Brighthouse moet ziel krijgen: “meer dan ruimte huren”

16 september 2021

Woensdag 15 september vond de feestelijke opening plaats van Brighthouse op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Het gebouw biedt zowel kantoorruimte als laboratoriumfaciliteiten en moet de kenniseconomie in de regio Venlo een nieuwe impuls geven. En samenwerking tussen bedrijven bevorderen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Brightlands, VenloVanbinnen

Aan gedeputeerde Stephan Satijn (voormalig wethouder in Venlo) om samen met de Venlose burgemeester Antoin Scholten de openingshandeling van Brighthouse te verrichten: het symbolisch overdragen van de sleutel aan Brightlands-directeur Saskia Goetgeluk en Ruud van Heugten, directeur Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Scholten en Satijn herinneren zich nog goed hoe bijna tien jaar geleden op diezelfde plek een succesvolle Floriade plaats vond. “Vanaf het begin is toen de intentie geweest om na die Floriade deze locatie te benutten om de economie in de regio een boost te geven. Mooi om te zien dat het is gelukt; de opening van Brighthouse en het al eerder in gebruik genomen Brightworks even verderop zijn daar mede het bewijs van.”

Enthousiasme
Toch maakt Saskia Goetgeluk zich wat zorgen, zegt ze met een glimlach. “Brightworks is nagenoeg vol en Brightworks is ook al voor een belangrijk deel ingevuld. Het enthousiasme waarmee huurders zich melden zal er op termijn toe leiden dat er meer gebouwen zullen moeten komen.” Wat ook min of meer in de lijn der verwachting ligt, zo wordt al snel duidelijk. Dat kan zo maar een volgende Brighthouse zijn, maakt Ruud van Heugten duidelijk. “Er staan al twee Brighthouses op de Brightlands Campus Chemelot. Er lag dus al een blauwprint van. Voordeel daarvan is dat we hier tegen lagere kosten hebben kunnen bouwen en tevens de kinderziektes eruit hebben kunnen halen”, lacht hij. “En dat we indien nodig een nieuw soortgelijk gebouw kunnen neerzetten.”

Nieuwe ideeën
Brighthouse is net als de gehele campus niet alleen een broedplaats van innovatie, het viertal noemt die campus tevens een ecosysteem dat een cruciale rol speelt in het bij elkaar brengen van partijen. Het is een plek waar ontmoetingen plaats vinden tussen ondernemers en wetenschappers en nieuwe ideeën ontstaan. Dat is ook wat de drie al bekende huurders van het gebouw zo aanspreekt, antwoorden ze desgevraagd. Zoals Decaan Thomas Cleij van Maastricht University en oprichter van het Brightlands Future Farming Institute: “Hier zitten de onderzoekers en studenten midden in de regio, tussen de bedrijven die zich bezighouden met agrifood. We zijn letterlijk buren van elkaar: je komt elkaar tegen, raakt in gesprek en daardoor ontstaan de mooiste samenwerkingen en innovaties.”

Sparren
Guido Linders, businessunit directeur van Europese substraat gigant Kekkilä-BVB is het daar mee eens. “Het netwerk dat op de campus ontstaat tussen onze mensen en de bedrijven, organisaties en onderzoeksinstellingen, zorgt ervoor dat we als bedrijf sneller op de hoogte zijn van de innovaties en ontwikkelingen in de regio.” Managing director Ton Hagens  van Pulse X Fellowmind sluit zich daar bij aan. “Door de verhuizing naar de campus creëren we meer mogelijkheden voor samenwerking binnen en buiten de organisatie. Brighthouse is niet alleen een ideale locatie om met collega’s te sparren, maar ook een inspirerende plek om klanten uit te nodigen en de samenwerking met organisaties in de directe omgeving op te zoeken.” En, zegt hij, om goed opgeleid personeel aan te trekken. “Toen bekend werd dat we ons in Brighthouse gingen vestigen, kwamen er meteen al een aantal interne sollicitaties. Brighthouse en ook de rest van de campus dragen er mede aan bij dat het aantrekkelijk wordt voor hoger opgeleiden om zich bij het zoeken naar een fijne baan zeker ook op deze regio te focussen.”

De huurders gaan zich de komende tijd opmaken om hun werkomgeving in te richten. Ze verwachten elkaar vervolgens regelmatig tegen te komen. “Dit gebouw gaat nu ziel krijgen. Het wordt een heel dynamische omgeving, veel meer dan alleen ruimte om te huren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad