Vluchtelingen Emmastraat vol trots als vrijwilligers actief op Zomerparkfeest

17 augustus 2023

Het Zomerparkfeest is er voor iedereen. Dus ook voor nieuwe Venlonaren die volop bezig zijn met hun ontwikkeling en het verkennen van de omgeving. Zoals de bewoners van de opvanglocatie op de Emmastraat. Nadat zij eerder deze zomer als vrijwilliger betrokken waren bij foodfestival Spijs, zijn zij komende dagen actief op het Zomerparkfeest.

Tekst en foto’s: Rob Buchholz

Een aantal is sinds een paar maanden in Venlo. Anderen iets langer. Wachtend op een nieuwe toekomst. Keith, huismeester van deze opvanglocatie, kijkt trots als de eerste groep zich woensdag op het festivalterrein in het Julianapark meldt. “Vandaag gaan wij ze inwerken en laten we zien wat het Zomerparkfeest nu werkelijk betekent voor de stad.”

Verplichtingen en verantwoordelijkheden
Een praktijkles dus, want Keith liet de groep van in totaal 27 vrijwilligers al eerder een film zien. Daarin komen diverse facetten van het festival aan bod. “Nu kunnen ze het met eigen ogen zien en ervaren wat de omvang van dit alles is. Natuurlijk gaan ze genieten, maar ze leren op deze manier ook de stad en de bewoners met onze tradities beter kennen. En natuurlijk onze gewoontes, normen en waarden. Stapje voor stapje. Hier werken, ook al is het als vrijwilliger, brengt bepaalde verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Zoals op tijd beginnen, hoe wij met elkaar omgaan en natuurlijk de taal. Ze leren iedere dag. Vrijwilligerswerk bij grootschalige, professionele evenementen als Spijs en het Zomerparkfeest staat toch dadelijk mooi op hun C.V.”

Professionele organisatie
De eerste groep van zes vrijwilligers die zich woensdag rond het middaguur in het Julianapark meldde, zijn vooral aangenaam verrast door de omvang van het festivalterrein. Bazis uit Turkije werkte eerder op Spijs, maar ziet dat dit culturele feest toch weer van andere orde is. “Ik hoor veel positieve geluiden over dit festival en hoe belangrijk het voor de bewoners van Venlo is. Festivals in Nederland zijn sowieso erg professioneel georganiseerd. Het is mooi dat wij daar nu een onderdeel van zijn. Ik ben vooral erg nieuwsgierig.”

Werken, leren en genieten
De bewoners van de opvanglocatie Emmastraat zijn tijdens de vier festivaldagen actief bij de fietsenstalling, het reuzenrad en het speciale team dat zorgt dat het terrein schoon blijft. Nadhem is afkomstig uit Jemen en kijkt nog met enige verbazing naar de tientallen vrijwilligers die al een aantal dagen voor het evenement actief zijn. Een team waar hij toch echt vanaf nu ook deel van uitmaakt. Hoe moeilijk misschien ook voor te stellen, het stemt het wel trots. “Keith heeft ons al veel over het Zomerparkfeest vertelt, nu zien we het met eigen ogen.” Op de vraag waar hij naar uit kijkt, volgt een duidelijk antwoord:”Alles,” aldus een stralende Nadhem. “De mensen, muziek, dans en het mooie weer. Wij gaan hier werken, leren en genieten.”

Eén grote familie
Zijn landgenoot Mazen knikt bevestigend bij het verhaal van Nadhem. “Ik heb begrepen dat alles bezoekers en vrijwilligers hier vier dagen lang als één grote familie samen het feest vieren. Ieder op zijn eigen manier. In vrijheid. Hier komen meerdere culturen samen. Bezoekers, maar ook de artiesten. Dat maakt dit festival tevens leerzaam voor ons.” Dan lacht hij. “Als we klaar zijn met onze taken, gaan we zeker van de diverse optredens genieten en dansen.”

Geen taalproblemen
“Komen hier echt minimaal 10.000 mensen per dag?” vraagt Aram uit Syrië zich nog met enige verbazing af. Hij deelt de mening en verwachting van Mazen. “Wij zijn hier iedere dag om te werken en te helpen, maar zullen zeker van het feest genieten.” Hoewel de Nederlandse taal soms nog wel eens lastig is, heeft hij zelf tijdens Spijs ervaren dat het geen onoverkomelijk probleem hoeft te zijn. “De mensen reageren vriendelijk en schakelen snel over op het Engels als ze merken dat we hun taal nog niet goed begrijpen. Daardoor voelen we ons welkom. Het zal hier niet anders zijn.”

Verrassen
Dariush uit Irak is nog onbekend met de wereld van festivals, maar de verhalen over het Zomerparkfeest hebben hem enthousiast gemaakt. “Ik laat mij op alle fronten verrassen. Onze taken, de reacties van de bezoekers, de sfeer, gewoon alles. En de taal? Met een lach en gebaren gaat het vast lukken. Haha.” Doghish uit Jemen kijkt met veel belangstelling naar het reuzenrad. “Misschien maak ik zelf de komende dagen ook wel een rondje. Dansen zal ik zeker gaan doen. Er komen DJ’s en artiesten uit diverse landen. Het zijn meerdere podia, dus er is altijd wel een plek waar het gezellig is.”

Samen vieren
Carel en Marc zijn vanuit de organisatie van het Zomerparkfeest betrokken bij de begeleiding van de vluchtelingen. Terwijl Marc de bewoners mee naar het sponsordeck neemt waar ze een fraai uitzicht over het terrein hebben vertelt Carel ondertussen zijn verhaal en over het doel. Hij is al 22 jaar bij het festival actief en kent alle facetten. “De aanwezigheid van deze groep is een prachtig initiatief dat mooi aansluit bij de filosofie waar het Zomerparkfeest voor staat. Samen vieren. Niemand buiten sluiten. Mijn hele gezin is hier als vrijwilliger actief geweest. Ik woon in de buurt van de opvanglocatie en ervaar deze groep mensen als heel positief. Nu krijgt de rest van de stad ook deze kans en kunnen eventuele vooroordelen voorgoed verdwijnen. Deze mensen kiezen bewust voor Nederland als plek om een nieuw bestaan op te bouwen. Dit festival is een uitstekende plek om te ervaren hoe goed het leven in Venlo is.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad