Zomerparkfeest Venlo – Tips voor dag 1: Tropische vibes, melancholische klanken en vette Rock

25 augustus 2022

Voor de muzikale en culturele fijnproever is het iedere editie van het Zomerparkfeest weer een uitdaging: welke acts moet ik zeker checken? De programmeurs slagen er namelijk telkens weer in om het publiek te verrassen, uit te dagen en te vermaken. Niet alleen met een verfijnde melange van vele muzikale stijlen, maar ook met een kwalitatief aanbod van theater, film en zo veel meer. Aan de bezoeker de keuze om even te proeven of om jezelf volledig onder te dompelen.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

VenloVanbinnen geeft elke festivaldag een aantal must see tips om goed voorbereid naar het Julianapark te gaan zodat je niet de act mist waar al je vrienden, collega’s en klasgenoten na afloop nog steeds van uit hun plaat gaan.

19.00 – 20.00 Main: La Regadera

Zet alle zörg maar lekker op ein kesje. Dat motto is van toepassing voor iedereen die de show van de Spaanse feestband La Regadera gaat bekijken. Trouwe bezoekers van het Zomerparkfeest kunnen zich vast nog Bongo Botrako herinneren. Zij zetten het Julianapark in 2014 op de laatste festivaldag met maar liefst twee shows in lichterlaaie. Een ongekende party op de Main en vervolgens een bom van een afterparty in het Grenswerk kerkje.

Van La Regadera mogen we een zelfde positieve vibe verwachten die perfect aansluit bij de tropische temperaturen van vandaag. Met een aanstekelijke zonnige mix van Ska, Latin, Tex-Mex, Punk en Reggae is deze achtkoppige band een perfecte opener van deze editie. De Spanjaarden gaan vanaf de Main een enthousiaste en optimistische liveshow neerzetten. Dat kan niet anders. Een opener die je moet zien om direct in de stemming te komen voo vier dagen proeven en onbezorgd te genieten van een muzikale reis. Kortom: een perfecte afsluiter van de zomervakantie. Of om met hun eigen woorden te spreken: ‘Het is een verslavende therapie.’

La Regadera werd in 2014 opgericht en verwacht dit jaar hun vierde album op de markt te brengen. In de afgelopen jaren verzorgden ze shows over de hele wereld en deelden daarbij onder andere het podium met gevestigde namen als Manu Chao en Juanes. Ze slaagden er zelfs in om 9 shows binnen 24 uur te geven: een prestatie die de band een officieel Guiness Record opleverde. Deze zomer spelen ze in Venlo, maar kunnen liefhebbers ook van de feestelijke klanken genieten op festivals in Wageningen, Sittard en Ameland.

20.00 – 20.45 Compound: DJ Eddy Peterson

In 2018 en 2019 was Eddy Peterson al een graag geziene en vooral gehoorde gast in de DJ tent van Sounds op het Zomerparkfeest. Dit jaar mag hij zijn draaikunsten vertonen in de Compound. Vanaf vinyl. Vanzelf.

Drie kwartier lang een zomerse mix van Funk, Hiphop, Soul, Disco en Jazzy klanken. Om stilletjes van te genieten of om voor de eerste keer tijdens dit festival de heupen in beweging te zetten.

21.30 – 22.30 Arena: Moss

“Soms moet je even iets afbreken om iets op te kunnen bouwen,” zo liet boegbeeld en zanger Marien Dorleijn recent weten. Zijn e woorden hadden betrekking op het dit voorjaar uitgebrachte zesde album van Moss met de titel HX.

Opgericht in 2003 in Amsterdam. Misschien niet Nederlands bekendste rockband, maar wel een van de meest gewaardeerde. Bij hun eerste album, direct uitgebracht op het befaamde Excelsior Recordings label, werd de stijl van Moss al omschreven als ambachtelijke gitaarmuziek. Wat dat betekent? Wie houdt van hypnotiserende, gevarieerde, melancholische muziek moet donderdagavond zeker een bezoek brengen aan de Arena. Dan zal de omschrijving verder vorm krijgen.

De muzikale klanken van Moss zijn in de afgelopen jaren omschreven als Alternative Rock, Indie, Postpunk, Psychedelisch, maar vooral als stemmig. Zowel bezoekers van gerenommeerde festivals als Lowlands en Pinkpop, maar ook voormalig kijkers van De Wereld Draait Door kunnen dit beamen.

Die hierboven genoemde zesde plaat verscheen vijf jaar na hun vorige en kwam tot stand in een voormalig Zuid-Limburg klooster. Een locatie die tegenwoordig vaak gebruikt wordt als culturele broedplaats of als inspirerende plek voor natuuradepten. Het leverde een album op vol liedjes over verlies, gemis, drama en afscheid. Zware kost? Of juist inspirerend? Sta even stil. Neem even een uurtje voor jezelf en laat de hypnotiserende, mysterieuze klanken tot je doordringen. Het Zomerparkfeest inspireert en de acts kunnen je stof tot nadenken geven. Moss is zo’n act.

22.30 – 23.30 DeWolff

Hebben Pablo, Luka en Robin nog een nadere introductie nodig? Het Limburgse DeWolff heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als support-act van befaamde Classic Rock bands als Deep Purple, Toto en the Black Crowes. Ze speelden tevens op vele grote Europese festivals en tourden tevens over andere continenten.

Vanavond staan ze gewoon op de Main. Om hun rauwe, psychedelisch getinte Seventies Rock aan de bezoekers te presenteren. Gratis, voor niets, um sonst. DeWolff is één van de absolute publiekstrekkers van deze editie van het Zomerparkfeest.

Het powertrio verrast altijd, stelt nooit teleur. Altijd energiek en enthousiast. Of zoals de website Festivalinfo aangeeft: ‘En dat allemaal met een play-like-it’s-the-last-show-you’ll-ever-play-mentaliteit.’ Daarom weten ze al sinds de start in 2007 tot de dag van vandaag nog steeds nieuwe fans voor zich te winnen. Hammond orgel, pakkende, vette melodieuze rock, vette gitaarsolo’s. Van internationale allure dus. Een absolute mustsee.

En mochten deze tips toch niet jouw stijl zijn, check dan hier het complete programma voor de eerste festivaldag en laat je verrassen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad