Venlose Fanfare zoekt nieuwe bestuursleden: “een goede voorzitter is niet zo snel gevonden”

4 december 2020

Hij is al 18 jaar bestuurslid en daarvan de afgelopen 8 jaar voorzitter van de Fanfare Venlo. Maar nu Rob Rutten een eigen bedrijf is begonnen, kan hij het voorzitterschap niet langer met zijn werk combineren. Een nieuwe voorzitter vinden, blijkt echter geen sinecure, ontdekten hij en secretaris Nieky van Steenkiste.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Eric Sweijen
Ze zijn er al een tijdje naar op zoek, naar enkele nieuwe bestuursleden en een nieuwe voorzitter voor de Fanfare Venlo (106 leden waarvan zo’n 80 musicerend). “Maar die zijn niet zo snel gevonden”, zo hebben Rob Rutten en Nieky van Steenkiste gemerkt. “Je gaat natuurlijk eerst in het eigen netwerk op zoek. Vervolgens breid je dat wat uit. Laat hier en daar een balletje vallen. Voorlopig nog zonder resultaat.”
Hart voor muziek
Het is geen onbekend fenomeen, geeft Nieky aan, meer verenigingen hebben moeite om mensen voor bestuursfuncties te vinden. “Natuurlijk, er lopen zeker geschikte personen rond, maar veel van die mensen hebben al zo’n functie ergens anders.” Waar moet de nieuwe preses zoal aan voldoen? “Een verengingsmens zijn, oog hebben voor het sociale aspect. En natuurlijk hart hebben voor muziek. Nee, hij of zij hoeft niet per se zelf te musiceren.”
Vertrouwen
Rob geeft aan dat ze de afgelopen periode bewust buiten de eigen kring zijn gaan zoeken naar een opvolger. “Vroeger was er meestal wel iemand in die eigen kring te vinden. Maar nu moeten we vanuit een breder perspectief gaan rondkijken.” Hij heeft vertrouwen in dat die nieuwe voorzitter, die nieuwe bestuursleden worden gevonden. “Natuurlijk, we zetten er op in om nu via meerdere kanalen onze zoektocht naar buiten te brengen. Dat levert ongetwijfeld binnenkort resultaat op.”
Sociale aspect
Ondertussen moeten Nieky en Rob samen met de andere bestuursleden de Fanfare door een vreemde, onzekere periode loodsen. “Maar dat geldt natuurlijk voor alle verenigingen. Het is soms lastig, ja. Vooral omdat het bij verenigingen als de onze niet alleen om het musiceren draait, maar eveneens om het sociale aspect. Mensen vinden het leuk elkaar te ontmoeten. Dat zat er eerder dit jaar een tijdlang helemaal niet in en nu alleen op beperkte wijze.”
Doelen
Ze repeteren inmiddels wel weer, maar dat kan alleen maar in kleine groepjes. Optredens zijn er al een tijd lang niet geweest. “De Caecilia in november is komen te vervallen, net als de familiedag, twee concerten en  de concertreis in het kader van ons 165-jarig bestaan. Dat zijn normaal doelen waar je je met repetities op kunt focussen.”
Podium
Volgens Rob wordt binnen de mogelijkheden die er zijn gekeken hoe door deze periode te komen. “Zoals gezegd, repetities met kleine groepen, dat is al iets. We studeren ook nieuw repertoire in.” Want op een dag mag het weer, het met de hele club musiceren, optreden. Rob en Nieky lachen. “Dan zorgen we ervoor dat we er klaar voor zijn. Zo krijgen we in principe eind januari een dag het podium van Theater de Maaspoort ter beschikking. Kunnen we met 30 mensen weer eens een podiumrepetitie houden. Zo zitten er nog wat andere zaken in het vat. Het is alleen afwachten wanneer we daarmee weer aan de slag mogen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad