van Sunset Cinema wordt gevraagd. Indie, dansbare pop, zijn andere omschrijvingen. Vanuit die gedachte werd Sunset Cinema halverwege 2019 heropgericht, vertelt Tim. “Feitelijk bestaat de band al een jaar of zeven, acht. Rens Schouenberg is de oprichter, ik ben er na een jaar of wat bij gekomen, niet veel later Freek Peters ook.”
Geen hokjes
In 2015 besloten de toenmalige leden zich op andere zaken te focussen. Tot halverwege vorig jaar dus, toen met de komst van bassist Pepijn en zangeres Sam Helsen de band nieuw leven werd ingeblazen. “We vonden ons in dezelfde muzikale voorkeuren, iedereen was meteen enthousiast”, merkt Tim op. Pepijn geeft aan dat de grenzen van die muzikale voorkeuren heel rekbaar zijn. “We willen niet in hokjes denken, niet van te voren al helemaal vastleggen hoe iets moet klinken. We spelen zowel eigen werk als covers. Ja, veelal in het Engels, maar Nederlandstalig sluiten we niet uit. Nee, geen dialectnummers. Althans, nog niet.”
Groepsproces
Het schrijven van eigen werk is meestal een groepsproces, leggen Tim en Pepijn uit. Tim: “Het begint meestal met een rifje, een ideetje van Rens, of Sam brengt tekst in, iets uit een gedicht. Vervolgens gaan we er samen mee aan de slag. Pepijn en ik zorgen voor de structuur.” Pepijn: “We dagen elkaar uit, vullen elkaar aan. Meestal begin ik met het spelen van grondtonen en vervolgens groeit het nummer.” Voor het nummer waar ze zich afgelopen jaar mee in de picture speelden en waarvan ook een clip is gemaakt, ‘On my own’, was al een basis. “Het idee lag er al langer. In de nieuwe bezetting hebben we er een volwaardige song van gemaakt. Het is ook een van de vijf nummers op de dit jaar verschenen EP.”
Kerkje Zomerparkfeest
Die EP was bedoeld als promotie van hun optredens dit jaar. Want nadat Sunset Cinema vorig jaar zomer uit de as herrees, stonden de vijf leden al snel op het podium, maakt Tim duidelijk: “De eerste keer dat we als band live speelden was vorig jaar tijdens het BeFree Festival in Tegelen. Daar kregen we meteen goede reacties op.” Wat volgde was een aantal optredens, onder meer tijdens het vrijwilligersfeest van de Zomerparkfeesten en A Day in the Park. Daar zouden er dit jaar heel wat aan worden toegevoegd, onder meer in het kerkje van het Zomerparkfeest en tijdens Blierock. De EP stond gepland voor het voorjaar.
Warmste weekenden
Maar toen kwam corona. Tim: “We wilden met die EP en met bijbehorende merchandise een soort hype creëren, volop zichtbaar en hoorbaar zijn. Dat werd vanaf maart echter allemaal op de lange baan geschoven.” Uiteindelijk kwam de EP – op cd, vinyl is vooralsnog te kostbaar – er wel, enkele maanden later dan gepland. Pepijn: “We zijn van de zomer de studio van Bram Rutten, van Kwante Hippe, ingedoken.” Hij lacht. “Uitgerekend tijdens de twee warmste weekenden van het jaar. Maar het was heel inspirerend, Bram heeft ons prima begeleid en we hebben tijdens de opnames enkele nummers nog wat aangepast. Het ging er allemaal heel professioneel aan toe.”
Nieuwe EP
In die zomerperiode waren er ook wat optredens, onder meer in Grenswerk. Maar dat ligt sinds enkele maanden weer stil. Repeteren doen ze wel nog; volgens Tim en Pepijn is hun repetitieruimte groot genoeg om zich aan de coronaregels te houden. Wat het nieuwe jaar betreft kijken ze vol ambitie vooruit. Pepijn: “We zitten vol dromen, nieuwe ideeën.” Tim: “We hebben niet stilgezeten, hebben onder meer nieuwe nummers geschreven. Er komt dus een nieuwe EP, met eigen werk. Verder hopen we vooral veel op te kunnen treden. De contacten zijn er, we hopen daar komend jaar gebruik van te maken.”
Wat zijn, op termijn, de ambities. Tim en Pepijn beginnen allebei te lachen. “Het Zomerparkfeest zou heel mooi zijn, we zijn ook al genoemd bij een oproep aan mensen over bands die ze willen zien. En als we dan toch mogen dromen is Concert at Sea een evenement waar we ooit zouden willen staan. Of dat gaat lukken? Wie weet. We gaan er in ieder geval vol voor.”
Foto (met de klok mee, van boven af: Tim Sijbers, Pepijn van der Grinten, Freek Peters, Sam Helsen en Rens Schouenberg

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad