Venlo is een architectenbureau rijker: QMVH Architectuur. Het betreft een fusie tussen Quant Architectuur en Marks – van Ham Architectuur. De samenvoeging betekent dat het nieuwe bedrijf een bredere doelgroep kan bedienen. “We waren in verschillende werkgebieden actief en die brengen we nu samen.”
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen
Quant Architectuur is 18 jaar actief in Venlo maar het bureau heeft een voorgeschiedenis die decennia verder terug gaat, vertelt directeur Max Markusse (foto midden). Hoe lang is niet precies bekend. “Zeker tot de jaren zestig. Voorheen was de naam Bureau Timmermans.” Voorbeelden van door het bureau ontworpen gebouwen zijn er te over zoals het Venlose politiebureau en de brandweerkazerne, maar Markusse wil graag twee recente projecten eruit lichten. “We zijn in de hele regio actief, soms ook erbuiten, maar vooral in Venlo. Een van de mooiste recente projecten is de toren van de nieuwbouw van Hotel van der Valk Venlo. Dat is echt het summum, een echte eyecatcher.”
CPO-woningen
Een ander bijzonder project vindt hij de CPO-woningen (collectief particulier opdrachtgeverschap) aan de Burgemeester Houbenstraat. Zes verschillende woningen voor zes opdrachtgevers. “Aan de buitenkant hebben de woningen een bepaalde uniformiteit, binnen zijn de zes plattegronden totaal verschillend, elk huis heeft achter de voordeur een geheel eigen invulling. Een benadering die je steeds vaker ziet.”
Sparringpartner
De historie van Sandor Marks (foto rechts) en Barry van Ham (foto links) als architect gaat wat minder ver terug. Marks begon in 2010 een bureau in Rotterdam en keerde in 2016 terug naar Venlo. “Ik kende Barry wel al langer aangezien hij de broer is van een goede vriend van mij, maar we zagen elkaar eigenlijk alleen op verjaardagen. Toen ik gevraagd werd voor het ontwerpen van een woning heb ik Barry benaderd voor een samenwerking.” Van Ham: “We werkten allebei alleen en merkten dat het toch wel fijn is om een sparringpartner te hebben, iemand met wie je ideeën uitwisselt.” De twee deden het project samen en dat verliep goed. Met als gevolg dat in 2017 Marks – van Ham een feit was.
Complex
Ze geven aan dat ze elkaar qua werkgebied aanvullen. “We doen woningbouw maar ook transformatieprojecten, onder andere monumentale panden in de binnenstad in het kader van ‘Wonen boven winkels’. Zo waren we betrokken bij de restauratie van het pand aan de Parade 26 en doen we momenteel onderzoek bij vijf panden aan de Gasthuisstraat waar de historische gevels worden teruggebracht.” Een bijzondere uitdaging noemen ze het voormalige Bedaux-pand aan de Peperstraat waar op de bovenverdiepingen winkelruimte is vervangen door studio’s en appartementen. “Daar lagen wat uitdagingen, onder andere wat de lichtinval betreft. Opdrachtgevers weten ondertussen dat we goed zijn in complexe verbouwingen, dat we geen standaardoplossingen aandragen maar creatief nadenken.”
Uitnodiging
De drie architecten waren enige tijd geleden ook betrokken bij het project Nieuw-Manresa in Oost-Venlo. Hoewel ze daar ieder een eigen rol hadden, leerde Markusse de twee anderen wat beter kennen. Dat leidde in het voorjaar van 2021 tot een uitnodiging per mail om eens met elkaar te praten. Marks en Van Ham vertellen lachend dat ze gekscherend tegen elkaar zeiden dat het wel eens over een fusie kon gaan. “We hadden echter geen idee, dachten eerder dat hij over een project wilde praten.”
Diversiteit
De grap bleek echter realiteit. Markusse geeft aan dat hij op zoek was naar continuïteit. “Van oudsher had dit bureau een directeur die op een gegeven moment een jongere mede-directeur kreeg die het bedrijf op den duur overnam. Dat was nu echter niet het geval. Dus heb ik, vanuit de eerdere kennismaking bij Nieuw-Manresa, Sandor en Barry uitgenodigd voor een gesprek. Wat ondanks de architecten aangeboren eigenwijsheid prima verliep, het klikte meteen”, voegt hij er met een glimlach aan toe.” Het feit dat ze elkaar qua kennis aanvulden en zo een veel bredere doelgroep kunnen bedienen sprak alle drie de heren aan. “We hebben ieder onze specialisaties, er is niet veel overlap. We kunnen ons in de toekomst op een grotere diversiteit aan projecten richten.”
Meerwaarde
Wat Marks en Van Ham daarnaast aansprak was het feit dat Quant een bedrijfsorganisatie met tientallen jaren ervaring in huis had. “Wij waren wat dat betreft nog groeiend en kunnen nu van de kennis en ervaring van Quant op dat vlak profiteren.” Wat ze de komende jaren als een van de uitdagingen zien is de meerwaarde van architecten laten zien, maken de drie heren duidelijk. “Dat betekent opdrachtgevers laten zien dat architecten kwaliteit bieden en borgen. Niet alleen wat het ontwerpen betreft, maar ook als het aankomt op meedenken en samenwerken. Een architect is meer dan alleen een ontwerp. Door, binnen deze nieuwe samenstelling, te overleggen zorgen we voor een frisse kijk, stimuleren we elkaar en dat leidt weer tot meer creativiteit. Dus nogmaals, ondanks dat architecten eigenwijs zijn denken we een goede stap te hebben gezet”, klinkt het tot slot lachend.