Venlose student Sem Dingemans start crowdfunding voor afstudeerfilm

4 maart 2022

Zijn doel is binnen nu en tien jaar een speelfilm op te nemen. Maar vooralsnog richt de Venlose student Sem Dingemans (25) zich op zijn afstudeeropdracht voor het afronden van zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Dat wordt een film over hoe mannen vaak hun gevoelens ontkennen om maar aan de mannelijke norm te voldoen. Een deel van de film, die in Venlo wordt opgenomen, wil hij financieren door middel van crowdfunding.

Tekst: Jac Buchholz

‘Goudhaan’, zo gaat Sem Dingemans’ afstudeerfilm heten. Uitgangspunt is dat mannen zich vaak conformeren aan wat mannelijk is en daardoor niet zichzelf durven zijn. Sem weet dat uit eigen ervaring. “Op de basisschool werd ik door een vriendje bij een carnavalsactiviteit betrokken. Zat ik daar elke week met een aantal anderen met een scepter in de hand te klappen. Vond ik vreselijk. Dus heb ik op een gegeven moment huilend aan mijn moeder verteld dat ik het er helemaal mee gehad had. Toen anderen hoorden werd ik er om uitgelachen en schaamde me. Want een man huilt toch niet?”

Musical en meisjes
Hij herinnert zich ook latere momenten, tijdens zijn middelbare schooltijd. Hij had het liefst het vak tekenen gekozen, maar scheikunde en natuurkunde waren nu eenmaal stoerder, mannelijker. Of die ene keer, toen er een musical werd voorbereid. “Daar wilde ik graag aan meedoen, Totdat ik merkte dat er zich alleen maar meisjes hadden aangemeld. Toen besloot ik, tegen mijn gevoel, toch maar niet mee te doen.” Hij zag en ziet eenzelfde gedrag bij mannen om zich heen. Reden om het als uitgangspunt van zijn afstudeerfilm te nemen.

Jackass
Dat filmen deed Sem al op jonge leeftijd. Een jaar of tien zal hij zijn geweest, merkt hij op, toen hij met vriendjes er voor het eerst mee begon. Hij lacht: “In het begin sloeg het nergens op, deden we maar wat. Tot we enkele jaren later ontdekten dat de fotocamera van mijn ouders ook een filmfunctie had, toen gingen we er steeds meer aandacht aan besteden. Ja, vooral kattenkwaad filmen, een beetje à la Jackass. Maar op een gegeven moment gingen we ook scenes uit Star Wars naspelen en gebruikten we programma’s om die filmpjes professioneler te laten ogen.”

Bobby Boermans
Dat hij iets in de filmwereld wilde gaan doen, was Sem op dat moment wel al duidelijk. Dus ging na het afronden van het Valuascollege naar het SintLucas in Eindhoven en daarna naar de HKU. “Op het SintLucas leer je vooral de technische aspecten, op de HKU meer het inhoudelijke van het vak. Hoe je iets met beelden overbrengt, hoe je een verhaal vertelt.” Hij kreeg tijdens die studiejaren de mogelijkheid zelf films en filmpjes te maken, maar leerde ook andere aspecten van het filmvak kennen. Onder meer tijdens een stage bij regisseur Bobby Boermans, zoon van Venlonaar Thieu Boermans. “Hij is top of the bill in Nederland, doet onder meer Mocro Maffia. Kwam ik opeens op enorme sets uit. Het is een tijd waarin ik veel heb geleerd.”

Dramatisch en absurdistisch
Al die kennis verwerkt hij in ‘Goudhaan’. Het script is zo goed als klaar en Sem is nu bezig met het zoeken van locaties en het samenstellen van een crew. En het crowdfundingproject. “Ik heb een bepaald bedrag berekend. Een deel daarvan komt uit eigen middelen, ik ben bezig met enkele andere financierders en een deel hoop ik met crowdfunding (zie link onderin, red.) bijeen te krijgen.” De film gaat over een vader en een zoon die samen een carwash runnen, vertelt Sem. De vader krijgt iets met een jongere dame waardoor de zoon zich verraden voelt en zich extra wil bewijzen. “Dat leidt tot een aantal dramatische maar soms ook absurdistische gebeurtenissen waarmee ik steeds wil laten zien dat de jongen dingen tegen zijn gevoel doet alleen maar om steeds aan de mannelijke norm te voldoen.”

Prachtige locaties
De film, geeft Sem tot slot aan, wordt in Venlo opgenomen; een bewuste keuze. “Omdat ik als Venlonaar wil bijdragen aan het op de kaart zetten van Venlo en Limburg in de filmwereld. Meer dan 90 procent van de Nederlandse films wordt in de Randstad opgenomen terwijl in Venlo en Limburg natuurlijk ook tal van prachtige locaties zijn om een film op te nemen. Die ben ik momenteel aan het zoeken. Naast uiteraard het onder de aandacht brengen van de crowdfunding.”

Klik hier om naar de crowdfundingpagina te gaan

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad