Wandelen langs gedichten in Venlose binnenstad

8 juni 2022

Op 9 juni presenteren Venlo Partners en VenlopoëZiet een gedichtenroute door de Venlose binnenstad. De route, die langs dertien gedichten leidt, verschijnt als fysiek boekje en is daarnaast met een smartphone te volgen.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: Leon Vrijdag e.a.

Iedereen met een oplettend oog zal het opgevallen zijn: in de Venlose binnenstad verschenen de afgelopen jaren met enige regelmaat gedichten op gevels van gebouwen. Al langer zijn er gedichten te zien van bijvoorbeeld Emma Crebolder (Heilige Geeststraat) en Daan Doesborg (zijkant pand Hemingway aan de Gildestraat). Meer recent is het gedicht van Jules Renard op de gevel van theater De Maaspoort.

Onalledaags
Inmiddels zijn er dertien gedichten te zien en dat vonden de initiatiefnemers van stichting VenlopoëZiet een mooi moment om een gedichtenroute te openen. Zij willen zo meer aandacht geven aan de poëzie die in het historische centrum te zien is. De in 2014 opgerichte stichting is een idee van drie bevlogen poëzieliefhebbers: Herman Verwey, Gé Smeets en Hay Swinkels. Over de gedichtenroute geven ze aan dat “die de stad iets speels, onalledaags geeft. Een voorbijganger gaat nadenken over een woord of een zin die hij net heeft gelezen, terwijl hij zijn weg vervolgt.”

Meer muurpoëzie
Met deze nieuwe route hopen Venlo Partners en VenlopoëZiet dat bewoners en bezoekers van Venlo poëzie ontdekken op verrassende plekken. Het is volgens hen een aantrekkelijke manier om de Venlose binnenstad op een andere manier te beleven. Op de route krijgen bezoekers informatie over de gedichten, de schrijvers en de locaties. Daarnaast kunnen de gedichten beluisterd worden via een audio-bestand. VenlopoëZiet laat weten nog lang niet klaar te zijn en dat er nog meer plannen liggen voor muurpoëzie in de Venlose binnenstad. Nieuwe locaties kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan de route.

De route is te volgen via: https://www.venloverwelkomt.nl/routes/gedichtenroute/ en in fysieke vorm te verkrijgen bij de Bibliotheek en Toeristen Informatie Venlo in Boekhandel Koops.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad