‘Collecteren voor Alzheimer Nederland is echt heel leuk en dankbaar werk’

13 mei 2021

Mensen die collecteren voor Alzheimer Nederland krijgen veel waardering. Dat is de ervaring die relatiebeheerder Marion Stroeken-Sanders en haar team in de afgelopen jaren heeft ondervonden. Toch kan de stichting nog altijd nieuwe collectanten gebruiken. Ook in Venlo en Blerick. Zodat in november tijdens de collecteweek nog meer geld opgehaald kan worden. Geld dat van essentieel belang is voor onderzoek, maar ook voor andere belangrijke hulp en ondersteuning.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Collecteren doet de Venlose al vanaf haar 18e levensjaar. Voor Alzheimer Nederland, maar ook voor andere goede doelen. Sinds 2007 is ze officieel in dienst bij deze organisatie als relatiebeheerder. “Ik begon met een contract van 16 uur en dacht bij mijzelf: wat moet ik in hemelsnaam het hele jaar doen voor één collecteweek? Maar dat was een vergissing. Er komt zoveel kijken bij deze functie. Ik heb niet alleen de verantwoording voor de regio Limburg, maar doe ook voor Brabant en een deel van Gelderland. Inmiddels is het aantal contracturen dan ook gegroeid van 16 naar 28. Alzheimer Nederland is er nu voor de mensen met dementie en een toekomst zonder dementie! Dat houdt in dat zij investeren in het wetenschappelijk onderzoek, belangenbehartiging en natuurlijk zich inzetten voor de mensen die nu dementie hebben alsook hun mantelzorgers.”

Ervaringen delen
Behalve bovengenoemde zaken hebben relatiebeheerders als Marion Stroeken contact met zowel de landelijke politiek alsook met de gemeentes en verzorgen trainingen bij bedrijven. “Neem een supermarkt. Hoe herkent een medewerker een persoon die lijdt aan dementie en hoe ga je daar mee om? Verder organiseren wij door het hele land Alzheimer Cafés waar mensen informatie kunnen krijgen en – vaak nog belangrijker – met elkaar in contact te komen. Ervaringen uitdelen is zo belangrijk omdat ieder persoon met dementie weer anders is en er is niet één manier om hiermee om te gaan. Dus daarom is het belangrijk te horen hoe anderen hiermee omgaan. Ook Noord-Limburg heeft zijn eigen afdeling.Wil je meer weten over wat de afdeling doet klik dan hier.”

Positieve waardering
Dat collectanten van Alzheimer Nederland een zeer positieve waardering krijgen, heeft volgens Marion meerdere redenen. “Wij zijn altijd positief in het nieuws geweest. De stichting is gevestigd in het Huis van de Gezondheid in Amersfoort waar meerdere organisaties voor goede doelen samen gevestigd zijn. Daar delen we de kosten en kunnen we de opbrengsten dus beter besteden aan onder andere onderzoek Daarnaast krijgen steeds meer mensen met dementie te maken. Of door een familielid dat door deze vreselijke ziekte is getroffen of via iemand in hun directe omgeving. Dementie is inmiddels volksziekte nummer 1 in Nederland. In totaal lijden 280.000 mensen aan deze ziekte. Bij vrouwen is het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.”

Zichzelf verliezen
Even wat cijfers. In Limburg lijden 22.000 mensen aan deze ziekte. Dat aantal neemt de komende jaren toe. In 2030 zullen 30.000 Limburgers door dementie getroffen worden en in 2050 loopt dit naar verwachting op tot 42.000. In Venlo gaat het op dit moment om 1900 patiënten. Een aantal dat de komende tien jaar oploopt naar 2500 en in 2050 richting 3900 mensen. Volgens Stroeken is er een groot verschil met die andere vreselijke ziekte: kanker. “Een persoon die lijdt aan kanker blijft zichzelf. Daar kun je als familie en vrienden mee blijven praten en naar luisteren. Bij dementie verliest de patiënt langzaamaan zichzelf. De persoonlijkheid en het gedrag worden anders. Dat maakt het extra zwaar. Voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving.”

Essentieel
Er zijn dus voldoende redenen om de strijd tegen deze ziekte aan te gaan. Daarvoor is geld nodig en dat maakt het werven van extra collectanten in iedere regio zo essentieel. Zowel in Venlo als in Blerick zijn op dit moment zes personen actief die de collecte organiseren. Stroeken: “Iedere collectant is anders en we bespreken met degene die zich aanmelden hun persoonlijke wensen. Wil je slechts in één straat collecteren in je eigen buurt dan is dat prima. Wil je een heel gebied? Ook goed. En of iemand nu één of vijf avonden tijdens de collecteweek actief wil zijn.; iedereen is welkom.” Stroeken zelf staat bijvoorbeeld twee dagen in de centrale hal van VieCuri en op drie andere dagen gaat ze de wijk in. “Ja het is mijn baan, maar ik beschouw het ook nog steeds als vrijwilligerswerk. Ik ben blij voor een goed doel actief te kunnen zijn. Je inzet als collectant kan in het belang zijn voor de moeder van de buren, de vrouw van je eigen directeur, iemand uit je vrienden- of kennissenkring. Zoveel mensen krijgen direct of indirect met dementie te maken dat daarom veel collectanten heel goed weten waarvoor ze dit doen.”

Collecteren
Tot 2019 had Alzheimer Nederland te maken met jaarlijks stijgende collecte inkomstencollecteweek. Corona zorgde afgelopen jaar voor een kleine daling omdat minder collectanten het menselijk contact aan durfde te gaan. Van 2 miljoen euro in 2019 naar 1,74 miljoen in 2020. “Nog steeds geweldig veel, zeker gezien het feit dat bijna de helft minder collectanten de straat op ging. Zo blijkt wel weer dat het Nederlands publiek echt wil geven voor een oplossing.” Nu het aantal vaccinaties stijgt en het aantal besmettingen afneemt, gaat Stroeken er helemaal van uit dat komend najaar weer gewoon gecollecteerd kan worden. “We proberen op allerlei manieren om het collectanten maar ook gevers makkelijker te maken. Zo is op de collectebus een iDEAL QR-code bevestigd waardoor mensen via hun mobieltje en hun bankapp op een veilige manier een donatie kunnen doen. Collectanten kunnen die afbeelding van de iDEAL QR-code ook via de telefoon delen met zoveel mogelijk andere mensen. Het voordeel van een donatie via de collectebus is natuurlijk dat het volledig anoniem blijft. Veel mensen vinden dat bijzonder prettig. Ze krijgen na hun gift niet te maken met telefoontjes, mails of brieven.”

Iedereen die belangstelling heeft om te collecteren kan met Marion Stroeken contact opnemen. “De groep is altijd heel gemengd: van studenten tot senioren. Diegene die bij jou in de buurt de collecte organiseert, neemt contact met je op en bespreekt je wensen. Het kan de collectant tevens een beter beeld van zijn of haar eigen buurt geven. Je leert de mensen kennen en vanuit die andere kant ontstaat er veel waardering voor degene die collecteert voor Alzheimer Nederland. Iemand die alleen mobiel wil collecteren is ook welkom. Dit mobiel collecteren doe je door je linkje van je iDEAL QR-code te versturen naar je eigen contacten via bijvoorbeeld WhatsApp met de vraag om een bijdrage te doen aan Alzheimer Nederland.”

Geïnteresseerden kunnen bellen of mailen met Marion Stroeken via:
Tel: 06 – 575 90 344
Mail: m.stroeken@alzheimer-nederland.nl

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...