“We willen Venlo laten zien dat we er nog steeds zijn”

27 april 2021

De Venlose Joeksjagers zijn niet meer weg te denken bij de viering van Koninginne- en nu Koningsdag. Vorig jaar was er echter geen optreden vanwege corona en vielen de jubileumactiviteiten in het water. Dit jaar opnieuw geen taptoe op de Markt. Maar het gezelschap komt terug, zo laat een vandaag, Koningsdag, uitgebracht filmpje zien.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Lodie Suiker

Het was bedoeld als een eenmalig iets maar groeide uit tot een traditie, de oprichting van de Joeksjagers in 1980. Naar voorbeeld van het ooit in Venlo gelegerde Korps der Limburgse Jagers en met als aanleiding het 125-jarig jubileumfeest van de Fanfare. Ruim 60 muzikanten, allemaal actief bij een van de vele Venlose joekskapellen, staken zich in oude Engelse legeruniformen en gaven een optreden in de feesttent van de Fanfare. Dat werd met zoveel enthousiasme ontvangen dat werd besloten jaarlijks op, toen nog, Koninginnedag, een taptoe op de markt voor het stadhuis te houden.

Drie weken
Het werd een traditie die altijd veel volk trok. Tot vorig jaar, 2020, het jaar van corona. Huidig voorzitter René Ensink blikt terug. “We beginnen altijd direct na de vastelaovend met repeteren; hadden er welgeteld één repetitie opzitten toen besloten werd tot een lockdown. In eerste instantie dachten we dat het mee zou vallen. De geluiden waren dat na een week of drie alles normaal zou worden.” Maar dat werd het niet en in 2020 was er dus voor het eerst sinds jaren geen taptoe op de Markt.

Jubileum
Maar er was meer, geeft Ensink aan. Want in 2020 bestonden de Joeksjagers 40 jaar, een moment dat het gezelschap niet ongemerkt voorbij wilde laten gaan. Met een bijzondere uitvoering van de taptoe, een feestavond en eind augustus een tripje naar Neuss. “Daar zouden we, wat heel uitzonderlijk is, een optreden mogen verzorgen tijdens de jaarlijkse ‘fackelzug’, een meerdaags evenement waar tienduizenden mensen op af komen.” Dat alles ging dus niet door vanwege corona, al leek het er even op dat er in het najaar toch wat georganiseerd kon worden, zegt Ensink. “Normaal hebben we dan een uitstapje met een optreden. Even hadden we, met het oog op de versoepelingen in de zomer, hoop dat zoiets wel kon plaatsvinden, maar dat bleek dus niet het geval.”

Verwateren
Met een nieuwe lockdown in december werd al vlug duidelijk dat ook dit jaar een optreden van de Joeksjagers op Koningsdag niet door zou gaan. De activiteiten vanwege het jubileum waren eerst voor dit jaar gepland, maar zijn inmiddels naar 2022 verschoven. Wat vooral ook steekt, verzucht Ensink, is dat het gezelschap nu al meer dan een jaar niet bij elkaar is kunnen komen. “Alle muzikanten zijn ook actief bij andere muziekverenigingen. We zien elkaar in de maanden na vastelaovend tot Koningsdag en dan in het najaar. Maar dat is nu dus niet mogelijk en daardoor verwateren de contacten.” Hij wijst ook op het belang van nieuwe aanwas. “We zijn bovendien steeds op zoek naar nieuwe leden, zodat we deze mooie traditie nog heel lang in stand kunnen houden.”

Filmpje
Om toch een teken van leven te geven werd besloten een filmpje op te nemen dat vandaag, Koningsdag, online gaat. Ensink lacht: “We willen Venlo laten zien dat we er nog steeds zijn. Maar ook een signaal afgeven aan alle Joeksjagers: er komt een dag dat we weer samen kunnen repeteren en optreden. We gaan op Koningsdag ook bij alle leden langs met een Oranjepakket.” Wanneer verwacht hij dat er weer gemusiceerd kan worden? “Dat is natuurlijk koffiedik kijken. We gaan er vanuit dat in 2022 alles weer normaal kan worden opgepakt. Maar met een beetje optimisme hoop ik dat er dit najaar al iets kan. We hebben alle leden gevraagd om de dag dat we eigenlijk naar Neuss zouden gaan vrij te houden. Want als het mag zullen we dan zeker iets organiseren. Al is het maar weer eens om met z’n allen het glas te heffen.”


Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad