Vierdaags winterfestival in Venlo

10 december 2020 | Leestijd: 3 minuten

In vijf verschillende zalen in Venlo vindt vlak voor kerst een nieuw coronaproof evenement plaats: De Donkere Dagen. Het festival is een inspirerende wandeling langs een aantal locaties, in groepen van dertig personen.
Onder andere Eefje de Visser, Dopebwoy, Altin Gün (zie foto boven), Clean Pete’s Kerst Lab, ISH Dance Collective, en Jiri11 zullen optreden op de eerste drie dagen. Het festival eindigt met een bezinningsavond op kerstavond: Kerstnacht Venlo. Het evenement vindt plaats van 21 tot en met 24 december en wordt georganiseerd door Poppodium Grenswerk en De Maaspoort. Het Limburgs Museum en Domani zijn als locaties toegevoegd. Iedere dag is er de keus uit vijf verschillende starttijdstippen. De eerste groep start om 19:00 uur. Per dag zijn 150 kaarten beschikbaar.

De eerste dag is gericht op jonger publiek, met headliner Dopebwoy en rapper Jiri11 van ANBU, die onlangs een nieuw solo-album uitbracht. ISH Dance Collective komt met een breakdance-act. Ook staat die dag poetry slammer Brohlin op het programma. Eefje de Visser is de afsluiter van de tweede dag. Haar laatste album werd vorige week uitgeroepen tot Album van het Jaar door muziektijdschrift OOR. Nog nooit ging die award naar een Nederlandse artiest. Ook won ze afgelopen weekend 3voor12 Award voor het beste album van 2020. Naast Eefje staat pianist Matteo Myderwyk op het programma, hij bracht afgelopen maand een album uit met troostrijke composities gecomponeerd in coronatijd.
Op de derde dag is er ruimte voor Altin Gün, momenteel een van de spannendste bands van Nederland. Clean Pete – de grootste kerstliefhebbers van Nederland – zijn er ook bij met hun special kerstshow. Cabaretier André Manuel zal dit vreemde coronajaar haarfijn fileren. Ook is er op alle drie de dagen ruimte voor kortfilms, geprogrammeerd door het Limburg Film Festival.

Eefje de Visser

Het festival wordt op kerstavond afgesloten door Kerstnacht Venlo, dat dit jaar onderdeel is van De Donkere Dagen en ook gebruik maakt van de verschillende locaties en de route. Deze seculiere kerstviering wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Het is een gratis toegankelijke bijeenkomst op kerstavond, zonder priester en zonder preek, maar vol bezinning en inspiratie. De programmering blijft zoals altijd een verrassing.
De bezinning komt ook terug op de andere drie dagen: Kerstnacht Venlo selecteerde voor iedere dag een
bevlogen spreker. Dat zijn poetryslammer en muzikant Brohlin (maandag), Ko van Dun houdt een actueel betoog over het niet-weten op dinsdag en Mark Post is wereldwijd toonaangevend onderzoeker in de creatie van kweekvlees. Hij spreekt op woensdag. Alle drie zullen ze zorgen voor inspirerende bijdrages die raken aan de actualiteit.
De Donkere Dagen is een festival van Poppodium Grenswerk en De Maaspoort in samenwerking met Kerstnacht Venlo, Domani, Limburgs Museum, Limburg Film Festival, City Cinema en Filmtheater De Nieuwe Scene.
Maandag 21 december
Dopebwoy
Jiri11
ISH Dance Collective
Brohlin (Kerstnacht Venlo)
Film: The Hangman / Fucking Cola (Limburg Film Festival)
Dinsdag 22 december
Eefje de Visser
Matteo Myderwyk
Marcel van Roosmalen
Ko van Dun (Kerstnacht Venlo)
Film: Grip / Flight of Life (Limburg Film Festival)
Woensdag 23 december
Altin Gün
Clean Pete’s Kerst Lab
André Manuel
Mark Post (Kersnacht Venlo)
Film: Convoi Exceptionnel (Limburg Film Festival)
Donderdag 24 december
Kerstnacht Venlo

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad