Zondag 10 april: open dag bij het monumentale Ketelhuis in Steyl

7 april 2022

Stichting Behoud Monumenten Steyl (BMS) organiseert op 10 april een open dag in het Ketelhuis van Missiehuis St. Michaël. Bezoekers krijgen die dag ook al een voorproefje van een nieuw te openen tentoonstelling over de fotografieafdeling van de voormalige kloosterdrukkerij.

Tekst Redactie VenloVanbinnen | Beeld Stichting BMS

Stichting BMS kwam in 2008 voort uit de Stichting Stijlvol Steyl en heeft als doel monumenten in het kloosterdorp op een zo breed mogelijke wijze te behouden. Daartoe behoren eveneens de stoomketels en het Ketelhuis waarin ze zijn ondergebracht. Dat historische gebouw werd enkele jaren geleden opgeknapt en teruggebracht in de oude stijl.

Eigen stoomcentrale
In de grote hal van het Ketelhuis staan enkele (stoom)machines uit vervlogen tijden waarvan de oudste uit 1909 stamt en waarvan er een tijdens rondleidingen en open dagen in werking wordt gesteld. Het Ketelhuis werd gebouwd in de periode van de industriële revolutie toen de in Steyl gevestigde kloosters besloten over te stappen op elektriciteit die ze zelf wilden opwekken in een eigen stoomcentrale. Die werd in de tweede helft van de negentiende eeuw in gebruik genomen.

Kloosterbrandweer
De afgelopen maanden hebben de vrijwilligers van BMS het gebouw en de machines goed onder handen genomen zodat alle ruimtes weer helemaal op orde zijn. Dat geldt niet alleen voor de machineruimte, maar eveneens voor de kelders waar onder meer een tentoonstelling is te zien over oude beroepen en ambachten van het klooster uit de tijd rond 1900. Daarnaast werd er enkele jaren geleden een permanente tentoonstelling geopend over de eigen kloosterbrandweer. Die werd in 1880 opgericht, op verzoek van stichter Arnold Janssen.

Drukkerij
In de Steyler kloosters werd verder in de beginjaren van de twintigste eeuw veel nijverheid verricht, zoals het maken van kaarsen, beelden, glas-in-lood ramen, boeken, tijdschriften, enzovoorts. Zo was er bijvoorbeeld de grootste drukkerij van Europa gevestigd, met een aansprekende fotografieafdeling. Die fotografie is het thema van een nieuw op te zetten tentoonstelling in het Missiehuis. Die is nog niet helemaal gereed, maar bezoekers van de open dag kunnen alvast een indruk opdoen van hoe de tentoonstelling er in de toekomst uit zal komen te zien. Het Ketelhuis, dat is gevestigd aan de Parkstraat 32 in Steyl, is zondag 10 april geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad