Venlose horeca klaar voor Vastelaovend: hoge verwachtingen, geen personeelstekorten

23 februari 2022

“Dit wordt een ongekend chaotische Vastelaovend, maar dan wel in de meest positieve zin van het woord,” aldus Dylan Schell, mede-eigenaar van Rhummery the Rub (foto) op de Parade. Samen met zijn compagnon Luca Aquina is hij er klaar voor. “Doordat we ook een buitenbar mogen plaatsen, leek het even alsof we te weinig mensen beschikbaar hadden, maar vrienden zeiden direct: we komen jullie helpen. Geen enkel probleem. Hoe tof is dat.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders en Rob Buchholz

Ook de drankvoorraad is volgens Schell al voldoende aangevuld. “En mocht het nog drukker worden dan we nu verwachten, dan staat Lindeboom klaar om één van die dagen gewoon te komen leveren. Bovendien zijn de verhoudingen met andere kasteleins op de Parade uitstekend. Mochten we onverwacht iets nodig hebben, kunnen we altijd bij de buren aankloppen. Kortom: wij zijn er klaar voor om vrijdag vanaf 12 uur de eerste feestgangers te ontvangen.”

Over tien jaar
Ook de andere dagen gaan de deuren van Rhummery the Rub op tijd open. “We weten natuurlijk op dit moment niet precies hoe laat de massa naar de stad komt. Er zijn geen evenementen, maar zoals gezegd: we zijn er klaar voor, dus waarom niet elke dag op tijd beginnen. Zaterdag is dat vanaf half tien en ook tijdens de andere dagen beginnen we op tijd. We merken dat de mensen er zin in hebben. Dit wordt een Vastelaovend waar ze over tien jaar nog van zeggen: weet je nog? Vastelaovend 2022 was een grote, gezellige chaos. Vooral omdat er geen evenementen waren en dus minder regels waren.”

Spontaniteit
Geen evenementen. Daar haalt Schell een punt aan. Iedereen lijkt er van overtuigd dat het dit jaar beter en leuker wordt. Waarom dan volgend jaar weer gewoon een Vastelaovend met evenementen en veel regels? Is het niet beter om daar eens goed over na te denken. “Ik ben zelf ook geen liefhebber van te veel evenementen. Ze kosten geld en halen een deel van de spontaniteit weg. Aan de andere kant: ik ben ook geen fervent tegenstander. De spontaniteit zal dit jaar overheersen. We zien wel hoe dat volgend jaar te combineren is. Er is nu meer ruimte voor samenwerking tussen kasteleins en vooral kleinschalig entertainment. Zo hebben wij Marinho Peters geboekt. Alleen hij met zijn gitaar die in ons café samen met de gasten liedjes gaat zingen Dat belooft heel uniek te worden. Bovendien is er buiten continu muziek dankzij de ringleiding op de Parade. Daar kunnen mensen meezingen en feesten op dezelfde liedjes.”

Anders dan andere jaren
Een paar deuren verder zit Piet Dings rustig in zijn café Tante Bet te wachten op wat komen gaat. “Echt, ik heb geen enkel idee wat we mogen verwachten. Misschien komen er zaterdag inderdaad heel veel mensen naar de stad, mogelijk valt het tegen. Moet ik maandag om elf uur toch open gaan, ondanks dat er geen optocht is? Daar denk ik nog even over na. Wat ik wel weet, is dat het anders dan andere jaren wordt. Hoe anders? Dat kan ik je volgende week wel vertellen.” Dings heeft net als zijn collega’s de beschikking over voldoende personeel. “Ik wilde mij in eerste instantie beperken tot de buitenbar, maar in mijn zaak komt ook een iets ouder publiek. Die willen misschien even rustig binnen zitten. Of blijft die groep nog thuis omdat ze de drukte nog niet willen opzoeken? Ik weet het niet. Er is niemand die het precies kan inschatten. Het weer zit in ieder geval mee. De drank is ingeslagen. Het wordt sowieso een leuke Vastelaovend waar meer ruimte is voor spontaniteit. En ieder vat bier dat ik omzet, is al meer dan vorig jaar. Toen was er helemaal niks. Ook dat is een winstpunt. Zelf heb ik nog nooit zoveel thuis gezeten als de afgelopen twee jaar, dus ik ben opgelucht dat dit weer kan.”

Geen eigen drank
Paul Bremmers van Bikmik, gelegen op de Markt, laat weten dat hij geen zaak heeft voor massa’s mensen. “Wij werken daarom alleen met een buitenbar waar mensen een lekker glas Brand bier kunnen krijgen. Binnen is er gewoon geen plaats. Vrijdag zijn we nog gewoon geopend voor de lunch en daarna gaan we langzaamaan alles klaar maken voor Vastelaovend.” Personeel heeft Bremmers voldoende. “Ik heb geen extra mensen nodig. Ons eigen team is ingeroosterd en daar red ik het wel mee. Zaterdag verwacht ik dat het volle bak wordt. Hopelijk nemen de mensen niet en masse eigen drank mee. Nu er geen controlepunten zijn, bestaat die kans natuurlijk wel. En wat er verder gebeurt? Ik hoor van alles, maar niemand weet iets zeker. Wat ik wel weet is dat we geen dure kosten vooraf hoeven te maken qua vergunningen of plaatsen van een tent. En ieder vat bier dat we verkopen, is mooi meegenomen.”

Twee horecazaken
Bart Backus is eigenaar van twee horecazaken: De Witte op de Parade en sinds kort ook van De Graanbeurs op de Markt. Wat verwacht hij? “Vooral heel veel mensen,” zo zegt hij met een lach. “En dan met name veel Venlonaren. Waarom? Vanwege het simpele feit dat er twee jaar lang te weinig mogelijk was. Ik merkte het afgelopen zaterdag. Toen hadden wij een DJ bij De Witte ingehuurd. Het was vol en de mensen waren uitgelaten. Ik beschouw deze Vastelaovend dan ook vooral als een bonus want in januari dacht nog bijna iedereen dat er ook dit jaar niets mogelijk zou zijn. Of het daarom leuker wordt dan andere jaren. Ach, dat weet ik niet. Het zal gewoon anders zijn.”

Artiesten boeken
Vanaf het moment dat Backus merkte dat er versoepelingen aan zaten te komen, is hij met artiesten gaan bellen. “Tijdens die dagen hebben we bij De Witte optredens van Orkesje en Minsekinder. Er zijn relatief weinig plekken in de stad waar bands kunnen optreden. Hier heb ik dankzij onze Stadstuin die mogelijkheid wel. Er is geen optocht, geen Boètezitting, geen grote buitenpodia. Dus ik ben blij dat we deze artiesten tijdig hebben kunnen boeken. Sommige Vastelaovesvierders zijn daar in de loop der jaren toch aan gewend en zoeken deze vorm van vertier. Buiten is de ringleiding met continu muziek en vast de nodige Joekskapellen. En bij De Graanschuur plannen we een DJ. Die zaak is tijdens Vastelaovend gewoon café, maar daar is geen plek voor een band.”

Het rooster zit volgens Backus voor beide dagen inmiddels dicht. “Het moet echter niet te druk worden, want dan komen we handjes te kort, maar volgens mij komt het wel goed. Zowel bij De Graanbeurs als bij De Witte staan ervaren horecamensen. Een aspect dat anders is dan andere jaren, is het feit dat het publiek niet met een Venlonaerke kan betalen. Het wordt weer ouderwets cash en pinnen. Dat kan voor enige extra vertraging zorgen. Maar ach, dat ging vroeger ook goed. Dus waarom nu niet?”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad