Willem zet Roeije Kruutsbal weer op de kaart

17 februari 2020

Omdat het Rode Kruis sinds 1 januari 2019 alleen nog de focus richt op hun core business en geen geld meer wil spenderen aan evenementen dreigde onder andere het Venlose Roeije Kruutsbal in de problemen te komen. Een bal dat al sinds 1971 een vast onderdeel vormt van de Venlose vastelaovesagenda en waar jaarlijks honderden bezoekers met een beperking een fantastische middag beleven, leek te verdwijnen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en VenloVanbinnen

Mede dankzij een spontaan idee van Willem, zoon van Saskia Theunissen, staat het bal weer op de kaart en weet een groot deel van Venlo weer van het bestaan af. “We bespraken de problematiek tijdens het avondeten,” aldus Saskia Theunissen. “Willem zei direct: ik wil helpen. In eerste instantie wilde hij geld uit zijn spaarpot geven, maar van het ene idee rolden we in het andere. Omdat wij als gezin onderdeel zijn van het Boerebroelofsgezelschap en Willem daar de rol heeft van straotgerdeneer besloot hij om met de pet rond te gaan. Niet alleen tijdens evenementen, maar ook door langs te gaan bij Venlose ondernemers.”

 

3261,27 euro
Afgelopen vrijdag overhandigde Willem aan de organisatie het geld dat hij tot dat moment had opgehaald: 3261,27 euro. Een prachtig bedrag, maar zeker nog geen eindbedrag volgens Saskia Theunissen. “De actie is zo succesvol. Dus we gaan door. Mensen mogen tot en met vastelaovendsdinsdaag gewoon geld bij Willem in de pet deponeren. Maar ook een tikkie of een envelop is altijd welkom om Venloos meis kwante bal financieel te ondersteunen. Deze mensen verdienen het.”

Speciale stichting
Waarom is er geld nodig? Veel artiesten treden weliswaar belangeloos op, maar dat is niet voldoende. Denk aan de zaalhuur, het speciale vervoer van honderden mensen met een beperking, voorzieningen tijdens het bal en meer. Het kost allemaal geld. Joep Schouren hoorde al ruim een jaar geleden over de plannen van het Rode Kruis om geen geld meer te spenderen aan sociale evenementen als het Roeije Kruutsbal. “Een fantastische feestmiddag voor een heel bijzondere groep mensen dreigde te verdwijnen. Ik was in die periode nog lid van de Raad van XI bij Jocus en besprak het probleem met Vors Joeccius XI Roel Versleijen. Roel heeft zich in het afgelopen jaar sterk gemaakt voor het evenement door bij diverse serviceclubs als Kiwanis Sintermerte en Ronde Tafel 94, maar ook bij Vrinde van Jocus een inspirerende speech te geven over het belang van dit bijzondere bal. Vervolgens is een speciale stichting opgericht voor behoud van dit meis kwanten bal. Als Jocus ondersteunen wij de vrijwilligers tevens met onze kennis over het organiseren van evenementen. ”

Kracht van social media
De actie van Willem om met zijn pet rond te gaan, kwam volgens Schouren op het juiste moment. “Kijk eens wat hij heeft losgemaakt. Niet alleen door zo’n fantastisch bedrag op te halen, maar Willem heeft het evenement ook weer op de kaart gezet. Heel veel Venlonaren weten weer van het bestaan van dit bal af.” Volgens Saskia Theunissen bewijst deze actie maar weer eens de positieve kracht van social media. “Het is echt ongelooflijk hoeveel reacties we kregen. Mensen deponeerden spontaan een envelop bij ons de brievenbus of vroegen hoe ze via een tikkie geld konden overmaken. Veel Venlose ondernemers hebben zich ook van hun beste kant laten zien en nodigden Willem uit om met zijn pet langs te komen. Dit is zo hartverwarmend. Wij proberen zo veel mogelijk mensen te bedanken door ze te taggen op Facebook of een foto te plaatsen. Dat werkt als een soort olievlek want zij gaan die berichten weer delen en dan krijgt dit spontane idee van Willem nog meer aandacht. Niet voor of vanwege hem, maar gewoon in het belang van het Roeije Kruutsbal.”

Als beloning werd Willem afgelopen zaterdag tijdens het Roeije Kruutsbal in De Maaspoort benoemd tot ambassadeur van het bal. Daarmee houdt de dank van de organisatie niet op. Toen Willem afgelopen vrijdag bij Café Central de tussenstand van 3261,27 euro bekend maakte, beloofde Joep Schouren aan Willem dat ze samen na vastelaovend gaan genieten van één van Willems favoriete gerechten: bitterballen. En de actie? Die gaat nog gewoon door. “Mensen die willen doneren, weten mij wel via Facebook te vinden,” zo zegt Saskia Theunissen tot besluit. “Maar we zijn tot en met de Boerebroelof nog veel onderweg. Dus ook Willem met zijn pet. Geven kan dus nog steeds.”

Saskia Theunissen is via deze link te vinden op Facebook.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...