Vorstenwissel Jocus Toekôms: ‘De taak van Vors Joeccius Juniores komt uit het hart’

11 oktober 2021

Op 31 oktober vindt bij Klup77 de Vorstenwissel plaats van Jocus Toekôms met aansluitend een feestavond. Ramon de Brouwer neemt na drie jaar afscheid van deze functie. Sjuul Drissen volgt hem op. Deze abdicatie zou eigenlijk al een jaar geleden hebben plaatsgevonden, de bekende coronaperikelen gooiden echter ook hier roet in het eten.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Falco Dings en Renier Linders

Na functies als Chef de Protocol, Ceremoniemeester en Vors Joeccius Juniores is het voor Ramon tijd een stapje terug te doen. “Officieel is de regel dat iemand de functie van Vors maximaal drie jaar uitvoert, anders bestaat de kans dat je te oud wordt voor Jocus Toekôms. Ik ben inmiddels 23 en dan is het mooi geweest. Mijn opvolger Sjuul is nu 18, een prima leeftijd, want een Vors moet ook weer niet te jong zijn.” Moeite met het afscheid heeft hij niet. “Nee, voor mijn gevoel heb ik in 2020 met het ‘muts aafzetten’ al een streep onder deze mooie tijd gezet. Op 31 oktober doen we het gewoon dunnetjes over, maar dan zonder emotie. Het wordt gewoon een feestavond.”

Verantwoordelijkheid
Ondanks zijn jongere leeftijd is Sjuul Drissen toch al redelijk door de wol geverfd. Zo had hij in een eerder stadium de rol van Garde Kommandant. Eveneens een taak die vraagt om verantwoordelijkheid. Hoe is hij benaderd? “Mark Rietra, vicevoorzitter van Jocus Toekôms nam contact met mij op,” aldus Sjuul. “Natuurlijk denk je even na, want je draagt een grote verantwoordelijkheid en bent toch een soort boegbeeld binnen de vereniging. Maar al vrij snel heb ik ja gezegd. Het is een eer deze functie te mogen invullen.” De beslissing werd dus al een kleine twee jaar geleden genomen en Sjuul liep tijdens Vastelaovend 2020 met Ramon mee om ervaring op te doen. “Als je stopt, geef je dat altijd een jaar van te voren aan,” zo verklaart de vertrekkend Vors. “Er is tijd nodig een opvolger te vinden en zoals Sjuul al aangeeft, is het belangrijk dat de nieuwe Vors een heel seizoen lang ervaring op doet.”

Kennis en grapjes
Alles bij elkaar dus een belangrijke functie. Ramon kijkt met zijn ervaring even terug om het takenpakket uit te leggen. “Het is belangrijk dat je het programma goed kent en daar vervolgens eigen informatie bij gaat zoeken. Wat ik daarmee bedoel? Als Jocus Toekôms bezoeken we veel andere verenigingen. Dan is het essentieel om kennis te hebben van de nieuwe Hoogheid of andere opvallende zaken die er spelen. Natuurlijk maak je grapjes, maar het is ook goed om op te letten dat je niet te ver doorslaat. Gelukkig worden veel zittingen en feestavond tegenwoordig gefilmd, die kijk je als Vors later weer terug. Wat ging er goed? Wat ging mis? Het eerste jaar is lastig, maar het tweede jaar in deze functie geeft nog meer uitdaging. Je moet weten wat je eerder gezegd hebt en kunt niet dezelfde geintjes maken. Heel belangrijk: wordt vooral niet zenuwachtig. Zelf niet als je een foutje maakt. Eigenlijk zit je vanaf het derde jaar pas echt lekker in deze rol. Daarom is het jammer dat je taak er dan bijna op zit. Al zijn er in het verleden wel eens Vorsten geweest die langer in functie zijn gebleven.”

Spontaniteit
Falco Dings is namens Jocus intensief bij de ontwikkelingen van Jocus Toekôms betrokken. “Het gaat vooral om spontaniteit. De functie van Vors moet uit het hart komen. Natuurlijk is kennis belangrijk, maar we proberen ze altijd mee te geven om niet te veel te plannen. Waar bij Jocus zelf veel perfect is georganiseerd, daar gaat het bij deze groep meer om een lossere benadering. Dat spreekt jongeren meer aan.” Ramon knikt bevestigend en zegt aanvullend: “Je wordt als Vors Joeccius Juniores geleefd. Je weet veel en bent dus altijd het aanspreekpunt. Vanaf het moment dat je naar binnen loopt. Wat gaan we doen? Is dat geregeld? Hoe laat moeten we op een bepaalde locatie zijn? Je praat met iedereen. Maar dat maakt deze functie zo mooi. Vanaf het uitroepen van het nieuwe Dreejspan op de dag na het Hofbal ben je 17 dagen lang intensief bezig. Ja, ik ben zo vaak mogelijk met Prins en Adjudanten meegegaan. Die zijn dagelijks onderweg. Je wilt als Vors weten wat er speelt en gebeurt. Natuurlijk heb je wel eens een discussie met iemand. Maar bij het ‘muts aafzetten’ op Vastelaovesdinsdaag pakt iedereen elkaar vast en komen de tranen los. Je hebt het toch maar mooi samen geflikt. Ik zie sommige mensen bijna het hele jaar niet, maar juist tijdens die periode ben je heel intensief samen bezig en delen we lief en leed. Dat is het mooie van Jocus Toekôms. En niemand is alleen. Iedereen is welkom. Wie je ook bent. Waar je ook vandaan komt. We zijn een bijzonder hechte groep.”

Na 31 oktober is Sjuul Drissen dus de nieuwe Vors in een seizoen waarvan iedereen de hoop heeft dat het weer onder redelijk normale omstandigheden door kan gaan. “Ik begin met de Elfde van de Elfde,” aldus de nieuwe Vors. “Dan pakken we het op 9 januari weer op met de Familiezitting in Grenswerk en het aftreden van het Dreejspan van 2020: Prinses Renée en haar adjudanten Valerie en Lynn. In de tussenliggende periode ligt de focus op het bedenken van het nieuwe motto, het ontwerpen van medailles voor het nieuwe Dreejspan, het programma van komend seizoen et cetera. Ik verheug mij er op. Ramon zal vast af en toe bij bepaalde evenementen er nog bij te zijn om advies te geven. De taak van Vorst zit in je. Die verdwijnt niet zomaar met het afzetten van de muts.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad