Bouwen in het coronatijdperk: “accenten verleggen en waar mogelijk voorzichtig zijn”

11 mei 2020

Onderzoek van de ING Bank laat zien dat de problemen door de coronacrisis in de bouw nog wel meevallen, maar er zijn ook geluiden dat de klappen nu al raak zijn. Volgens Joep Willems, directeur van Willems Bouwbedrijf, is de schade op korte termijn te overzien maar “het moet niet te lang gaan duren”.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Willems Bouwbedrijf, VenloVanbinnen

Natuurlijk merkt hij wel iets van de huidige coronacrisis, zegt Joep Willems, maar dat valt te overzien. “Het staat niet stil. Dat komt ook omdat we momenteel nog met lopende projecten bezig zijn. Richting de bouwvak verandert dat wellicht. Je merkt dat partijen grote investeringen uitstellen, dat er wordt gewacht met het tekenen van contracten.”

Eigen grondposities
Daarom kijken hij en zijn mensen nu al naar waar ze accenten kunnen verleggen, de zaak in eigen hand kunnen houden. Zoals bij de aard van de aanbestedingen. “We richten ons nu wat meer op projecten van overheid en semi-overheid. Daar zijn de financiële middelen over het algemeen voor de wat langere termijn gewaarborgd. Daarnaast onderzoeken we of we bepaalde projecten naar voren kunnen halen en eigen grondposities kunnen invullen.” Dat laatste, zegt Willems, is bijvoorbeeld het geval in Belfeld, waar plannen zijn voor het realiseren van een bedrijfsverzamelgebouw. “Daar hebben we alvast een bouwvergunning voor aangevraagd.”

Duitsland
En dan zijn er nog de mogelijkheden over de grens, in Duitsland, waar Willems eveneens een vestiging heeft. “Op zich laten beide markten geen echte grote verschillen zien. Maar waar ze in Duitsland aan het begin wat strakker waren met het nemen van maatregelen, daar komen ze er nu wat strakker oftewel sneller uit. Dat sluit aan bij onze strategie om nu ook nadrukkelijk naar de Duitse markt te kijken.” Verder wordt er nadrukkelijker dan voorheen naar de kostenkant gekeken, zegt hij. “Waar investeren we wel en waar nu even niet in; vullen we de voorraad wellicht wat later dan normaal aan, dat soort zaken.”

Loods vegen
Een andere maatregel noemt Willems dat werk dat normaal wordt uitbesteed nu door eigen mensen wordt gedaan. “Als er voldoende werk is voor de eigen mensen, is uitbesteden geen probleem. Maar niet als ze voor de zoveelste keer de loods staan te vegen. Dan doen we bijvoorbeeld timmerwerk of het inbouwen van keukens gewoon zelf. Die kwaliteiten hebben we in huis.” Willems wil zo de eigen mensen zo veel mogelijk behouden, ook als er onverhoopt toch een terugval komt. “Onder meer omdat ik weet wat ik aan die medewerkers heb.”


In Heerlen is Willems Bouwbedrijf onlangs begonnen met project WDP op Trilandis

Anderhalve meter
Hoe gaan die medewerkers overigens bij hun werk om met de huidige restricties, bijvoorbeeld met de anderhalvemeterregel? “Tja, die is in de praktijk niet altijd te handhaven. Natuurlijk houden we ons waar het kan aan de maatregelen van RIVM en Bouwend Nederland; overal waar we werken hangen grote vellen met daarop alle zaken waar men op moet letten. Maar als er iets zwaars moet worden bevestigd dan ontkom je er niet altijd aan dichter dan anderhalve meter van elkaar te staan. Ik word er ook regelmatig over gebeld. Of ik ter plekke even kan kijken of er eventueel andere oplossingen mogelijk zijn.”

Noodscenario
Willems noemt het een voordeel dat de meeste van zijn medewerkers langdurig in dienst zijn en elkaar van haver tot gort kennen. Glimlachend: “We werken veelal in koppels en sommige kennen elkaar beter dan de eigen vrouw. Ze letten op elkaar. En als iemand symptomen van corona vertoont, sturen we hem of haar naar huis, zonder twijfel. We zijn wat dat betreft zeer voorzichtig. Zetten ook meer auto’s in zodat mensen niet met te veel bij elkaar zitten.” Veiligheid staat steeds voorop, geeft Willems tot slot aan. Onder normale omstandigheden, maar zeker nu, nu er een virus rondwaart. “Voorlopig lukt het zo wel. Ik verwacht een wat minder derde kwartaal en denk dat het vervolgens richting eind van het jaar weer aantrekt. En als het langer duurt? Dat hoop ik niet, dan wordt het een ander verhaal. Daar hebben wel al noodscenario’s voor klaar liggen, maar daar wil ik nu nog even niet aan denken.”

Foto: Willems Bouwbedrijf bouwt momenteel onder meer Hotel Mr Jigs aan de Keulsepoort in Venlo

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad