VenloVanbinnen VastelaovesVaria deel 3

27 januari 2020 | Leestijd: 3 minuten

Tot aan vastelaovend brengen we de lezer regelmatig een portie VenloVanbinnen Vastelaovesvaria. Met nieuws en weetjes over gebeurtenissen die aan de vastelaovend zijn gerelateerd. Deze keer aandacht voor de Artieste Aovend van de Hershane in De Locomotief, gewonnen door Jaydie Rutten en Loeke Janssen en voor De Vaegers, die gaan ‘Veurpreuve’ voor een goed doel en die tevens een eigen likeur hebben ontwikkeld, 11 x Blauw.

Beeld: Peter Janssen

Artieste Aovend De Herfshane: opstap naar de Leedjesaovend?
Het is inmiddels vaste prik, de vrijdag voor de Boeremoosbal vindt in café De Locomotief de Artieste Aovend van De Herfshane plaats. Zeven acts waren er dit keer, in totaal 11 deelnemers. Winnaar werd het duo Jaydie en Loeke met ‘Laote we gaon’.
Wat is het verhaal achter de avond en de Herfshane is de vraag aan voorzitter Oscar Linders. “De Herfshane zijn in 2005 opgericht door de huidige vorst van Jocus, Roel Versleijen. Met als doel jongeren van tussen de 15 en 25 bij de vastelaovend betrokken te houden.” In eerste instantie, vertelt hij, was de opzet breed maar uiteindelijk is gekozen voor zang en het schrijven van liedjes.
Jongeren die het leuk vinden om te zingen kunnen zich inschrijven. Wat volgt is een info-avond en vervolgens vanaf september masterclasses. Linders: “Dat begint met ideeën uitwisselen, kijken wat de deelnemers willen. Die masterclasses worden begeleid door Chris Thenu, Niels Winter van Kwante Hippe, Mark Verhaegh, Kim Boots en Marinho Peters. Zij gaan van september tot aan de Artieste Aovend met de deelnemers aan de slag, zowel wat het schrijven een liedje betreft als het instuderen. Inschrijven kan overigens nu alweer”, glimlacht hij.
Feitelijk kan iedereen meedoen, geeft Linders aan. “Maar we willen verder groeien en willen kwaliteit brengen. Dus daar kijken we wel naar.” En na de Artieste Aovend, de Leedjesaovend van Jocus? “We hopen inderdaad dat er jongeren doorstromen. Dat is ook al gebeurd, onder andere het duo Noud & Tim en Teun van de Pas. En ja, als jongeren die ambitie hebben begeleiden we ze ook daarbij.”

Onderstaand een impressie van de Artieste Aovend van afgelopen vrijdag (foto’s: Renier Linders)

De Vaegers: ‘veurpreuve’ voor het goede doel en een eigen likeur
De Vaegers organiseert zondag 10 februari onder de noemer ‘veurpreuve’ een benefietdiner in restaurant Beej Benders. De opbrengst gaat naar een goed doel: excursiegroep Wings Venlo, die 25 jaar bestaat en activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat gebeurt volledig door vrijwilligers.
De Venlose carnavalsvereniging heeft koks van bekende Venlose restaurants bereid gevonden om gezamenlijk een viergangendiner samen te stellen, onder wie Tim Heintges (Wilhelmina) en Philippe Mattioni (voorheen Chez Philippe). Het duo Sandra & Marco zorgt voor muzikale garnituur en goochelaar El Magico neem de presentatie op zich.
Sinds kort beschikt De Vaegers over een eigen likeur, 11 x Blauw. Voorzitter Richard Ooms geeft uitleg. “Tijdens een bestuursvergadering bij Graanbranderij De IJsvogel in Arcen kregen de diverse bestuursleden de opdracht elk, of met z’n tweeën, een likeur te maken met als voorwaarden dat die blauw moest zijn en enigszins moest smaken. Dat leverde zes brouwsels op die we uitgebreid hebben geproefd”, lacht hij.
Wat bleek, een van de drankjes, gemaakt door voorzitter Ooms en vors Harry Lucker, was zo goed dat het ‘in productie ‘ werd genomen. En de naam? “Om tot een goed recept komen waren 10 druppels blauw nodig. Het leek ons wel ‘joeksig om er een élfde aan toe te voegen. Vandaar de naam. We hebben nu een origineel cadeau en als mensen de likeur willen proeven, die is te koop bij Hotel Wilhelmina.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad