Congresbureau regio Venlo van start: “De tijd is er rijp voor”

12 juli 2021

Venlo als stad waar regelmatig congressen en zakelijke bijeenkomsten plaats vinden. Het idee leefde al langer, werd zo’n twee jaar geleden concreet en vandaag, maandag 12 juli, is er dan de start van het Venlo Convention Bureau. “De ligging in de grensregio, dicht bij Duitsland, is zonder meer een pré.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Al eerder, rond de Floriade in 2012, waren er geluiden te horen om meer congressen en zakelijke bijeenkomsten naar Venlo te halen, weet Boy Haenen, projectleider van het Venlo Convention Bureau. “Ik weet even niet precies hoe concreet dat was. Feit is dat Jules Christis, eigenaar van Galerie de Hoeve en Domani, het initiatief opnieuw heeft aangezwengeld. Hij heeft regelmatig congressen en vond dat Venlo zich wat dat betreft meer op de kaart mocht zetten.”

Alles viel stil
Een groep hoteliers, evenementenlocaties en citymarketingorganisatie Venlo Partners ging achter het initiatief staan dat tevens wordt ondersteund door de gemeente Venlo. Met het bedrijfsleven, ook een belangrijke partij, is nog niet gesproken. Dat heeft zijn redenen, maakt Haenen duidelijk. “Dat zal duidelijk zijn: corona. Een kleine twee jaar geleden lag het plan voor het Venlo Convention Bureau in grote lijnen klaar. We wilden toen in gesprek met het bedrijfsleven, maar eveneens de onderwijsinstellingen. Opeens viel alles stil. Het plan ging de la in, werd er op een gegeven moment uitgehaald en toch weer opgeborgen.”

Veel gebeurd
Nu gaat het congresbureau dan toch van start. “De tijd is er rijp voor. Ja, we zijn nog niet helemaal van corona af, maar er is perspectief.” Wat maakt Venlo nu een geschiktere congresstad als pakweg 10 jaar geleden? “Ik weet niet of je het zo moet stellen, maar er is in de afgelopen jaren veel gebeurd. De verbouwing van de Maaspoort, de komst van poppodium Grenswerk, de recente verbouwing van het Van der Valk Hotel. Alle voorwaarden zijn aanwezig waaraan een congresstad moet voldoen.”

Aantrekkelijk congresland
Dat geldt echter voor meer steden, ook niet zo ver van Venlo vandaan. Hoe gaat de stad, de regio, zich onderscheidend profileren? “Onze ligging aan de Duitse grens, in de Euregio, is een van de sterke kanten. Nederland en Duitsland staan in de top 10 van aantrekkelijkste congreslanden. Bovendien leggen we de focus op de sectoren die hier sterk zijn vertegenwoordigd: agrofood, de maakindustrie, logistiek en toerisme. Wanneer je bijvoorbeeld een congres over duurzaamheid of gezonde voeding wilt houden, is het prettig als er op dat vlak veel bedrijvigheid is. Verder zie je dat er behoefte is aan congreslocaties buiten de Randstad, waar het vaak druk en vol is.”

Tijd
Momenteel zijn er 22 locaties bij het initiatief aangesloten, ook in de omliggende gemeenten. Haenen: “Daardoor is het aanbod heel divers.” Kan hij al een eerste congres aankondigen? Lachend: “Nee, dat is nog te vroeg. Corona speelt nog altijd een rol, er gebeurt nog veel online. Maar het begint los te komen. Het is ook niet zo dat je van de ene op de andere dag een congres organiseert. Dat vraagt tijd. Ons doel is om in de komende twee jaar 4.000 nieuwe zakelijke bezoekers te ontvangen en 2.000 hotelovernachtingen te realiseren. Bezoekers die zullen ontdekken dat Venlo niet alleen een heel geschikte congresstad is, maar nog veel meer moois te bieden heeft.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad