“We blijven zeker geen jaar binnen zitten”

18 juni 2020

Fanfares, harmonieën en andere grote muziekgezelschappen mogen vanaf vorige week weer, onder bepaalde voorwaarden, repeteren. Zo ook Showorkest Harmonie Fortissimo, dat een week extra de tijd nam om alles zorgvuldig voor te bereiden. Er kan dus weer gemusiceerd worden in groepsverband. Door de overheidsmaatregelen geldt dat overigens niet voor alle leden van het muziekgezelschap.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Fortissimo

Het was een periode van onzekerheid, de afgelopen maanden, zegt Gilbert Idink, voorzitter van Fortissimo. “Zeker die eerste weken, toen we absoluut niet konden inschatten hoe lang het zou duren voordat we weer zouden kunnen repeteren. Dan komen de eerste versoepelingen, maar daar zaten de muziekgezelschappen niet bij. En steeds moet je proberen de achterban zo goed mogelijk te informeren. Ja, de frequentie van berichten is wel wat omhoog gegaan.”

Online quiz
Het is een groot gezelschap, Fortissimo, dat zo’n 175 leden telt. Driekwart daarvan musiceert. Het orkest zelf telt 70 muzikanten en dan zijn er nog diverse groepen. Die allemaal op dezelfde avond, de vrijdagavond, in D’n Dörpel repeteren. Dat viel opeens stil, half maart. Idink: “Vreemd ja, de gezelligheid valt dan weg. Op een gegeven moment merkten we wel dat sommige leden op het tijdstip van de repetities contact met elkaar legden, bijvoorbeeld om online een quiz te spelen. Gelukkig kunnen we nu weer beginnen.”

Zomerstop
Nee, helaas geldt dat niet voor iedereen, merkt Idink op. Omdat er maar maximaal 30 muzikanten tegelijk bij elkaar mogen zitten en dan ook nog op 2 meter afstand van elkaar. Er is voor de komende vier weken een planning gemaakt, daarna wordt de situatie opnieuw bekeken, geeft hij aan. “Normaal gesproken begint over vier weken de zomerstop. We gaan de komende tijd bekijken of we die handhaven of dat we in de zomer doorgaan, mocht daar behoefte aan zijn.”

Belijning
Een volgende actiepunt is volgens Idink het gaan uitzoeken hoe alle muzikanten weer kunnen repeteren. “Dan kun je denken aan bijvoorbeeld twee repetitiedagen of tijdelijk uitwijken naar een andere locatie. Daar gaan we tijdens de zomermaanden naar kijken. Onder meer samen met D’n Dörpel. Daar hebben we afgelopen week natuurlijk eveneens nauw contact mee gehad in verband met het weer opstarten van de repetities; zij denken van hun kant goed mee met ons mee. Zo hebben ze de repetitieruimtes inmiddels voorzien van belijning voor de indeling en looproute.”

Coronacoördinator
Om alle muzikanten weer aan het repeteren te krijgen zal een heel gepuzzel worden, zegt Idink. Vooralsnog focust hij zich op morgenavond, de eerste repetities na drie maanden. Wie er dan aanwezig zijn, is bepaald door de dirigent, maakt hij duidelijk. “Die moest een evenwichtige groep samenstellen. Natuurlijk zijn er leden die het jammer vinden dat ze nog even moeten wachten, maar ze begrijpen het. Verder is er een coronacoördinator aanwezig die moet toezien dat alles conform de regels verloopt. We hebben alles zeer zorgvuldig voorbereid en gaan uiteraard na morgen uitgebreid evalueren, want dit is natuurlijk een heel nieuwe situatie.”

Jubileumoptredens
Tot slot, muzikanten die repeteren willen op den duur ook optreden. Daar kan Idink echter nog niets over zeggen. “We hadden in juli optredens gepland vanwege ons 65-jarig jubileum. Die gaan niet door. Of en hoe we die op een ander tijdstip inhalen, weet ik nog niet. We zijn natuurlijk afhankelijk van de richtlijnen van de overheid. Zodra die de mogelijkheid bieden, zullen we ons op een of andere manier laten zien en horen. Hoe, dat weet ik nog niet, maar we gaan als Fortissimo zeker geen jaar binnen zitten.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...