Zomerparkfeest – Tips voor dag 4: Chicago Blues, Brixton kelders, Afrikaanse Voodoo en bruut, lomp geweld

28 augustus 2022

Een vol Julianapark. Dat was zaterdag een feit en het zal op deze laatste festivaldag niet anders zijn. Zeker als Venloos trots Frans Pollux vanavond om 22.45 het Zomerparkfeest op de Main afsluit. Frans kennende gaat hij verrassen. Zoveel was afgelopen week al duidelijk tijdens een filmpje van de repetities dat opdook op social media.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Zomerparkfeest

Maar natuurlijk is er zoveel meer. Met ongeveer 30 acts op de verschillende podia, zeven korte films in de Kino, een meer dan uitgebreide food line-up en natuurlijk vooral een losse, relaxte sfeer. De redactie van VenloVanbinnen geeft nog één keer een aantal tips. Om te checken en de komende weken van na te genieten.

16.00 – 16.40 Main: Khalif Wailin’ Walter

Deze Bluesartiest uit Chicago staat geprogrammeerd in het kader van ‘Ode aan het ZOKS Festival’. Het Blerickse event waar eerder dit jaar definitief de stekker uit werd getrokken. ZOKS-voorzitter Haico Brummans verzorgt zelf de aankondiging.

Walter is onderdeel van de nieuwe generatie Blues-giganten uit deze Amerikaanse metropool en mengt deze traditionele muziekstijl met Funk, Soul, Rock en Reggae. De optelsom zorgt voor een Funkin’ Boogie Groove waar niet alleen traditionele liefhebbers van genieten, maar ook door een nieuwe generatie muziekadepten omarmd wordt.

Walter Malone, zoals zijn echte naam luidt, studeerde jazz aan de Roosevelt University en is tevens erg geïnteresseerd in de Afro–Amerikaanse geschiedenis. Hij was muzikaal leider van de groep rondom Sherley King, jawel dochter van B.B. King, en speelde in die hoedanigheid op alle grote Bluesfestivals in Amerika waaronder het befaamde Chicago Blues Festival. Behalve zijn voorliefde voor deze traditionele muziekstijl is Walter tevens sterk beïnvloed door gitaargoden als Prince en Carlos Santana. Kenners weten genoeg.

17.00 – 17.50 Amigo: Errol Linton

Hoezo geen aandacht voor Blues op het Zomerparkfeest. Wie na Khalif Wailin’ Walter nog niet voldoende gehoord heeft, kan direct de kuierlatten onder binden en naar Amigo wandelen. Daar staat om 17.00 uur Errol Linton geprogrammeerd; een mondharmonicafenomeen uit de Londense wijk Brixton.

Linton werd door zijn vader grootgebracht met ska- en reggae-albums, maar raakte tijdens zijn muzikale ontdekkingstocht verslaafd aan de Blues. Hoe de combinatie van deze stijlen klinkt? Het Blues magazine omschreef zijn stijl eerder in ieder geval als authentiek, rauw en puur. Deze drievoudig winnaar van de British Best Harmonica Player Blues Awards brengt de kleurrijke undergroundsound uit de kelders van Brixton vanmiddag naar Venlo. Pak die kans.

17.30 – 18.30 Main: Togo All Stars

De muzikale reis gaat na bezoekjes aan Chicago en Brixton verder naar Togo. Het kan allemaal op het Zomerparkfeest. Afrofunk en Voodoo ritmes. Vroeg in de avond gaat het al op positieve wijze spoken in het Julianapark. Bezwerende klanken uit West-Afrika met veel zomers gitaarwerk, vette blazers en swingende percussie.

Togo All Stars maakte verleden week nog indruk op het Lowlands Festival. En Volkskrant journalist Robert van Gijssel beloonde hun nieuwe album vier sterren. “Verschillende ritmes, van twaalf bandleden, komen bij elkaar terecht, en dan komt er zo’n waanzinnige groove in die muziek. Op zo’n moment hoor je hoe ingenieus het in elkaar zit Dat komt live goed over, maar ook op de plaat zelf. Het groovende gevoel, dat meeslepende, die trance en die trommels – het klinkt heel lekker,” zo laat hij in zijn recensie weten. Opzwepend, inspirerend en vooral zomers.

18.30 – 19.15 Amigo: Ploegendienst

Klaar met zomerse klanken? Tijd voor Hardcorepunk, Trash en Oi? Voor wie niet bang is voor een stevige Moshpit of Wall of Death is Amigo om half zeven ‘The place to be’. Ploegendienst gaat daar los voor het betere rag- en beukwerk. Waar de liedjes over gaan? “Dom is het codewoord. Het moet dom zijn. Zo dom dat het pijn doet,” zo lieten ze zelf tijdens een interview weten. En ze trappen graag overal tegenaan. Tegen de massa, heilige huisjes en waarschijnlijk ook tegen het fenomeen ‘gezellige familiezondag op het Zomerparkfeest.’ Een gewaarschuwd mens…..

En mochten deze tips toch niet jouw stijl zijn, check dan hier het complete programma voor de vierde festivaldag en laat je verrassen. Met de mededeling dat het optreden van het Engelse Modern Technology niet doorgaat. Zij worden vervangen door de Amsterdamse rapper Bob uit Zuid. Zijn optreden begint zondagavond om 20.15 uur in Arena.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad