Volg op je vrije zaterdag eens een workshop

8 december 2021

Op zaterdag 11 december start Kunstencentrum Venlo met een maandelijks terugkerend weekend vol workshops met telkens wisselde thema’s. Dat gebeurt in samenwerking met museum van Bommel van Dam. Tijdens het eerste weekend is het thema Mindful of Art, waarbij het draait om ontspanning en bewustwording.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Ine Schriever

Het idee bestond al langer, vertelt projectleider Eva Geutjes, en krijgt nu dus concrete invulling. “We hadden hier al langer het idee om iets op de zaterdag te gaan doen. Juist dan zijn veel mensen vrij, hebben ze tijd, en dan zijn wij gesloten. Omdat we niet meteen het hele Kunstencentrum wilden opengooien, is er gekozen voor een aantal workshops.”

Samenwerken
De intentie om maandelijks iedere tweede zaterdag van de maand een workshopweekend te houden werd ook met andere partijen besproken. Daar kwam onder meer een samenwerking met museum van Bommel van Dam uit voort, geeft Eva aan. “Bij hun speelde een soortgelijk idee. We zagen al snel de mogelijkheid en het voordeel om samen op te trekken en elkaars doelgroepen aan te spreken. Van Bommel van Dam richt zich bijvoorbeeld ook sterk op jongeren, een doelgroep die wij ook aan willen spreken.”

Onderwijs
Ja, knikt ze, de workshops zijn bestemd voor iedereen, jong en oud. Ze kunnen plaats vinden bij het Kunstencentrum, bij van Bommel van Dam, maar eventueel ook op andere locaties, telkens van 10 tot 5 uur. “Eveneens online, wat zeker gezien de huidige omstandigheden voor sommige deelnemers prettig zal zijn.” Hoe gaan ze mensen aanspreken die wat verder van de kunst en cultuur weg denken te staan, maar uiteindelijk enthousiast kunnen raken? “We gaan daarvoor samenwerken met externe partijen. Het onderwijs uiteraard, maar bijvoorbeeld ook jonge kunstenaars uit de regio.”

Verdiepen
Het hele lopende seizoen, tot en met juni, zijn al workshopweekends gepland, geeft Eva aan, met telkens andere thema’s. Al kunnen bepaalde disciplines op herhaling gaan. “Japans penseelschilderen Sumi-e is daar een voorbeeld van. Dat hebben we afgelopen zomer, tijdens het evenement Cultuurterras, voor het eerste gedaan en de reacties waren heel positief. Dat geldt eveneens voor de workshop handlettering die afgelopen najaar al eens op het programma stond. En als deelnemers zich verder in een discipline willen verdiepen, kunnen we ze of binnen ons eigen programma mogelijkheden bieden of met externe partijen in contact brengen.”

Aansprekend programma
Tijdens de eerste editie van het workshop weekend, zaterdag 11 december, staat het thema Mindful of Art centraal. Er worden die dag vijf workshops aangeboden waarmee deelnemers zichzelf kunnen trakteren op ontspanning en bewustwording. Zo zijn er bij het Kunstencentrum de workshops Japans borduren Kintsugi & Boro, Speksteen hanger maken en Japans penseelschilderen Sumi-e (zie foto). Online is er de workshop Kunst ben jij! waarin intuïtief schilderen gecombineerd wordt met persoonlijke ontwikkeling. Tot slot organiseert Museum Van Bommel Van Dam een workshop Mapping Typology waarbij deelnemers gaan ontdekken wat hun kijk op de wereld is. “Zo stellen we iedere maand een aansprekend programma samen waarin we diverse disciplines op een bijzondere en leuke manier samenbrengen”, besluit Eva.

Deelnemen aan een van de workshops kan al vanaf € 7,50. Geïnteresseerden kunnen zich voor het eerste weekend opgeven tot en met woensdag 8 december. Kijk voor meer informatie op de website www.kunstencentrumvenlo.nl/weekendworkshops of volg het Kunstencentrum op Instagram of Facebook voor de updates.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...