Candy Dulfer, Douwe Bob, Carel Kraayenhof, Guido Weijers, zo maar wat namen die optreden tijdens Aan de Waterkant, een evenement dat van 30 juli tot en met 22 augustus iedere vrijdag, zaterdag en zondag plaats vindt op de Lage Loswal in Venlo. “Het programma is heel divers, voor ieder wat wils.”
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Maaspoort, VenloVanbinnen
Wie een tijdje niet in Venlo is geweest, herkent de Lage Loswal niet meer. Ooit stond er als onderdeel van de vestingwerken het Steenen Bolwerk. Vanaf 1904 werd het aanlegkade voor het lossen van binnenvaartschepen. De afgelopen decennia deed de plek dienst als parkeerplaats. Tot werd besloten om in het verlengde van het oude havengebied (Maasboulevard) ook de Maaskade op te knappen. De Lage Loswal is daarmee getransformeerd tot een stadsparkachtig verblijfsgebied.
Restricties
Daar vindt de komende weken dus Aan de Waterkant plaats, een coproductie van de Maaspoort en Poppodium Grenswerk in samenspraak met de bewoners van de aangrenzende wijk Q4. “En ja, het gaat zeker door, ook al zullen er wellicht nog hier en daar wat aanpassingen nodig zijn”, vertelt programmeur Maarten van Erp van de Maaspoort. “We hebben in ieder geval tot 13 augustus met restricties te maken. Dus de mensen moeten zeker tot die datum bij een optreden zitten in plaats van staan. Dat betekent dat we dan slechts de helft van de capaciteit – 175 toeschouwers in plaats van 350 – kwijt kunnen. Eventueel treedt een artiest dan twee keer op, dat moeten we nog bekijken.”
Geestelijk
Want de artiesten, die willen heel graag, na een heel moeilijke periode voor alles en iedereen werkzaam in de evenementenbranche. Van Erp erkent dat hij afgelopen vrijdag ook boos werd toen bleek dat de versoepelingen deels werden ingetrokken. “Dat betekent niet alleen financiële tegenslag, het doet ook geestelijk wat met de organisatoren, artiesten en vrijwilligers.” Hij is er echter de mens niet naar om lang in die emotie te blijven hangen, zegt Van Erp. En dus is de blik alweer gericht op welke aanpassingen er eventueel nodig zijn bij Aan de Waterkant.
Worsteling
Het idee voor dat evenement ontstond eind vorig jaar rond de kerst bij de programmeur. “Ik zat toen met een gevoel van onrust. We zaten net in de tweede lockdown, hadden een avondklok. Maar je weet, op een dag mág er weer het een en ander.” Wat, dacht Van Erp op dat moment, als dat ergens in de zomer is, wanneer theaters en dergelijke normaal gesproken dicht zijn. “Ik ben ook programmeur bij het Zomerparkfeest en zag daar eveneens een worsteling: wat mag straks wel en wat niet? Dus besloot ik een aantal partijen, onder wie festivalorganisatoren, te bellen.”
Prima locatie
Die gesprekken verliepen volgens Van Erp positief, maar uiteindelijk bleek, omdat ieder festival zijn eigen identiteit heeft en die graag wilde bewaken, het lastig om in gezamenlijkheid iets te organiseren. Bleven over de Maaspoort en Grenswerk. Vanuit die laatste partij kwam de suggestie eens te kijken wat er mogelijk was op de Lage Loswal, waarvan bekend was dat de transformatie daarvan in juni klaar zou zijn. “We ontdekten al snel dat het een prima locatie was. Goed toegankelijk, de aanwezigheid van krachtstroom en er is een evenementenvergunning. Het is een unieke plek waar je, ook met restricties, toch een festivalsfeer kunt creëren. Dat is wat de mensen nu willen, nadat ze zo lang binnen hebben moeten zitten.”
Volgens de regels
Volgende stap was het samenstellen van een programma. Een multidisciplinair programma, legt Van Erp uit. Met pop en klassiek, theater en kinderacts, landelijk bekende namen maar ook talent uit de regio. Op sommige dagen vinden meerdere optredens plaats. Van Erp wijst tevens op de prettige samenwerking met de bewoners en ondernemers in Q4. Hij kijkt, ondanks de restricties, uit naar de start op 30 juli. “Ja, door die restricties moeten we nu bekijken waar we wat moeten aanpassen. Maar zoals gezegd, het evenement gaat door, veilig en volgens de regels waarbij we vanwege aangepaste opzet niet hoeven te testen, dus de mensen kunnen binnenkort vier weekenden lang genieten.”