VenloVanbinnen Vastelaovesvaria

20 januari 2020

Een nieuwe rubriek. Tijdelijk. Want het gaat over de vastelaovend. Met nieuws en weetjes over gebeurtenissen die aan de vastelaovend zijn gerelateerd. Deze keer onder meer aandacht voor het Hudjesbal van de Vaegers, het Wuiluskösse en de uitreiking van de 11e Giel Aerts Trofee.

Beeld: Peter Janssen

Joekskepèl Och Nae Toch! viert 11-jarig jubileum
In 2020 bestaat ‘Joekskepèl Och Nae Toch!’ uit Venlo 11 jaar. Ooit begonnen als kloekkapel Altiéd Lazarus, opgericht door een aantal jonge leden van harmonie St Caecilia uit Blerick, aangevuld met een aantal vrienden van de Waterscouting Venlo: Belletable – Stella Maris. Vanaf het begin neemt Och Nae Toch! Deel aan de optochten van Jocus en de Wortelepin. Daarnaast heeft het muziekgezelschap onder andere al een aantal malen deelgenomen aan het Limburgs Kampioenschap Zaate Hermeniekes (LKZH) en luisterden ze diverse keren muzikaal de aankomst van Sinterklaas op.
Het 11-jarig jubileum wordt gevierd op 31 januari tijdens een jubelavond in Klup77 in Venlo. Deze avond, die om 20.00 uur van start gaat, wordt muzikaal ondersteund door verschillende Joekskepèllen en artiesten.

Foto: Karin de Jonge

 

Waus gaat voor de 11e keer Wuiluskösse
Op zaterdag 25 januari trekt Vvvvvvvvvvv de Waus voor de 11e keer naar Velden voor het inmiddels traditionele Wuiluskösse. Dit jaarlijks terugkerende gebeuren leidt het Venlose gezelschap naar de Markt in Velden waar het nieuwe prinselijk trio van Gekke Maondaagvereineging De Wuilus een worst wordt aangeboden. De wandeling begint om 10.30 uur bij café de Gaaspiép, afgesloten wordt bij het Wapen van Velden. Iedereen kan meelopen; deelname kost 5 euro. Kleedadvies luidt als volgt: ‘manne: slieps en hood, dames: doedel maar waat aan’.

Hudjesbal van VG De Vaegers in de Venlonazaal
Op zaterdag 1 februari vindt in de Venlonazaal het  traditionele Hudjesbal van Vastelaovesgezelschap De Vaegers plaats, met als hoogtepunt het uitroepen van het nieuwe dreejspan. Tijdens deze avond onder meer optredens van DJ Otto Wunderbar, de mannen van Net Oet Bed en Feestband Khick. De Vaegers hebben dit jaar als motto ‘Waorum neet?!’
Kaartjes voor het Hudjesbal (aanvang 20.11 uur) kosten 5,00 euro per stuk en zijn online te bestellen via www.ticketkantoor.nl/shop/hudjesbal2020 (zie ook www.vaegers.nl).

Uitreiking 11e Giel Aerts Trofee voor winnaar jeugdliedjes Jocus
Het comité Giel Aerts trofee zal samen met Vvvvvvvvvv De Waus op vrijdag 14 februari voor de 11e keer de Giel Aerts Trofee uitreiken aan de leerling(en) afkomstig van één van de basisscholen in Venlo van het winnend jeugdvastelaovesliedje van Jocus. Dat gebeurt op vrijdagochtend 14 februari 2020 in de Venlonazaal aan de Hogeweg in Venlo.
In 2009 werd de eerste Giel Aerts trofee uitgereikt in de parterre van het stadhuis van Venlo aan Bep Aerts en haar familie, als aandenken aan de persoon Giel Aerts. Het idee voor de trofee is afkomstig van Herman Denessen, Ton Lamberts en Ben Verdellen. Giel Aerts was een persoonlijkheid en heeft Venlo en Limburg een onmiskenbare schat aan ‘vastelaovescomposities’ nagelaten zoals Minse wie weej, de Knapperike en Ome Wielie oét Brasilie.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...