Waarschuwing: De Herfshaneband komt er aan!

18 februari 2020

Hoewel de Vastelaovend van 2020 nog echt moet beginnen, zijn een aantal enthousiaste jonge Venlose muzikanten al volop bezig met het volgende Vastelaovesseizoen dat op 11 november losbarst. Op die dag presenteert de Herfshaneband zich voor de eerste keer aan het Venlose publiek. Een optreden dat indruk moet maken, zo luidt de eigen verwachting.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Patty Penders

Het plan ontstond op 11 november 2019. Falco Dings en Oscar Linders kregen het idee om de Herfshaneband op te richten. Een band die als een soort van Hofkapel jonge Venlose talenten gaat begeleiden tijdens optredens. Linders is voorzitter van de stichting. “Het is altijd al ons doel geweest om jongeren tussen de 15 en 25 te stimuleren om liedjes te schrijven, te componeren of te zingen. Vanuit de stichting zorgen een aantal ervaren coaches middels masterclasses voor begeleiding. Dat zijn Chris Thenu, Niels Winter, Mark Verhaegh, Pam Winters en Marinho Peters. Zij zijn ook intensief bij dit nieuwe project betrokken. Datzelfde geldt voor Joep Schouren, Roel Versleijen en Roel Bisschops die vanuit Jocus als adviseur/begeleider een belangrijke rol spelen.”

Jonge, talentvolle muzikanten
Het doel van Stichting Herfshane is om jeugdig talent een kans te geven hun liedje op te nemen, via streamingdiensten aan te bieden en vervolgens tijdens de artiestenavond live in café De Locomotief te zingen. Een succesformule die inmiddels haar vruchten heeft afgeworpen en nieuwe muzikale talenten voor de toekomst van de Venlose Vastelaovend heeft voorgebracht. Waarom nu dit initiatief? “Dit gaat een stap verder,” aldus Oscar Linders. “De Herfshaneband bestaat uit een groep jonge, maar zeer talentvolle Venlose muzikanten en zangeressen die eigen nummers gaan spelen, maar ook bekende Venlose liedjes van een nieuw jasje voorzien. Noem het maar een typisch Herfshanebandsausje. Tevens gaan ze dus de zangtalenten begeleiden. Hoe dat allemaal gaat klinken? Dat zal vanaf 11 november duidelijk worden.”

 

Kwaliteit en passie
Oscar Linders zit als voorzitter van de stichting niet zelf in de band. Hoe hebben jullie dit project opgezet? “Falco kent Joshua Lamers goed. Drummer bij een aantal Venlose bands en tevens student Popmuziek op het Vista College. Toen we hem benaderden was Joshua direct enthousiast.” De 19-jarige drummer beschikt over voldoende connecties in de Venlose muziekscène en ging op zoek naar andere bandleden. “Iedere keuze moest direct goed zijn,” aldus de gedreven Joshua. “In de band willen we alleen mensen met muzikale kwaliteiten en een passie voor Vastelaovend. Ze moeten het juiste gevoel hebben. Gelukkig heeft de Stichting Herfshane een goede naam bij de Venlose jeugd en dus was iedere muzikant die we benaderd hebben, direct enthousiast.”

Bandleden
De zoektocht leverde naast de drummer dus nog vijf muzikale talenten op. Bassist Rik Vercoulen (17, Daffodils, vooropleiding conservatorium), toetsenist William Daelemans (18, Buzzard’s Brew, Vista College), gitarist Bart Vrijdag (18, Daffodils, Greun Graas, Vista College) plus de zangeressen Noa Peulen (18, Picture Frame) en Guusje Hazenbosch (21, communicatie international event, music en entertainment studies). Volgens Oscar Linders is dit de vaste basis, maar kan de band tijdens optredens ook nog uitgebreid worden met bijvoorbeeld extra blazers. “Het moet vanaf het eerste moment knallen. Dat debuut op 11 november voor het stadhuis moet direct spraakmakend zijn. Ja, bezoekers krijgen direct een volledige show van de band te zien.”

 

Behalve dat eerste optreden mag het Venlose publiek op deze datum tevens de release van de eerste single van de Herfshaneband verwachten. “Klopt, inclusief videoclip,” zo voegt Joshua Lamers er aan toe. “Mensen als Chris Thenu en Marinho Peters gaan ons dus begeleiden bij het schrijven en opnemen van de eerste eigen nummers. Verder gaan we de komende maanden ook volop netwerken want na 11 november hopen we op nog veel meer toffe locaties op te treden. Natuurlijk eerst in Venlo, maar als dat goed gaat, hopen we ook op shows buiten de stadsmuren. Venlo hald och vas want weej komme d’r aan!

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad