De Windmeule start met Open Inloop: ‘Een gemeenschapshuis is het kloppend hart van de wijk’

7 september 2021

Afgelopen donderdag vond de eerste Open Inloop plaats bij De Windmeule op de Straelseweg. Een plek waar iedereen uit de buurt van het gemeenschapshuis terecht kan voor een stukje gezelligheid, een kopje koffie of om gezamenlijk een bepaalde activiteit te ondernemen. Voorzitter Frits Seelen vertelt over de lastige aanloop en de positieve reacties die er op volgen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Frits Seelen en Rob Buchholz

Terug naar begin maart 2020. Bij De Windmeule vindt een eerste bijeenkomst plaats om de meningen van buurtbewoners te peilen over dit initiatief. Er bleek voldoende interesse en het doel was om op 2 april 2020 de eerste Open Inloop te organiseren. “Maar in de tussenliggende periode stak corona de kop op,” zo zegt Frits Seelen met een zucht. “Dat veranderde alles. Het was een lastig jaar. Voor iedereen. Voor ons als bestuur van het gemeenschapshuis, maar zeker voor de buurtbewoners die door de coronapandemie nog minder mogelijkheden hadden om andere mensen te ontmoeten. Het is goed dat we nu eindelijk toch kunnen beginnen.”

Ambassadeurs
Samen kaarten of kerststukjes maken, bloemschikken, biljarten, aan de slag met een naaimachine of gewoon een praatje maken. Het is allemaal mogelijk tijdens deze Open Inloop. Afgelopen donderdag waren tijdens de eerste bijeenkomst circa dertig personen aanwezig die nieuwsgierig een kijkje kwamen nemen. Seelen: “Misschien zijn er mensen die niet meer terugkeren omdat het niet is wat ze verwacht hadden, maar al die anderen die enthousiast waren, dat zijn onze ambassadeurs. Zij gaan enthousiast in de wijk en vertellen over de mogelijkheden die deze Open Inloop heeft. Want het is nu nog alleen op donderdagochtend. Als het aan ons ligt, zal dit op meerdere dagen in de week plaatsvinden. Vrijwilligers zijn altijd welkom en er is al een professionele kracht voor 20 uur in de week aangesteld om alles in goede banen te leiden. Dit is van oudsher een heel sociale buurt waar mensen heel betrokken zijn. Een buurt waar velen zich geroepen voelen om vrijwilligerswerk te doen. Die mensen zijn van enorm groot belang voor de wijk. En dankzij dit initiatief hopen we nog meer initiatieven te ontplooien en de Open Inloop verder vorm te geven. Als iemand uit deze wijk aan de hand van een eigen hobby of interesse denkt een bijdrage te kunnen leveren, dan zijn ze van harte welkom. De reacties na de eerste bijeenkomst waren in ieder geval hartverwarmend.”

Diversiteit van bewoners
Seelen is van mening dat ieder gemeenschapshuis het kloppend hart van de wijk vormt. “Hier gebeurt het. Hier vieren mensen Vastelaovend, beleggen ze een vergadering, vinden evenementen voor kinderen plaats en ontmoet men elkaar om welke reden dan ook. Het afgelopen anderhalf jaar, toen corona een belangrijke rol speelde, hebben wij als bestuur met diverse sleutelfiguren in de wijk gesproken over wat zij dachten en voelden dat belangrijk was voor deze buurt. Tevens is in de afgelopen periode ook een groep mbo-leerlingen bij mensen langsgegaan om uit te zoeken waar de interesses liggen. Daar kwam een hele reeks aan verschillende behoeftes uit voort. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de enorme diversiteit van bewoners in deze wijk. Ten eerste is er de traditionele groep van de voormalige Heilig Hartparochie, maar de buurt is gegroeid. Het gaat vanaf het stadscentrum, zo rondom de Goltziusstraat, door tot ver in Venlo-Noord. Aan de andere kant is er de groep vanuit de Hogeweg en Urbanusweg tot richting het Groenveld. Dat zorgt voor een enorme diversiteit qua leeftijd, achtergrond, opleidingsniveau et cetera. En dus ook interesses. Voor al deze mensen willen wij bij De Windmeule een plek zijn waar ze zich thuis voelen. De Open Inloop zal misschien vooral mensen van boven de zestig aanspreken, maar we zijn tevens nieuwsgierig wat de groep van dertig tot vijftig jaar belangrijk vindt. Voor activiteiten gericht op kinderen en jeugd is hier natuurlijk sowieso altijd plek.”

Twee drempels
De start van de Open Inloop is dus een belangrijke stap om mensen ‘achter de geraniums’ weg te halen, zoals Seelen het omschrijft. “Realiseer je dat er een bepaalde groep is die over twee drempels moet stappen voordat ze hier naar binnen lopen. Voor sommigen is het al lastig om hun veilige omgeving, dus hun woning, te verlaten. Vervolgens is het letterlijk en figuurlijk een drempel om De Windmeule te betreden. Al is het maar om even een babbeltje te maken. Maar natuurlijk is er daarnaast een grote groep die enorm blij is dat ze na anderhalf jaar weer vrijuit mensen mogen ontmoeten. Er is gewoon een enorme behoefte aan initiatieven als deze.”

Seelen is trots dat De Windmeule in staat is om zonder al te veel financiële hulp van buitenaf toch al bijna 55 jaar volledig zelfstandig de broek op te houden. “Wij zijn een stichting met een gezonde financiële basis. Natuurlijk was de periode rond corona lastig en zijn we anderhalf jaar lang veel geld misgelopen, maar wij redden ons wel. Er vinden hier voldoende activiteiten plaats waarmee we geld kunnen verdienen. Dit is de basis voor carnavalsvereniging De Törvers, Straelend Schoon, een schilderclub, line dancing, het Venloos Symfonie Orkest en veel meer. Bovendien hebben we het gebouw in eigen beheer. Dat is in het verleden al vastgelegd en blijkt een verstandig besluit waar we nu nog profijt van hebben. Het betekent wel dat we zelf verantwoordelijk zijn voor zaken als onderhoud. Dat er nu weer een initiatief als de Open Inloop kan starten, is dan weer een mooie beloning om te zien waar we het voor doen. Wij willen er voor de mensen uit de wijk zijn. Dat is onze drijfveer.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad