Venlose kerken weer open: u kunt maar beter reserveren

28 mei 2020

Als iemand een jaar geleden had opgemerkt dat voor het bijwonen van een kerkdienst reserveren wenselijk zou worden, was hij vreemd aangekeken. Toch is dat vanaf 1 juni het geval, vertelt deken Jos Spee van de Venlose kerkparochies.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Federatie Parochies Venlostad

Half maart gingen ook de deuren van de Venlose kerken dicht. En dat in een periode van onder meer Pasen, Hemelvaart en de viering van de Eerste Heilige Communie. Deken Jos Spee kreeg het bericht op vrijdagmiddag te horen: “Heel kort dag om de kerkgangers tijdig in te lichten. Dat is in grote lijnen toch gelukt.”

Lege kerk
De missen bleven overigens wel doorgaan, vertelt hij, maar dan zonder gelovigen: “We hebben bijvoorbeeld op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en beide paasdagen met het pastoraal team missen opgedragen. Ja, heel vreemd, in een verder lege kerk. Dat inspireert niet. Ik ben op een gegeven moment ook maar richting het team – dat normaal achter me staat – gaan staan om die lege kerk niet te hoeven zien.”

Twee lichtingen communicantjes
Uitvaarten vonden wel plaats, maar met de maatregel dat er maar een beperkt aantal mensen bij aanwezig mochten zijn, waren die heel sober van opzet, zegt Spee. En het uitreiken van de eerste communie? “Eén school heeft overwogen om dat naar het najaar te verplaatsen, maar uiteindelijk is in overleg met de ouders besloten het door te schuiven naar het volgend jaar. Dan zijn er dus twee lichtingen communicantjes.”

Streaming
Inmiddels kunnen gelovigen de kerkdiensten sinds een week virtueel bijwonen, dankzij streaming. De sfeer in de kerk is er niet minder vreemd door, maar de achterban kan nu wel weer worden bereikt, zegt Spee. “We hebben afgelopen zondag uitgezonden vanuit de Heilige Familiekerk. Het is wel heel statisch omdat we maar één camera gebruiken. Toch hebben zeventig mensen meegekeken.”

Richtlijnen
Vanaf 1 juni, Tweede Pinksterdag, gaan de kerken weer open, zij het beperkt. Er mogen 30 mensen naar binnen. Ze zijn erop voorbereid, geeft Spee aan: “Conform de richtlijnen van het RIVM. De banken zijn gemarkeerd vanwege de anderhalve-meter-regel, er staat iemand aan de deur, we plaatsen flessen handgel. Muziek verzorgd door een koor mag nog niet, dus we hebben een organist en een soliste.”

Niet voldoende ruimte
Ondanks de omvang van de kerken is er vanwege de beperkende maatregelen niet voldoende ruimte voor alle gelovigen, geeft Spee dan aan. Want bij een zondagsmis in de Martinuskerk zijn over het algemeen zo’n 80 aanwezigen en een zondagsmis in bijvoorbeeld de Familiekerk wordt vaak door meer dan 100 mensen bijgewoond. “Ik heb dus maar geadviseerd te reserveren.”

Tweede mis
Wanneer er vanaf 1 juli 100 mensen in een kerk mogen, lijkt dat probleem grotendeels opgelost. “Desnoods vieren we een tweede mis, al moet er tussen de eerste en tweede mis wel enige tijd zitten om de kerk te luchten. Maar na 1 juli hebben we weer een beetje een normale situatie. Al blijft de anderhalve-meter-regel van kracht.” En er is volgens Spee nog iets dat na 1 juli anders zal zijn dan voorheen. “Dat streamen, dat blijft, voor mensen die nog niet durven komen of ziek zijn. Dat hadden we zonder het tijdelijk sluiten van de kerken niet zo snel gedaan, maar nu is het een extra middel om de parochianen te bereiken.”

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad