“We smachten naar beweging op het podium”

2 maart 2021

Een uitverkocht huis, daar rekent programmeur Maarten van Erp van de Maaspoort dit kalenderjaar niet op. Hij en zijn collega’s zijn al blij als er weer wat mensen naar binnen mogen. Wanneer dat is weet nu nog niemand. Voorlopig is het doorschuiven en improviseren.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Zebra Fotostudio’s

Net als bij de horeca geen stip aan de horizon voor theaters en aanverwant tijdens de laatste corona-persconferentie van het kabinet. En net als bij de horeca steekt dat, geeft Maarten van Erp aan. Maar het is niet anders. Dus worden geplande voorstellingen doorgeschoven. “Dat is een van de opties”, geeft hij aan. “Maar we kunnen niet alles doorschuiven, onder meer omdat contracten van artiesten bij bepaalde producties verlopen. Mensen krijgen dan hun geld terug, maar ze kunnen er eveneens voor kiezen het betaalde bedrag als donatie, ter ondersteuning, te geven.

Creatief
Die ondersteuning kwam er na de sluiting eveneens van de gemeente, niet van de landelijke overheid. “Die heeft op enig moment 300 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar dat ging richting de landelijk gesubsidieerde instellingen.” Van Erp verwacht dat De Maaspoort op enig moment de komende maanden weer open mag, maar wel met capaciteitsbeperkingen, zeker tot het einde van het jaar. “We kijken natuurlijk met interesse naar de snelheid van vaccineren. Hoe meer mensen er gevaccineerd zijn, hoe meer er kan. Als is het niet aan ons of er al dan niet voordelen aan dat vaccineren vastzitten; daarvoor is de materie te complex. ” Het inzetten van sneltests ziet hij eveneens als optie om meer bezoekers toe te laten. Het plannen van twee shows achter elkaar zou volgens hem ook een mogelijkheid kunnen zijn om meer mensen een voorstelling te laten bijwonen. “We zijn wat dat betreft heel creatief, maar voorzichtig. Opschalen is makkelijker dan afschalen.”

Zomerprogrammering
Een ding is voor Van Erp inmiddels wel duidelijk. “Wij van de theaters, de artiesten, de bezoekers, allemaal smachten we naar beweging op het podium.” Hij verwacht, zegt hij, dat in het huidige seizoen, dat normaliter loopt tot en met juni, nog wel wat staat te gebeuren, zij het met restricties. “Meer mogelijkheden zie ik in september, als normaal gesproken het nieuwe seizoen van start gaat, maar zoals gezegd nog wel met beperkingen.” Een zomerprogrammering sluit hij niet uit. “Dat zal echter lastig worden. Ja, we kunnen kijken of we voorstellingen in de buitenlucht organiseren, maar De Doolhof, waar we in het verleden naar uitweken in de zomer, is niet beschikbaar vanwege de Passiespelen.”

Samenwerking
Feitelijk staat de agenda voor komend seizoen al vol, zegt Van Erp. Vooral met doorgeschoven uitvoeringen. De omstandigheden zijn echter heel anders. “We pinnen ons nergens op vast, zeker niet met nieuwe boekingen. Onderhandelingen vinden nu op een andere basis dan voorheen plaats.” Hoewel leuk anders is, ziet hij toch ook een positieve kant aan de huidige situatie. “Er ontstaat enorm veel creativiteit. Zo besloten we eind vorig jaar met Poppodium Grenswerk het initiatief De Donkere Dagen op te zetten, met optredens op diverse locaties voor maximaal 30 bezoekers. Net daarvoor ging de tweede lockdown echter in en konden de plannen in de prullenbak. Je zag het ook op andere plekken in de stad, ondernemers die elkaar opzochten, gingen samenwerken en met nieuwe ideeën kwamen.”

Bijzonder toneelstuk
Die creativiteit is er eveneens bij De Maaspoort. Hij noemt een aantal voorbeelden. Zo is er een speurtocht langs de diverse culturele hotspots in Venlo opgezet. Gaat musical-zangeres Kaylee Peters een liedjesprogramma opnemen speciaal voor mensen in zorginstellingen. En zal er een bijzonder toneelstuk worden opgevoerd. Van Erp knikt. “Dat gebeurt op 13 maart, een jaar nadat veel theaters wereldwijd hun deuren moesten sluiten. Dan wordt in tal van theaters wereldwijd het toneelstuk ‘Wit Konijn, Rood Konijn’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour opgevoerd. Hij schreef dat tijdens huisarrest, dus ook in een soort lockdown.” De Maaspoort is een van de vele theaters in Nederland waar het opgevoerd. Het is een monoloog, legt Van Erp uit, met een bijzonder karakter. “De acteur die het speelt, bij ons is dat Merijn Scholten, krijgt het script uit een verzegelde envelop op het moment dat hij het toneel op gaat. Die mag het nog nooit eerder hebben gespeeld – mag het stuk niet kennen. Dat is het bijzondere: hij begint er volledig onvoorbereid aan.”

Streamen
Publiek mag er niet bij zijn, de toneelvoorstelling wordt gestreamd. Van Erp: “Mensen kunnen het gratis meekijken via onze site. Streamen zal in de toekomst belangrijker worden en we hebben inmiddels twee van onze drie zalen van prima streamingfaciliteiten voorzien, er zijn technici voor opgeleid en we hebben een eigen regiekamer. Die streamingmogelijkheden zullen we daarna vaker inzetten. Dat biedt in ieder geval de mogelijkheid de mensen te bereiken. Maar we kijken natuurlijk vooral uit naar het moment dat we de eerste bezoekers weer mogen ontvangen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad