Winnaars voorselectie Jocus: Over kippenvel, zenuwen en het echte Vastelaovendgevoel

6 september 2021

Afgelopen zaterdag vond in de Venlonazaal de voorselectie plaats van Opus Jocus Leedjesaovend. Van de 33 uitgevoerde nummers, werden volgens traditie elf deelnemers uitgekozen om zich op zaterdag 9 oktober aan het Venlose publiek te presenteren. Drie van die winnaars Kim Boots, Julia Beurskens en Jeroen van den Ham kijken samen met Roel Versleijen, voorzitter van Jocus terug op een bijzondere avond. Tevens werpen zij een blik in de toekomst. Hoe gaat het Vastelaovendseizoen 2021/2022 er uit zien?

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Foto Kino Linders

“Ik ga er vanuit dat de Vastelaovend komend seizoen gewoon doorgaat. Mogelijk met een aantal aanpassingen, maar dankzij de hoge vaccinatiegraad in Nederland zijn gelukkig steeds meer evenementen mogelijk.” Roel Versleijen is duidelijk positief gestemd. Daarbij geeft de voorzitter zelf toe dat hij dat een jaar geleden ook was. “Toen zijn we ingehaald door de werkelijkheid. Nu is de situatie anders. Kijk naar de Formule-1 van afgelopen weekend in Zandvoort. Dat is met veel mensen prima verlopen. Bovendien voelen wij als vereniging een absolute verantwoordelijkheid om alle evenementen veilig te organiseren en dat gaan we zeker doen. Als we om vaccinatie- of testbewijzen moeten vragen, dan gebeurt dat ook. We wachten in spanning op de volgende persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge die later deze maand plaatsvindt. Maar zoals gezegd: de situatie is duidelijk anders dan een jaar geleden.”

Kippenvel
Het vergelijk met de Formule-1 race van afgelopen weekend maakte Versleijen ook zaterdag tijdens de voorselectie. Waar in Zandvoort tijdens die dag werd bepaald wie op Pole Position mocht rijden, daar maakte de jury die zaterdagavond de keuze wie in oktober een prominente plek krijgt tijdens Opus Jocus. Kim Boots (foto boven) is één van de uitverkorenen die op 9 oktober in de Maaspoort haar liedje ‘Allein Venaovend’ mag zingen. En dat terwijl ze al een hele tijd niet meer op het podium actief was. Kim lacht als ze vertelt waarom ze toch aan de voorselectie meedeed. “Ik weet echt niet meer wanneer de laatste keer was. Waarschijnlijk toen ik ‘In ’t Ald Weishoes’ heb gezongen. In juli vroegen geheel toevallig vlak achter elkaar twee mensen aan mij of ik nog zingend op de bühne stond. Mijn reactie was zoals altijd: ‘nee dat is verleden tijd. Al weet je het nooit.’ Een dag voor de deadline van de voorselectie belde Frans Pollux mij op met de vraag of ik dit jaar weer in de jury plaats zou nemen. Op het moment dat ik hem antwoord gaf, flitste het door mijn hoofd: Frans vraagt zoiets nooit zomaar. Daar steekt iets achter. Mijn gevoel bleek juist te zijn. Hij had een liedje geschreven en mij als zangeres in gedachte. Hij moest het nog wel verder uitwerken. Haha, typisch Frans. Een paar uur later was het nummer klaar en stuurde hij een MP3 op. Het was zo prachtig, dat ik het simpelweg niet kon weigeren. Het liedje leek mij op het lijf geschreven. Ik kreeg kippenvel, maar net geen tranen.”

Kim Boots

Veel optreden
Dat Kim het verzoek van Frans Pollux om zijn nummer tijdens de voorselectie te vertolken positief beantwoordde, was niet vanzelfsprekend. “Tijdens ons telefoongesprek flitste het door mijn hoofd: wil ik dit echt nog wel? Het is meer dan optreden tijdens de voorselectie en eventueel Opus Jocus. Want wie bij de vier winnende liedjes hoort, weet dat er een hele reeks aan optredens volgt. Nu ik ouder ben, kijk ik anders naar Vastelaovend. Het is eigenlijk ieder jaar hetzelfde. Hartstikke tof en leuk, maar toch. Je denkt alles al eens te hebben meegemaakt. Maar misschien wel juist door corona heb ik er toch zin in om weer andere en juist nieuwe mensen te ontmoeten. Die kans krijg je als winnaar van Opus Jocus.”

Kracht van Frans Pollux
Kim had dus het gevoel dat het nummer voor haar geschreven was, al beaamt ze dat de tekst op meerdere situaties van toepassing is. “Het is typisch Frans. Hij haalt onderwerpen in zijn teksten aan, zonder ze te benoemen. ‘Hesse ut kalt vannach? Bisse allein vannach? Ik geluif det Vastelaovend in ein hukske op dich wach.’ Dat is toch prachtig. De tekst kan betrekking hebben op een persoon die even alleen staat in het feestgedruis. Het kan ook te maken hebben met het jaar dat achter ons ligt. Het jaar zonder Vastelaovend. Frans schrijft niet dat iemand een gebroken hart heeft. Maar hij benoemt het wel. Dat is zijn kracht. Er zit zoveel in zijn teksten verborgen. Bovendien is deze melodie uniek. Nergens heb je het gevoel: oh dat is typisch die of die stijl. Frans heeft zoveel eigen stijlen. En dat is hoe echte creativiteit werkt. Bovendien functioneert hij volgens mij het beste onder tijdsdruk. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij het nummer pas in die laatste 24 uur voor het einde van de inschrijfperiode echt vorm heeft gegeven.”

Wel of niet nerveus
Kim geeft tevens eerlijk toe dat ze afgelopen zaterdag behoorlijk nerveus was tijdens de voorselectie. “Ik heb altijd met meer mensen op het podium gestaan. Met een echte liveband. Nu stond ik er alleen en kwam de begeleidende melodie vanaf een computer. De ontspannen sfeer die in de Venlonazaal heerste, heeft mij er wel doorheen geholpen.” Iemand die het juist heerlijk vindt om alleen op het podium te staan, is Julia Beurskens. Voor haar was het pas de tweede keer dat ze meedeed met de voorselectie. En net zoals bij haar debuut, stroomt ze door naar de finale van Opus Jocus. “Ja ik treed inderdaad liever alleen op. Met meer mensen ben je afhankelijk van wat anderen doen. Ik vertrouw volledig op mezelf en dat is wel zo prettig. Solo zingen heeft echt mijn voorkeur.” Julia zingt het nummer Mien Veurgeveul, geschreven door Wim Roeffen. Waar gaat het liedje over? “De tekst is vrij modern en gaat over een persoon die verliefd wordt terwijl ze naar de Venlose optocht kijkt en daardoor van de bonte stoet niks meer meekrijgt. Maar het is vooral de melodie en de sfeer die Wim in het nummer heeft verwerkt, die mij zo wist te raken. Ik ben pas 25, maar ik krijg er echt een ouderwets Venloos Vastelaovendgevoel bij. Die traditionele Vastelaovend vind ik fantastisch.”

Julia Beurskens

Zenuwslopend
Julia mocht zaterdag als dertiende optreden tijdens de voorselectie, maar juist dat getal bracht haar deze keer dus geluk. “Ik ben echt heel erg blij. Er deden 33 liedjes mee en de kwaliteit was hoog. Eigenlijk had ik geen verwachtingen en het is dan juist fantastisch om te horen dat je door bent naar Opus Jocus. Het is een eer om daar te mogen optreden.” Jeroen van den Ham is net zoals Kim Boots een oude rot in het vak. Veel podiumervaring, maar ook hij stond nog nooit eerder alleen op het podium. Waarom nu wel? “Dingen lopen zoals ze gaan. Ik kwam maanden geleden Mark Wienen tegen in de supermarkt. Hij wilde graag een liedje voor Vastelaovend schrijven en vroeg of ik dat dan wilde zingen. Daarop heb ik ja gezegd. En plotseling bleek hij echt samen met Marinho Peters een nummer te hebben uitgewerkt. Wie A zegt, moet ook B zeggen. Dus moest ik er zaterdag aan geloven. Man, of je het gelooft of niet, maar het was zenuwslopend voor mij. Ik heb altijd komische uitvoeringen gedaan op het podium. Zowel acts als liedjes. In 2006 zong ik samen met Jos Baggermans het liedje ‘Al waat ik dink’ tijdens Opus Jocus. Ook een nummer met een ludieke tekst. Maar nu dit? Mensen zitten echt serieus te luisteren. Ik moest zelf rustig blijven en dacht telkens maar: waar ben ik toch aan begonnen?”

Big Band stijl
Het liedje van Peters en Wienen is volgens Jeroen geschreven in een Big Band stijl. “Marinho bleef het telkens aanpassen en hij kreeg steeds meer ideeën, zoals het toevoegen van blazers. Na een aantal keren oefenen, werd ik zelf steeds losser en raakte meer vertrouwd met het liedje, maar afgelopen zaterdag was ik echt weer nerveus. Dat nummer is echter wel een knaller. Er zijn verschillende stijlen te horen tijdens Opus Jocus, maar deze gaat zeker opvallen. Dit is anders dan wat mensen gewend zijn.” Terug naar Roel Versleijen. Ook hij prijst de diversiteit van de liedjes. “Vergeet niet dat er bij al die deelnemers weer een hele groep debutanten aanwezig was. Vooral nieuwe, jonge talenten. Afkomstig uit de stal van de Herfshane. Daar mag Venlo zich rijk mee rekenen. Telkens staan er weer geweldige nieuwe zangers en zangeressen op die hopen dat hun liedje ooit onderdeel van het collectieve geheugen van de Venlonaar wordt. Want we kennen allemaal de vele liedjes uit onze rijke historie, maar hoe mooi is het dan voor een jonge deelnemer als je eigen nummer daar in de toekomst ook bij hoort.”

Jeroen van den Ham

Vastelaovend
En nu op naar zaterdag 9 oktober als Opus Jocus, in aangepaste setting, in de Maaspoort plaatsvindt. Zoals gebruikelijk verschijnt er ook dit jaar weer een cd met de winnende liedjes. Maar dan? Roel Versleijen gaat dus uit van het meest positieve scenario. Ook Kim Boots is duidelijk in haar visie. “Ja, we gaan komend jaar weer Vastelaovend vieren. Ik weet nog niet precies in welke vorm, maar er gaat zeker een en ander gebeuren. Het is niet meer voor te stellen dat het niet meer doorgaat.” Julia Beurskens geeft eerlijk toe dat ze het een lastige vraag vindt. “Ik denk zeker dat we nog met beperkingen moeten vieren. Een massale Vastelaovend zie ik nog niet zo snel gebeuren, maar heel veel evenementen zoals zittingen zullen zeker door kunnen gaan. Laten we afwachten hoe de ontwikkelingen gaan.”

Jeroen van den Ham verheugt zich in ieder geval op de Elfde van de Elfde. “De Markt staat nooit bomvol tijdens die dag, dus dat evenement moet absoluut kunnen. Zeker als je kijkt wat er afgelopen weekend in Zandvoort mogelijk was. Natuurlijk is het afwachten wat er in de herfst met de coronacijfers gebeurt. We gaan het zien. Ik heb er echt wel weer behoefte aan om mensen te ontmoeten en samen van het leven te genieten. Er is meer vertrouwen dan een jaar geleden. We gaan het zien. Maar ik ben zeker positief gestemd.”

Debutanten Voorselectie

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad